Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Homo Triteknus Xezumius

Δυσκολεύομαι πλέον να εκφραστώ με "ευπρεπείς" όρους. Θα το παλέψω όμως.
Ο Βενιζέλος δήλωσε πως "το αφορολόγητο τοποθετείται στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Η προσαρμογή ορισμένων αφορολογήτων έπρεπε να είναι ανάλογη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και αφορά κυρίως τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Αυτοί είναι που υφίστανται το φορολογικό βάρος. Επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε με δημοσιονομικό κόστος ανεκτό, συγκεκριμένη λύση για τρίτεκνους και πολύτεκνους που θίγονται σήμερα από την νέα ρύθμιση για το αφορολόγητο όριο".
Μια βδομάδα -σκάρτη- πριν κατατέθηκε στη βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο το κύριο φορολογικό βάρος θα σηκώσουν οι πάμφτωχοι των 7-8 χιλιάδων ευρώ και οι φορολογούμενοι με τρία και πλέον παιδιά. Για την ακρίβεια, τρίτεκνος με 20.000,00€ φορολογητέο εισόδημα που δεν θα πλήρωνε ευρώ με την αμέσως προηγούμενη κλίμακα, καλείται τώρα να πληρώσει 1.694,20€. Ή, αν υποθέσουμε πως είναι εργαζόμενος γραφείου, να υποστεί μείωση στο μισθό του, από 1.428,57€ σε 1.307,56€. Πρόκειται για μεταβολή εντός του ίδιου έτους, εντός πέντε μηνών για την ακρίβεια. Διότι αν π.χ. πάρουμε ένα τρίτεκνο των 30.000,00€ ετησίως, αυτός θα πλήρωνε 1.901,05€ φόρο με την κλίμακα που ίσχυε μέχρι 30/6/2011, 2.639,80€ με αυτή που ίσχυε μέχρι σήμερα και 4.550,70€ με την "προσαρμοσμένη στα ευρωπαϊκά δεδομένα". Άυξηση φόρου 239,38%! Κι αυτά βέβαια μόνο σε σχέση με την κλίμακα. Διότι αν ληφθούν υπόψη οι εξαερώσεις των φορολογικών ελαφρύνσεων μιλάμε πλέον για ωμή καταλήστευση των φορολογούμενων και ιδίως των προνομιούχων, όπως φαίνεται, τρίτεκνων και πολύτεκνων.
Όμως ο Βενιζέλος διαβεβαιώνει πως επεξεργάζεται λύσεις. Την Πέμπτη καταθέτει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο και την επόμενη Τετάρτη επεξεργάζεται λύσεις.

Μνημείο κυβερνητικής φιλανθρωπίας αποτελεί η διατήρηση οφέλους εκατό γαμημένων (ουπς, απέτυχα) ευρώ από οποιουδήποτε ύψους καταβαλόμενα ενοίκια. Αν είχαν τρίχα αξιοπρέπειας θα το καταργούσαν ολοσδιόλου, δεν θα έπαιζαν με τα τρίευρα*.

*Τρίευρον: νόμισμα που εισάγεται παρά της τρόϊκας στον ορθόν των κυβερνητικών στελεχών για να κάνουνε βενιζέλ**.

**Βενιζέλ: παιχνίδι στο οποίο τροϊκανοί καβαλούν ζεμένο φορολογούμενο ο οποίος τους κουβαλάει γύρω-γύρω σε κυκλική ράμπα ενώ το κυβερνητικό στέλεχος κρατά το χρονόμετρο. Συνδυασμός καρουζέλ και μακριάς γαϊδούρας.

Περιττό μεν, αλλά ας προσθέσω πως έντεκα σχεδόν μήνες μετά τη γέννηση του τρίτου παιδιού ακόμα περιμένουμε τα "δημογραφικά κίνητρα"...

4 σχόλια:

Οικοδόμος είπε...

