Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Μπάζο

Ο ετεροπροσδιορισμός είναι μία πολύ συνηθισμένη μέθοδος διαμόρφωσης πολιτικής θέσης, ιδίως όσον αφορά σε χώρους που δεν μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν, αφού είναι ντιπ κλούβιοι.
Σήμερα όμως ξεχνώ την πολιτική. Ο ετεροπροσδιορισμός, εξάλλου, χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση που κάποιος θεωρεί ότι τον συμφέρει η σύγκριση.
Εξ' ου και ο τίτλος.

Τι είναι το "μπάζο";
Αν μαζευτούν πολλά, γίνονται τα χρησιμοποιημένα οικοδομικά υλικά μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Αν είναι όμως μόνο ένα; Τότε πρόκειται για διαδεδομένο υποτιμητικό χαρακτηρισμό που αφορά σε άχαρο και άσχημο κορίτσι. (Αν και σύμφωνα με το slang.gr η έννοια του μπάζου εσχάτως έχει έρθει τούμπα).
Τέλος πάντων, υπάρχει και ο "μπάζος", αλλά αυτός δεν είναι το άσχημο αγόρι, είναι η "μάνα" στο παιχνίδι με τις μπίλιες.

Ο όρος "μπάζο" μου προκαλούσε πάντα απέχθεια, όχι τόσο επειδή είναι προσβλητικός αλλά κι επειδή αυτός που τον χρησιμοποιεί δηλώνει την πεποίθησή του ότι είναι προορισμένος για πολύ ομορφότερα ταίρια από το άτυχο "μπάζο". Δεν είναι μόνο ρατσιστής, δεν είναι μόνο μαλάκας, είναι και φαντασμένος.
Μην παραβλέπουμε ότι η διάκριση σε σχέση με την εμφάνιση αποτελεί την κορωνίδα των ρατσισμών. Ακόμα κι εγώ που μοιάζω με το σκλί τ'ς Νταούλως, πόσες φορές δεν κρίνω τους ανθρώπους με βάση την εμφάνιση;

Η καλή εμφάνιση είναι -από γεννήσεως του ανθρωπίνου είδους- ισχυρό πλεονέκτημα γι' αυτόν που την έχει. Δυστυχώς η φύση δεν μοιράζει την ομορφιά ακριβοδίκαια. Δεν είναι π.χ. όλοι οι πολιτικοί ομορφάντρες σαν τους ηγέτες στο χτεσινό ντιμπέιτ, οι οποίοι περισσότερο σε καλλιστεία επιδόθηκαν παρά σε πολιτικό λόγο. Όσο κι αν κάποια επιμέρους στοιχεία της ομορφιάς διαφοροποιούνται με τις εποχές, αυτός ή αυτή που θεωρείται όμορφος/η έχει σύμμαχο τον γενετικά προκαθορισμένο ορισμό της ομορφιάς.

Μάλλον όμως τα χαλάμε στα επιμέρους. Διότι αφορμή για το σημερινό δεν ήταν ούτε το ντιμπέιτ ούτε η Νταούλω. Αφορμή ήταν ένα τυχαίο ιντερνετικό αρθρίδιο, από αυτά που εκτοξεύουν βυζιά στα μούτρα σου ενώ ετοιμαζόσουν να διαβάσεις για την αναμέτρηση της γυναίκας σου με το αίσθημά σου (τουτέστιν: ΑΕΚ vs  ΠΑΣ Γιάννενα).
"Η Σοράγια μπορεί να σε αλληθωρίσει", υποσχόταν το αρθρίδιο. Η πολύχρονη ιντερνετική εμπειρία διδάσκει ότι το ρήμα "αλληθωρίζω" συνδέεται στενά με τα βυζιά. Ομολογώ ότι είμαι επιρρεπής στους πειρασμούς, οπότε προσφέρθηκα πρόθυμα να αλληθωρίσω.
Η Σοράγια που θα με έκανε να αλληθωρίσω ήταν μια μαντάμ (ίσως και μαμουζέλ) απροσδιορίστου ηλικίας (λόγω αισθητικών επεμβάσεων και πατσουλιού στη μούρη) κι εξίσου απροσδιορίστου αναλογίας σιλικόνης προς σωματική μάζα. Δεν έχω τίποτα με τις αισθητικές επεμβάσεις αν είναι απαραίτητες για την βελτίωση της αυτοπεποίθησης, ούτε με το μέικ απ αν είναι διακριτικό. Ακόμα και η σιλικόνη μπορεί να είναι χρήσιμη σε ειδικές περιπτώσεις. Βρίσκω όμως αποκρουστικά τα παραφουσκωμένα χείλη, τα ψεύτικα ζυγωματικά και τα υπερφυσικά σιλικονοβυζιά.

Συγνώμη Σοράγια αλλά νομίζω ότι θα προτιμήσω ένα "μπάζο". Με την κακή έννοια πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: