Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Απολογητικό υπόμνημα

Η αλήθεια είναι ότι δεν τό 'χει χάσει ο Μίκης. Εγώ ήμουν που τό' πα, το παραδέχομαι, σε πρόσφατο σχόλιό μου. Νομίζοντας ότι προπαγανδίζει εκβιαστικά ψευδοδιλήμματα, μια νέα εκδοχή του "Καραμανλής ή τανκς". Αυτό που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι ο αυθορμητισμός και η ειλικρίνειά του. Δυο ιδιότητες που διευκολύνουν τις μοδίστρες (όπως εν προκειμένω την Αυγή) στη μεταποίηση φράσεων σε γραμμικά συνθήματα. Από την άλλη βέβαια, ίσως κι ο ίδιος κάπου να υπερβάλλει μιλώντας για πετρελαϊκούς πλούτους και σχετικές σκοτεινές επιβουλές των ξένων καπιταλιστών. Ίσως να υπερτονίζει τον όρο "αντεθνικό", λες και η εθνικότητα είναι αυτή που διαχωρίζει τους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους, και όχι η τάξη.

Ιδού λοιπόν η ολοκληρωμένη δήλωσή του. Η έμφαση διά μπολνταρίσματος είναι προφανώς δική μου, για δικούς μου μικροπολιτικούς λόγους, και ουδεμία ευθύνη φέρει ο ίδιος.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΠΑΛΑ
Βρεθήκαμε στο Ηρώδειο για τα 50 χρόνια της Μαρίας Φαραντούρη. Καθισμένοι πλάι-πλάι παλιοί σύντροφοι όπως ο Κουτσούμπας, ο Κουβέλης, ο Τσίπρας και η αφεντιά μου. «Είμαστε εδώ τέσσερις γενιές αριστερών», τους είπα. «Εμείς προσπαθήσαμε ξανά και ξανά να χτυπήσουμε την πόρτα της Εξουσίας. Δεν τα καταφέραμε. Τώρα την χτυπά ο νεότερος…». «Και ;;;», ρώτησε κάποιος από το πηγαδάκι που είχε σχηματιστεί γύρω μας. «Άκου φίλε», του είπα, «μπορεί όλοι εσείς να σκέφτεστε (και με το δίκιο σας) ένα σωρό πράγματα για μας, όμως η Ελληνική Αριστερά είναι ένα ποτάμι. Το ίδιο. Βρεθήκαμε μπροστά σε βράχους. Χωριστήκαμε σε διχάλες. Εν πάση περιπτώσει. Τώρα την πόρτα χτυπά ο νεότερος…». «Και τι να ψηφίσουμε;» μπήκε κάποιος στο ψητό. «Τσίπρα», του λέω, «τι άλλο;». Ο Κουτσούμπας χαμογέλασε αμήχανα. «Και ΚΚΕ βέβαια…». Κάποια κυρία με κοίταξε επιτιμητικά. «Το ΚΚΕ είναι ο βράχος μας», της είπα. Αυτή είναι η ολοκληρωμένη μου απάντηση. Δηλαδή και Τσίπρα και ΚΚΕ.

Δυστυχώς αυτά είναι λόγια που λέγονται στην ανάλαφρη ατμόσφαιρα του διαλείμματος μιας συναυλίας. Πίσω όμως κρύβεται η ωμή πραγματικότητα και η προσωπική μου τραγωδία. Που μεγαλώνει όσο λιγοστεύει το λαδάκι στο καντήλι μου. Και μιας και η «Αυγούλα» μου έκανε την τιμή να με αναφέρει αδράχνοντας την ευκαιρία, για να προβάλει ένα προεκλογικό σύνθημα, θα πρέπει νομίζω να μου δώσει την ευκαιρία να ξεδιπλώσω ολοκληρωμένα την σκέψη μου σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και τον ρόλο της Αριστεράς.
Στις συναντήσεις μας στα πλαίσια του Μετώπου ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. διαπιστώθηκε η βασική μας διαφορά (ανάμεσα στις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις δικές μου), που εξακολουθεί να υπάρχει: δηλαδή αν είναι εφικτή η ριζική αλλαγή (που έχει ανάγκη ο τόπος) μέσα ή έξω από το Σύστημα Εξουσίας. Το «μέσα» σήμαινε συμμετοχή στις εκλογές με στόχο την κατάκτηση της κοινοβουλευτικής Εξουσίας. Το «έξω», να βάλουμε όλοι μας το όποιο βάρος μας για τη δημιουργία ενός Παλλαϊκού Μετώπου Αντίστασης. Είναι αλήθεια ότι από τις αρχές του 2011 η πολιτική μου σκέψη ριζοσπαστικοποιήθηκε. Γιατί; Πρώτον γιατί διαπίστωσα την αρχή του τέλους του δικομματισμού, που σημαίνει απαλλαγή της μεγάλης πλειοψηφίας του Λαού μας από τον άμεσο ιδεολογικο-πολιτικό και κομματικό έλεγχο των δύο ιστορικών εκπροσώπων της ξένης εξάρτησης. Δεύτερον, η αποκάλυψη με την υπογραφή του Μνημονίου όχι μόνο του αντιλαϊκού αλλά και του αντεθνικού ρόλου των ηγετικών παραγόντων που κρατούσαν κάτω από τον άμεσο έλεγχό τους τούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη φάση και της Ν.Δ. στην επόμενη. Μιλάμε για το 80% περίπου των Ελλήνων ψηφοφόρων! Τρίτον, κουρελιάστηκαν οριστικά οι μάσκες που έκρυβαν το αληθινό αποκρουστικό πρόσωπο των λεγομένων ξένων «προστατών» μας, ώστε σήμερα να μην υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να μην πιστεύει ότι ο στόχος τους είναι να μας εξαθλιώσουν και να μας κατατρομοκρατήσουν, ώστε να καμφθεί κάθε δυνατότητα του Λαού μας και να παραδοθεί σαν «πρόβατο επί σφαγήν» στα οικονομικά και στρατηγικά τους συμφέροντα. Ειδικά τώρα, μετά την αποκάλυψη του πετρελαϊκού μας πλούτου, ο στόχος τους είναι να τον ελέγξουν και να τον καρπωθούν δίνοντας στον Λαό μας λίγα ψίχουλα, αφού θα έχει εξασφαλιστεί η οριστική του υποταγή στην θέλησή τους.

Αυτές οι διαπιστώσεις με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η τεραστίων διαστάσεων απελευθέρωση του Λαού μας από τους καταναγκασμούς και τις αυταπάτες του δικομματισμού σε συνδυασμό με την αποκάλυψη του ρόλου των δυνάμεων της ξένης εξάρτησης και των τοπικών συμμάχων και οργάνων τους (που όλοι μαζί, θεσμικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, κρατικοί παράγοντες συνιστούν το πλέγμα του Συστήματος Εξουσίας) δημιουργούν για την χώρα μας μια σπάνια ιστορική ευκαιρία! Ποιο ήταν το «κλειδί»; Ο ενημερωμένος λαός, που όπως έδειξαν οι μεγάλες διαδηλώσεις του 2011 και του 2012, άρχισε να κατανοεί τη δύναμή του και να ανιχνεύει την ευθύνη του για την αναγκαία ριζοσπαστική αλλαγή. Φτάνει να καταφέρει να ενωθεί γύρω από ένα κοινό στόχο και μια ενιαία αντιστασιακή ηγεσία. Αυτή ήταν κατά την άποψή μου η ώρα της Αριστεράς. Και γι’ αυτό ξαναβγήκα, 86 χρονών, σε δρόμους και σε πλατείες. Όπως σε κάθε παρόμοια στιγμή, όταν ο Λαός φορτώνεται με ιστορικές ευθύνες και κατά κάποιον τρόπο είναι «άγραφο χαρτί», περιμένει ένα χέρι να γράψει επάνω μια λέξη. Στα 1821 η λέξη ήταν «Ελευθερία». Στα 1843, «Σύνταγμα». Στα 1912 «Εδαφική ολοκλήρωση». Στα 1940 «Αντίσταση». Στα 1973 «Δημοκρατία». Στα 2012 (ακόμα και σήμερα) η λέξη που περιμένει είναι «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ».
Στις συζητήσεις μας με τους Γλέζο, Τσίπρα, Δραγασάκη είχα την ευκαιρία να τους αναπτύξω τις απόψεις μου. Δεν εισακούσθηκα. Όπως και δεν κατόρθωσα με την Σπίθα να επικοινωνήσω ελεύθερα με τον Λαό, για να του αποδείξω ότι υπάρχει λύση εφικτή και αναίμακτη έξω από το Σύστημα. Και ότι αν τη χάσουμε, αυτό σημαίνει ότι στα 1821 δεν έγινε Επανάσταση. Στα 1843 δεν κερδήθηκε Σύνταγμα. Στα 1912 δεν έγιναν οι Βαλκανικοί πόλεμοι, στα 1940 με το ΟΧΙ δεν έγινε Εθνική Αντίσταση και στα 1973 με το Πολυτεχνείο δεν έπεσε η Χούντα. Τόσο κοσμοϊστορική σημασία έδινα στη σημερινή συγκυρία. Πίστεψα με πάθος ότι είναι δυνατή επί τέλους η κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και γι’ αυτό τον λόγο η τωρινή μου απογοήτευση με οδήγησε στη δραματική μου απόφαση να θεωρώ τον εαυτό μου «νεκρό» πολιτικά.
Συμπτωματικά αυτή η συνάντηση των τεσσάρων έτυχε να γίνει την επομένη μέρα που έβαλα τη λέξη «ΤΕΛΟΣ» κάτω από το έμβλημα της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών στην Ιστοσελίδα της. Φυσικά «ΤΕΛΟΣ» όχι για την Σπίθα αλλά για τη δική μου ολοκληρωτική αποστράτευση ως μαχόμενου πολίτη, έπειτα από αγώνες 70 χρόνων, μιας και οι απόψεις μου δεν έγιναν τελικά γνωστές στον Λαό ούτε αποδεκτές από τις συγγενέστερες πολιτικές ηγεσίες. Η συνάντηση αυτή έγινε επίσης την επομένη της δημοσίευσης ενός προφητικού, για άλλη μια φορά, άρθρου μου, στο οποίο έγραφα ότι η Χρυσή Αυγή έχει περάσει στη φάση του αίματος και του θανάτου, με κύριο στόχο την Αριστερά. Θα ήθελα λοιπόν από την «Αυγή» να προβάλει αυτή την έκκληση που διατύπωσα χθες στους παλιούς συνοδοιπόρους μου υπενθυμίζοντας ει δυνατόν, ορισμένα αποσπάσματα από το άρθρο μου εκείνο. Αν δεν τους ενώνει η επίθεση, ας τους ενώσει η άμυνα! Ήδη χθες ήρθε η επιβεβαίωση της προειδοποίησής μου, είχαμε τον πρώτο νεκρό! Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για τη χώρα. Όμως για μας τους αριστερούς (κάθε χώρου ή εκτός «χώρου») είναι άμεσος… Τώρα αρχίζω να σκέφτομαι ότι η τυχαία μας συνάντηση στο διάλειμμα της συναυλίας του Ηρωδείου μπορεί και να μην ήταν τυχαία! Και φυσικά δεν επιτρέπεται να περιοριστεί σε ένα σύνθημα… Γιατί τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ μας για την επίθεση στο Πέραμα μπορεί και πρέπει να ξυπνήσουν μέσα μας τους εφιάλτες του παρελθόντος, οι υπεύθυνες ηγεσίες πρέπει να λάβουν έγκαιρα μέτρα σε απόλυτη προτεραιότητα, για να μην ξανασηκώσουν κεφάλι αυτοί που ευθύνονται για τις δύο μεγάλες τραγωδίες του τόπου μας, τον Εμφύλιο Πόλεμο και την Δικτατορία

Αθήνα, 18.9.2013

Μέσα ή έξω από το σύστημα εξουσίας. Αυτή είναι η ερώτηση. Χωρίς σύμπνοια στην απάντησή της, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν θα υπάρξει μέτωπο αλλά τουρλουμπούκι.

6 σχόλια:

Λύσιππος είπε...

Τι είναι οι αποσιωπήσεις και οι επιλεκτικές αναφορές τελικά?Μισές αλήθειες,σκοπιμότητα,εγωισμός ?
Οι επανορθώσεις γίνονται εκεί που πράξαμε το ατόπημα.Ή τουλάχιστον αναφέρουμε που συνέβει και προκαλεί τη απολογία.
Όμως έχει γίνει φανερό ό,τι ο τόπος αυτός τέθηκε εξ αρχής σε καραντίνα (για να το πούμε ευγενικά)και είναι "ΟΥ ΦΩΝΗΤΟΣ"
Αλλά και η πηγή ολόκληρης της δήλωσης δεν αναφέρεται ούτε σύνδεσμος υπάρχει.Μήπως είναι η ίδια πηγή (ΑΥΓΗ)που παραπάνω και σύνδεσμο έχει και αναγορεύεται?

Κατά τ'άλλα η ρητή αναφορά του Μίκη σε μέτωπο της αριστεράς απαξιώνεται όταν ακόμη και χθες στη Νίκαια στο αντφασιστικό οι "ψωριάρηδες"έπρεπε να ήταν χωριστά,γιατί θα ήταν "τουρλουμπούκι" αν ήταν όλοι μαζί.Ποιός και γιατί διασπά και υποσκάπτει κάθε αγώνα και διαμαρτυρία το έχουμε δει δεκάδες φορές τα 3 τελευταία χρόνια,και αυτό είναι που πονάει το Μίκη

Τέλος,θα αναδημοσιεύσω στον "ου τόπος"

ένας στρατολάτης είπε...

Μάλλον εσύ και η προχθεσινή πηγή σου πρέπει να απαντήσετε για το: "Ο Μίκης δίνει γραμμή". Το οποίο βέβαια κατά τη γνώμη μου είναι κραυγαλέα μικροπολιτική. Δεν είδα το Ριζοσπάστη να βγαίνει με τίτλο "Το ΚΚΕ είναι ο βράχος μας".
Η δική μου απολογία, που δεν είναι βέβαια απολύτως απολογία, είναι διότι δεν με πονήρεψε το "Ο Μίκης δίνει γραμμή". Γι'αυτό άλλωστε και ο ίδιος διευκρινίζει το τι ακριβώς είπε, αλλά θέτει και την ευρύτερη συλλογιστική του στην ανοιχτή επιστολή.
Τι σύνδεσμο να βάλω; Αφού η επιστολή υπάρχει παντού. Εγώ πάντως δεν την πληροφορήθηκα από την Αυγή.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Το παρόν δεν τιμά Το παρελθόν...

Λύσιππος είπε...

Ωραίος διάλογος αποσιωπήσεων

Η ΑΥΓΗ το έχει πρωτοσέλιδο και το left ολόκληρο το κείμενο.

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στη σελ.8 πετσοκόβει
τα ΚΑΥΤΆ σημεία "..να μας ενώσει η άμυνα..." και τα περι "υπεύθυνων ηγεσιών" που λέει ο Μίκης,άρα ΔΕΝ είχες πηγή τον Ρ.

Άλλες εφημ.δεν ξέρω γιατί δεν έψαξα

Στα υπόλοιπα του πρώτου σχολίου μου απάντηση υπάρχει?


ένας στρατολάτης είπε...

Φυσικά και το έχει η Αυγή. Αυτή έκανε την κουτσουκέλα και σε αυτή απήυθυνε την μομφή.
Έχεις όμως αστυνομικό δαιμόνιο. Στο ίντερνετ παρατίθεται σε εκατοντάδες σάιτ.
Απαντήσεις για μη ακούοντες δεν έχω. Αυτά που καταμαρτυρείς στο ΚΚΕ δεν επιδέχονται απαντήσεων. Το "ψωριάρηδες" εξάλλου είναι αυτοπροσδιορισμός. Εγώ που συνήθως πάω σε όλες δεν φταίω αν κάποιοι αισθάνονται έτσι.

μαχαιρης είπε...

Πολυ καυγας, για το..ΤΙΠΟΤΑ...
Ο Μικης .."το εχασε" οταν πεισθηκε απο το,,Μιτσοτακη...Απο τοτε..Επανορθωνει ανεπιτυχως..Μεχρι σημερα...
ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΚΕ...!!!
Το ιδιο κανει...!!
Τον Μικη..Αμα τον γνωρισεις ΜΟΝΟ..Θα καταλαβεις..Διοτι οι μεγαλοι καλλιτεχνες..ΤΟ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΧΑΜΕΝΟ...!!!
Οπωσδηποτε...!!
ΤΩΡΑ..
Η αναγνωσιμοτητα τους..Κανει τους ΟΠΑΔΟΥΣ..Να χρησιμοποιουνε,αναλογως..Και να ΚΟΒΟΥΝ καταλληλως...!!