Πέρασα για μια καλησπέρα.
Δεν μου βγαίνουν λόγια.
Πάει πολύς καιρός που δεν μπορώ να εκφραστώ πια με όρους ευπρέπειας. Εναλλαγή συναισθημάτων, αηδία, οργή, μίσος, απογοήτευση.
Τα γράφεις σωστά.
Το χέρι της εξουσίας αρχικά γλίστρησε στις τσέπες μας, μα εδώ και λίγο, έφυγε από κει και χώθηκε κάπου βαθύτερα πάνω μας, μέσα μας για την ακρίβεια.
Η απορία μου είναι, που όταν την εκφράζω παράλληλα εξοργίζομαι, τι περιμένουμε ακόμα για να αντιδράσουμε.
Να φτάσει το χέρι τους στο λαιμό μας;
Θα μας πνίξουν μωρέ κι εμείς θα το βλέπουμε στα δελτία "ειδήσεων";
Να σου ζήσουν τα παιδιά φίλε.
Η σημερινή μας στάση ζωής, θα δώσει κάποτε λογαριασμό στα παιδιά μας...
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ Η ΟΨΗ.ΠΟΙΟΥΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΩΝΤΩΝΟΥΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΧΟΝΤΡΙΚΑ

ΕΙΣΟΔΗΜΑ 20.000 ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΥ 700 ΕΥΡΩ

ΕΙΣΟΔΗΜΑ 200.000(10ΠΛΑΣΙΟ) ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΟΝΟ 800 ΕΥΡΩ

μαχαιρης είπε...

Bρε ευπρεπη...!!
Ευπρεπεστατε, για μενα φιλε...
και συναγωνιστη..[πολυτεκνος εγω...!!Τεσσερα παιδακια...]

Να του το..Δωσω εγω το..Μηνιατικο μου...!!
Και της γυναικας μου...!!!

και να τονε δω εγω,,,Πως θα βγαλει περα..Τρεις φοιτητριες...Και εναν ανεργο γιο, με δυο τεχνικα πτυχια..

Κι αμα τα καταφερει...!!
Εγω θα βαφτω πρασινος-λαχανι, δυο χερια...!!

ένας στρατολάτης είπε...

Καλημέρα φίλε οικοδόμε. Σ'ευχαριστώ για τις ευχές.
Τι περιμένουμε ακόμα για να αντιδράσουμε; Νομίζω ..το απόλυτο μηδέν. Την εξαθλίωση που θα γκρεμίσει οριστικά τις αυταπάτες, το "δεν μπορεί, κάτι θα γίνει". Τίποτα δεν θα γίνει υπέρ μας, όσο κι αν το ελπίζουμε. Επομένως, δυστυχώς, μάλλον πρέπει να περιμένουμε μέχρι να καταπέσουν οι ελπίδες των πολλών.


Ανώνυμε αυτό είναι το νόημα. Καμία κατηγορία εργαζομένων δεν πλήττεται περισσότερο από τους τρίτεκνους/πολύτεκνους (αύξηση φόρου κανα διχίλιαρο) και τους φτωχούς για τους οποίους τα 200-300ευρώ έχουν σημασία. Οι υπόλοιποι ανεξαρτήτως εισοδήματος θα πληρώσουν κανα τετρακοσάρι παραπάνω. Μόνο για την κλίμακα πάντα.


Φίλε Μαχαίρη τι να πω; Για μένα είναι πραγματικό μυστήριο το πως μπορεί να επιβιώσει σήμερα μια πολύτεκνη οικογένεια με παιδιά μαθητές / φοιτητές / στρατευμένους / ανέργους και γονείς που παίρνουν τους συνήθεις μισθούς. Εγώ με τρία μικρά παιδιά και εισοδήματα από δύο καλοπληρωμένες δουλειές δεν μπορώ να αποταμιεύσω ούτε ευρώ, το σκέφτομαι και ντρέπομαι. Νά'ναι τουλάχιστον καλά τα παιδιά μας και να τα χαιρόμαστε.