Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008

Τα τραγούδια του Φλεβάρη

Τον Φεβρουάριο του 1999 υπηρετούσα τη μαμά πατρίδα, δόκιμος σε μονάδα του Έβρου. Χωρίς cd-player ή mp3, μόνο με ένα μισοχαλασμένο κασετόφωνο και ελάχιστες κασέτες, κάθε δέμα με μια νέα κασέτα από την Αθήνα ήταν πολυτιμότερο απ’ ότι ακούγεται. Έλαβα από το Χρήστο ένα δεματάκι, μέσα ήταν ένα δεκαχίλιαρο και μια κασέτα χωρίς διακριτικά. Το απόγευμα που είχα υπηρεσία θα άκουγα την κασέτα. Μια άλλη μέρα θα «έτρωγα» και το δεκαχίλιαρο.
Μαζί με δυο κληρωτούς λοχίες καθόμασταν στο 4ο γραφείο του διοικητηρίου, έβαλα την κασέτα στο κασετόφωνο με προσμονή. Τι ήταν αυτό πάλι; Ροκ, τζαζ, ή κάτι τέτοιο θύμιζε η εισαγωγή. Μα, στέλνεις στον διψασμένο για καθαρό νεράκι μπύρες και κοκακόλες ή έστω σαμπάνιες; Όχι, το περίφημο μουσικό θέμα σχηματίστηκε ξαφνικά μέσα στην τζαζορόκ εισαγωγή, μια συγκίνηση μοναδική, ένεκα και της «δίψας».
Η εισαγωγή:
artist - Track 1
artist - Track 1.m...
Hosted by eSnips


Πρώτη συνάντηση – κάλλιο αργά παρά ποτέ – με το ολοκληρωμένο έργο. Την ίδια ακριβώς εποχή, ο Δήμος Μούτσης έγραφε το σημείωμα της επανακυκλοφορίας του κορυφαίου έργου του, του «Αγίου Φεβρουαρίου» για την Universal. Αξιοσημείωτο επίσης ότι το Φεβρουάριο του 1972 ο στρατιώτης Δημήτρης Μητροπάνος κλήθηκε από τη μονάδα του για να ηχογραφήσει σε μόλις 4 ημέρες τον δίσκο μαζί με την Πετρή Σαλπέα.

Τους στίχους για τον Άγιο Φεβρουάριο έγραψε ο Μάνος Ελευθερίου, ανάμεσα στο 1968 και το 1970. Πηγή έμπνευσής του αποτέλεσε η γενικότερη έρευνά του, αρχικά για την Μικρασιατική εκστρατεία και τη ζωή του Ελληνισμού της Σμύρνης και περαιτέρω για σχετικό υλικό (καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, κείμενα κ.α.). Γράφτηκαν περίπου 30 τραγούδια σχετικά με το θέμα και τελικά επελέγησαν 9. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1972 σε μουσική, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας από το Δήμο Μούτση.

Το 10ο τραγούδι του δίσκου: "Η σούστα πήγαινε μπροστά".
artist - Track 10
artist - Track 10....
Hosted by eSnips

Δεν υπάρχουν σχόλια: