Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Απεργίες κι απορίες

Αν είσαι εργαζόμενος σε ιδιωτική επιχείρηση στην οποία δεν υπάρχει σωματείο και φοβάσαι να απεργήσεις για το ασφαλιστικό, έχεις σοβαρό κώλυμα, σε καταλαβαίνω.
Αν έχεις οικονομικά προβλήματα και δεν αντέχεις την απώλεια εισοδήματος από μια μέρα απεργία, έχεις τις ιεραρχήσεις σου, σε καταλαβαίνω.
Αν είσαι εργαζόμενος με οποιαδήποτε σύμβαση και συμφωνείς με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μάλλον δεν θα το έχεις διαβάσει. Αν το έχεις διαβάσει και εξακολουθείς να συμφωνείς, κάποιο λόγο θα έχεις, σε καταλαβαίνω.
Αν είσαι νεοδημοκράτης και φοβάσαι ότι τυχόν απόρριψη του νομοσχεδίου θα ρίξει την κυβέρνησή "σου", σε τσούζει, σε καταλαβαίνω.
Αν είσαι βενιζελικός και φοβάσαι ότι τυχόν απόρριψη του νομοσχεδίου θα ανεβάσει στην κυβέρνηση το Γιωργάκη, εσένα κι αν σε καταλαβαίνω.
Αν είσαι εργαζόμενος που έχεις φάει την επιτυχημένη επικοινωνιακή φόλα των "ρετιρέ" και την δικαιοσύνης δια της ισότητας προς τα κάτω, αμβλύνθηκε η (όποια) κρίση σου, σε καταλαβαίνω.
Αν είσαι εργαζόμενος που έχεις μάθει, μετά από μακροχρόνια επικοινωνιακή πλύση εγκεφάλου, να κοιτάς μόνο το τομάρι σου, είσαι προϊόν επιστημονικά σχεδιασμένης προσπάθειας, σε καταλαβαίνω.

Γαμώτο, τι κατανόηση που έχω, έχω μια δικαιολογία για όλους. Αν είχα και λίγο περισσότερο μυαλό ίσως να καταλάβαινα πως θεωρούμε ως αυτονόητη την ασυλία των επενδυτών των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο με τις γνωστές συνέπειες.
Ίσως να καταλάβαινα την ασυλία των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ.
Ίσως να καταλάβαινα την τύχη των οφειλών του Δημοσίου στα ταμεία.
Ίσως να καταλάβαινα τους λόγους της "επικείμενης κατάρρευσης" των ταμείων παρά την εισαγωγή στην ασφάλιση κατά την τελευταία 15ετία εκατοντάδων χιλιάδων νέων (και ηλικιακά) αλλοδαπών, οι οποίοι θα αιμοδοτούν δι' εισφορών για αρκετές δεκαετίες μέχρι να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης.
Ίσως να καταλάβαινα τους λόγους της ελεγκτικής ανυπαρξίας των αρμόδιων δημοσίων θεσμών.
Ίσως να καταλάβαινα τους λόγους της γενικότερης έλλειψης πολιτικής βούλησης ελέγχου της εισφοροδιαφυγής.

Θα στίψω το μυαλό μου να το καταλάβω. Έχω λίγο καιρό μέχρι να μπει στο στόχαστρο των κυβερνήσεων η επόμενη δέσμη κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, όπως κατ' αρχή τα επιδόματα εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων. Πάντως και τότε θα φροντίσω να έχω πλήρη κατανόηση για τους βραδυκίνητους καστροφύλακες.

2 σχόλια:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Φοβερό κείμενο σπάει κόκκαλα με την ειρωνεία του,χτύπα.Δεν αντέχουν.

ένας στρατολάτης είπε...

Μπα Διόνυσε, στου κουφού την πόρτα..