Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Γραικογάλλοι

Μ' αρέσουν πολύ οι συμβολικές εκδηλώσεις. Με ρίγη συγκινήσεως κατεβάζω επί εξηντάλεπτο τους διακόπτες για να σωθεί η γη ή για να τιμωρήσω τη ΔΕΗ για το χαράτσι. Τρελαίνομαι για ακτιβίστριες που διαμαρτύρονται ξεβράκωτες σε ποδήλατα κατά της βρώσης των ζώων ή κατά της ακρίβειας των καυσίμων. Στήνομαι με τις ώρες στο πληκτρολόγιο όταν πέφτει η ιδέα να βομβαρδίσουμε με spam το Mega γιατί δε λέει την αλήθεια ή όταν πρέπει να μπουκάρουμε σε κάποιο γκλομπογκάλοπ όπου μας πήρανε φαλάγγι οι τούρκοι, οι σκοπιανοί και άλλοι προαιώνιοι εχθροί.
Το Σάββατο έγιναν σε κάμποσες πρωτεύουσες διαδηλώσεις με ενιαίο σύνθημα "Είμαστε όλοι έλληνες". Από αυτά που διαβάζω βγάζω το συμπέρασμα πως η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Γαλλία. Συμπεραίνω επίσης πως οι σχετικές διαδηλώσεις μάζεψαν καμιά χιλιάδα φιλέλληνες έκαστη. Εντάξει, το μέγεθος δε μετράει απαραίτητα. Οι προθέσεις αν μη τι άλλο ήταν ευγενείς. Οι διαδηλωτές χόρεψαν -αυθόρμητα- συρτάκι και διαλύθηκαν χωρίς παρατράγουδα ελληνικής φύσεως.

Θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τους γάλλους για την πρωτοβουλία τους και το ωραίο συρτάκι που απόλαυσα στις ειδήσεις. Θα επιστρατεύσω λοιπόν τον εθνικό μας παιδαγωγό Αδαμάντιο Κοραή και το στίχο Θ' του Πολεμιστηρίου του Άσματος όπου εκφράζει με αριστουργηματικό τρόπο τα αισθήματα φιλίας που δένουν γραικούς και γάλλους. Νομίζω πως ο στίχος είναι απολύτως επίκαιρος τη στιγμή που οι ίδιοι οι γάλλοι δηλώνουν πως είναι κι αυτοί γραικοί.

                Θ.
Θαυμαστοί Γενναίοι Γάλλοι,
Kατ' εσάς δεν είναι άλλοι,
Πλην Γραικών, ανδρειωμένοι,
K' εις τους κόπους γυμνασμένοι.
Φίλους της ελευθερίας,
Tων Γραικών της σωτηρίας,
Όταν έχωμεν τους Γάλλους,
Tίς η χρεία από άλλους;
Γάλλοι και Γραικοί δεμένοι,
Mε φιλίαν ενωμένοι,
Δεν είναι Γραικοί ή Γάλλοι,
Aλλ' έν έθνος Γραικογάλλοι,
Kράζοντες, «Aφανισθήτω,
K' εκ της γης εξαλειφθήτω
H κατάρατος δουλεία!
ZHTΩ H EΛEYΘEPIA!»

Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι πως το παραπάνω ποίημα ο Κοραής δεν το είχε γράψει στην τρίτη δημοτικού. Για όσους αναζητούν τους λόγους της σύγχρονης πνευματικής πενίας του λαού, ας ληφθεί υπόψη πως ο Κοραής τιμάται από το κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα ως "ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους του νεοελληνικού διαφωτισμού".

2 σχόλια:

Μαζεστίξ είπε...

Ένα Νόμπελ στον κύριο Κοραή παρακαλώ και μια μπιφτέκια στο "4"!

Ο Παπαρρηγόπουλος δεν έγραψε κι αυτός καμιά μαντινάδα για την γραικο-γαλλική φιλία, να γελάσουμε λιγάκι;

ένας στρατολάτης είπε...

Μαντινάδα ο Παπαρρηγόπουλος; Δεν έχω ιδέα. Αλλά θά'χε πολύ γούστο μια μαντινάδα στα αρχαιοκαθαρευουσιάνικα.