Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Αλληλούϊα, πέφτουνε τα spreads

Ποιος λέει ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα; +2,5% το χρηματιστήριο, -17 μονάδες βάσης τα spreads, λίγες ώρες μετά την παγίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο πρωθυπουργός μας δεν θα προκυρήξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές και οι αγορές βρήκαν αφορμή για πάρτυ. Το πάρτυ βέβαια θα καταλήξει μοιραία σε παρτούζα όπου είναι εύκολο να μαντέψει κανείς ποιοι θα έχουν τον ενεργητικό και ποιοι τον παθητικό ρόλο.
Μερικές παρατηρήσεις επί των στατιστικών των εκλογών. Ο πρωθυπουργός δικαίως πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά στην Αττική, ο υποψήφιός του είναι πρώτος με 46,5%! Όχι βέβαια, δεν πήρε το 46,5% των εγκύρων ψήφων αλλά των ψήφων που είχε πάρει στις εκλογές του 2006 στις νομαρχίες Αθηνών-Πειραιώς, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής! Αντίστοιχη "επιτυχία" είχε και ο υποψήφιος της ΝΔ. Βγήκε δεύτερος με 44,7% των ψήφων που είχε η ΝΔ το 2006. Αν βέβαια συναθροίσει κανείς και τα αποτελέσματα του Δημαρά στα του ΠΑΣΟΚ το παραπάνω ποσοστό γίνεται 77,6%, γι'αυτό ο πρωθυπουργός μας είναι έτσι κεφάτος, οι χρυσές εφεδρείες διώχνουν το άγχος. Ο δε Σαμαράς πλέει σε πελάγη μαριχουάνειας ευτυχίας για αδιευκρίνιστους -μέχρι στιγμής- λόγους.
Αν τα βάλει κανείς κάτω τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον. Η αποχή στην Αττική βρέθηκε από το 28,7% του 2006 στο 43,5%. Σε απόλυτες τιμές η αύξηση του ΚΚΕ -στην Αττική πάντα- είναι της τάξης του 10% αν και τα ποσοστά αυξάνουν κατά 38%, καλή επίδοση, αισιόδοξη, αλλά όχι θρίαμβος. Ιδίως τη στιγμή που παλεύει στο δεύτερο γύρο μόλις για δύο καλλικράτειους δήμους πανελληνίως και σ' αυτούς από τη δεύτερη θέση. Αντικειμενικά στην Αττική το 15% μοιάζει αυτή τη στιγμή να είναι ταβάνι. Οι πρώην συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ συναθροιζόμενες θα αύξαναν τις ψήφους τους κατά 70% είναι όμως πλέον ζήτημα αν μια τέτοια συνάθροιση έχει νόημα. Σκέφτομαι πάντως ότι ΚΚΕ και (νυν) ΣΥΡΙΖΑ μαζί θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τον χαρτογιακά της ΝΔ από το δεύτερο γύρο και να προκληθεί ένας ντουβρουτζάς άνευ προηγουμένου. Το ότι το Λάος αυξάνει ποσοστά δε λέει απολύτως τίποτα, αφού σε σχέση με τον επικοινωνιακά νερόβραστο Παπαδόπουλο που είχε το 2006 στη νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, τώρα είχε την πιο hot τηλεπερσόνα. Το 5% των χρυσαυγιτών στο δήμο Αθηναίων είναι πολύ πιο δύσοσμο.
Δεν θα κλείσω με τη φασιστική μπόχα, θα κλείσω αισιόδοξα. Η αριστερά μπορεί να μην ενισχύθηκε όσο θα έπρεπε με βάση τις συνθήκες που βιώνουμε, έχει όμως τις δυνατότητες να το κάνει στο μέλλον. Η τάση περιχαράκωσης του ΚΚΕ είναι κατ' εμέ σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, δημιουργεί όμως στεγανά εις βάρος της δυναμικής του και αυτό ήδη το πληρώνει, όχι στις περιφέρειες αλλά στους δήμους. Οι πολυδιασπάσεις της λοιπής αριστεράς δείχνουν πολιτική ανωριμότητα, δεν μπορεί όμως, οι ζυμώσεις των δύσκολων ημερών που ξημερώνουν κάποια στιγμή θα συνδράμουν στην ωρίμανση, τουλάχιστον στα κινήματα. Εκεί θα πρέπει να γίνουν οι όποιες προσεγγίσεις, σίγουρα υπάρχει κοινός τόπος για όσους έχουν πρόθεση να παλέψουν.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΕΙΣ-ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΧΛΙΑΡΑ-ΤΗΝ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΤΕ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΗΤΤΗΜΕΝΗΣ ΔΥΣΜΟΙΡΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.ΕΔΩ ΚΑΙ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΥΡΟΣ.
ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΑΜ ΚΑΙ ΕΔΑ ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΛΗΣΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑΣ

ένας στρατολάτης είπε...

Δεν προβάλω κάτι χλιαρά, χλιαρή είναι η θερμοκρασία του κλίβανου, για να κολλήσουν δυο μέταλλα δεν αρκεί. Όσο για το εύρος των ποσοστών τολμώ να πω -κάνοντας μια φιλολογική παρά πολιτική συνάθροιση!- ότι το άθροισμα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αλαβάνου και Δ.Α. φτάνει το 29% στην Αθήνα. Δεν πλησιάζει τα ποσοστά της ΕΔΑ του '58 αλλά έχει ένα ενδιαφέρον.
Για τα ποσοστά της ΕΔΑ το '58:
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=782822&publDate=