Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Η νίκη των απεργών πείνας

Πολλά από τα αιτήματα των μεταναστών απεργών πείνας ικανοποιήθηκαν και η απεργία τους έληξε. Ο εκπρόσωπος των απεργών Αμπντούλ Χατζή δήλωσε πως "Η νίκη μας είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη και ευχαριστούμε θερμά την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ιδιαίτερα τους γιατρούς, που μας παρακολουθούσαν σε 24ωρη βάση".
Οι απεργοί νίκησαν, για να φτάσουν σ'αυτή τη νίκη χρειάστηκε να αντιπαραθέσουν στην κρατική αναλγησία την ίδια τους τη ζωή. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως αν υπήρχε νεκρός απεργός θα είχε να αντιμετωπίσει εντάσεις που δεν έχει μέχρι σήμερα βιώσει. Κατά βάθος οι πασόκοι είναι φλώροι, όχι ευαίσθητοι ανθρωπιστές όπως το παίζουν σήμερα ότι είναι. Βέβαια καλύτερα να είσαι φλώρος παρά κουραδόμαγκας σαν τα δερβισόπαιδα του λάος και της χρυσής πορδής που πάνε δέκα-δέκα για να κοπανήσουν μεμονωμένους μετανάστες. Έχω πάντως μια μικρή ανησυχία. Οι πασόκοι είναι διδάκτορες της ψευτιάς και οι δεσμεύσεις τους προς τους απεργούς πείνας είναι προφορικές, δεν θα μου έκανε καμιά έκπληξη αν τις έκαναν τελικά γαργάρα. Τους έχω εμπιστοσύνη σ'αυτό, μπορούν κάλλιστα να βρουν την πιο κουφή δικαιολογία για να κάνουν την κωλοτούμπα τους. Σάμπως και να τους πει κανείς ψεύτες και απατεώνες τι θα κάνουν; Απεργία πείνας;
Οι μετανάστες θεωρούν τη νίκη τους νίκη της εργατικής τάξης. Τους διαφεύγει πως εμείς -οι έλληνες της ελληνικής εργατικής τάξης- δύσκολα θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε μια απεργία πείνας. Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε μονοήμερη απεργία τηλεθέασης του "Νησιού" και του "Housewives of Athens", άντε, το πολύ πολύ να κάναμε τρίωρη στάση κατανάλωσης έξτρα-τυρογαριδάκιων. Η ελληνική εργατική τάξη έχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι έλληνες προλετάριοι αγνοούμε ότι ανήκουμε σ'αυτή. Κάποιοι από εμάς θεωρούμε ότι είμαστε "στελέχη" ή "τεχνοκράτες". Το έχω βιώσει επανελλειμένα σε γενικές συνελεύσεις εργαζομένων: "Άλλο (π.χ.) οι ΟΣΕτζήδες που είναι μέσα στη γάνα κι άλλο εμείς, δεν γίνεται να συντονιστούμε μαζί τους". Τι είναι το στέλεχος κι ο τεχνοκράτης; Ένας εργαζόμενος που θεωρεί πως δεν είναι εργαζόμενος κι όταν το συνειδητοποιήσει πως είναι, είναι πια άνεργος. Εργαζόμενος χωρίς ταξική συνείδηση είναι φτερό στον άνεμο κι αυτόν τον αναλφαβητισμό τον επιδοτεί πλουσιοπάροχα η εξουσία. Τον καλλιέργησαν βέβαια και οι προηγούμενες γενιές. Είχαν γνωρίσει την ανέχεια και μας προέτρεπαν να γίνουμε "επιστήμονες", πρέπει να ήσουνα κουμπούρας για να σε στείλουνε να "μάθεις καμιά τέχνη". Το ελληνικό προλεταριάτο έμαθε να αντιπαθεί το προλεταριάτο. Το έγραψε θαυμάσια ο Πιτσιρίκος: "είναι ακριβώς ο ίδιος λόγος για τον οποίο πολλοί αντιπαθούν και αποφεύγουν τα αριστερά κόμματα: επειδή τους θυμίζουν την ταξική τους θέση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: