Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Οι εφοπλιστές, οι εκβιαστές και τα όντα-υπογάστρια

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Α.Βεντούρης χαρακτήρισε την ΠΝΟ "μικρή φασιστική κάστα που αμείβεται πλουσιοπάροχα". Ο πρόεδρος της ΠΝΟ, λέει, αμείβεται με 15.000€ το μήνα, οι δε ναυτικοί όχι μόνο δεν υπέστησαν μειώσεις αλλά μέσω εκβιασμών τσίμπησαν κι ένα 2% αύξηση. 'Ετσι ο ανειδίκευτος παίρνει 2.300€ καθαρά, ο μέσος μισθός είναι στα 4.500€ κι ο ανώτατος φτάνει τα 9.000€.

Και μέσα σ'όλα αυτά ο υπουργός Ρέππας είναι υπέρ της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών. Γιατί το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση είναι το μόνο εναπομείναν αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα -μέχρι νεωτέρας- και γιατί αν δε χαϊδολογήσει λίγο το μαλακό υπογάστριο όσων "δικαιούνται να μετακινηθούν" ίσως αυτοί να σκεφτούν πως δεν έχουν φράγκο ούτε για κουλούρι, όχι για ναύλα και χωριάτικες των 12 ευρώ. Μόνο που με τόσο χαϊδολόγημα στο υπογάστριο σε συνδυασμό με κωλοδάχτυλο, ο τυπικός μικροαστός νοικοκύρης έγινε ολόκληρος ένα υπογάστριο με κωλοτρυπίδα. Κι ένα τέτοιο ον το μόνο που μπορεί να σκεφτεί είναι πως τελικά το κωλοδάχτυλο είναι στη φύση του κι όποιος λέει "όχι στο κωλοδάχτυλο" είναι εχθρός και χαλάει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Οι ιδιοκτήτες των Σαμινών, απ΄ την άλλη, έχουν ξεφύγει τελείως. Μην έχοντας τίποτ' άλλο να πουν ματσαλάνε την ίδια χιλιομασημένη κυβερνητική ρετιρότσιχλα. Κάτι πρέπει να μασήσουν οι άνθρωποι βέβαια, κι αν η τσίχλα τους στάζει τα σάλια του Πάγκαλου και του Πορτοσάλτε το πολύ πολύ να πάθουν ουλίτιδα.

Η μόνη απορία που έχω είναι το πως μπορώ κι εγώ να εκβιάσω το αφεντικό μου για να μου δώσει αύξηση. Χρειάζεται να τον φωτογραφίσω γυμνό με ζαρτιέρες και τρεις ηλιοκαμμένους μούτσους γύρω του, όπως ίσως κάνανε οι ναυτεργάτες-εκβιαστές στους εφοπλιστές, ή αρκεί να τον απειλήσω πως αν δε μου δώσει αύξηση θα κρατήσω την αναπνοή μου μέχρι να σκάσω και να τον φάνε οι τύψεις;

Υ.Γ. Πριν από είκοσι χρόνια περπατώντας στον Πειραιά είχα βρεθεί μπροστά σε μια σκηνή που με σημάδεψε πολιτικά. Ένας σαραντάρης καθόταν σ' ένα παγκάκι σε μια πλατεία, όταν ξαφνικά σηκώθηκε κι άρχισε να φωνάζει. Φώναζε μονάχος του κι έκλαιγε με λυγμούς. Σκέφτηκα στην αρχή πως ήταν διαταραγμένος, όμως ακούγοντάς τον κατάλαβα πως δεν ήταν παρά ένας απελπισμένος άνεργος. Άνεργος ναυτεργάτης, με οικογένεια και παιδιά που δεν μπορούσε να τα θρέψει. "Δέκα μήνες", τον ακούω ακόμα να λέει. Ένας από αυτούς που κατά τις αφορολόγητες ύαινες και τα όντα της δεύτερης παραγράφου υποτίθεται πως καθαρίζουν τεσσεράμιση χιλιάρικα το μήνα. Δεν ξέρω τελικά αν σιχαίνομαι περισσότερο αυτούς που λένε αυτά τα άθλια ψέμματα ή αυτούς που τα καταναλώνουν.

4 σχόλια:

Δραση στο Ωραιοκαστρο είπε...

Από τη μια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και από την άλλη ο πρόεδρος της Π.Ν.Ο. Το κοινό τους σημείο ? Ότι είναι και η δύο συνδικαλιστές που εκπροσωπούν το χώρο τους, ο πρώτος τους αναξιοπαθούντες καταπιεσμένους και πάνω από όλα εκβιαζόμενους εφοπλιστές, ο δεύτερος τους εκβιαστές και πλουσιοπάροχα αμειβόμενους ναυτεργάτες.
Πως μας τους παρουσιάζουν ? Τον πρώτο σαν ένα άτομο που ενδιαφέρετε για το κοινό καλό που ο λόγος του έχει βαρύνουσα σημασία και πρέπει εμείς οι κοινοί αμόρφωτοι θνητοί να τον παίρνουμε στα σοβαρά. Ο δεύτερος είναι πάντα (εκτός των περιπτώσεων που τα έχει κάνει πλακάκια με την εξουσία )ένα παράσιτο που ζει σε βάρος των φουκαράδων ναυτεργατών ,τώρα που κολάι ο καλοπληρωμένος με τον φουκαρά και τη ζόρι τραβά ο κάθε πρόεδρος των ΕφοπΛΙΣΤΑΔΩΝ για το αν οι καλοπληρωμένοι ναυτεργάτες θέλουν να έχουν ένα καλοπληρωμένο πρόεδρο? Αυτό κάνω ότι δεν το καταλαβαίνω.
Εκείνο που μ’ αρέσει ποιο πολύ σ’ αυτό το έργο που ανεβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι η ώρα της τσόντας , εκεί που βγαίνει η κυβέρνηση και λέει για το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ελεύθερη μετακίνηση του ,που δεν μπορεί καμιά απεργία να του τη στερήσει.
Μια απορία και κάτι σαν κουΐζ για όποιον ξέρει πότε ταλαιπωρείτε ή στερείτε μετακίνησης ένας επιβάτης από απεργίες ή από μηχανικές βλάβες ?
Άντε ραντεβού το Σεπτέμβρη με ρεπορτάζ από τα καφενεία του Περάματος και Πειραιά για την ανεργία στους ναυτικούς , έτσι για γεμίζουν τα δελτία .

μαχαιρης είπε...

Λοιπον εγω..Μεχρι τωρα, νομιζα..Οτι τα λεφτα τα εχουν οι εφοπληστες...!!
Κοιτα να δεις παιδι μου παραπληροφορηση του ΚΚΕ...!!
Δεν πληρωνουνε λεει φορους..Και εχουνε εδρα τα Λοντρα, γι αυτο το λογο...!!
Κουκουεδιστικα ψεμματα...!!
Οι ανθρωποι..Δεν εχουνε να φανε...!!
Ενας απο αυτους που ξερω..., στα συσσυτια της εκκλησιας παχυνε...!!..Απο το αγχος...!!

Που να τα βρει να πληρωσει τους..Υψηλομισθους ναυτεργατες...!!

Και βαλανε ενεχυρα, τα κοσμηματα των γυναικων τους..Για να παραγγειλουνε πλοια καινουργια...Για να μη..Χρεωκοπησουνε απο τον ανταγωνισμο...!!
Οχι βεβαια στα ελληνικα ναυπηγεια...Γιατι εκει,εχουν μονοπωλιο αλλοι..Υψηλομισθοι...!!
Εργατες μεταλλου, ηλεκτροσυγκολλητες και βαφειαδες σκαφων...!!
ΚΟΥΚΟΥΕΔΕΣ εκατομμυριουχοι...!!
Με βιλλες και πισινες...Και αυτοκινητα αλεξισφαιρα, που τους δινει το Κομμα...!!
Και με ιδιωτικους στρατους..Απο υψηλομισθους οικοδομους...!!
Οι οποιοι στα.."ρεπα" τους...
ΔΕΡΝΟΥΝΕ...Τους φουκαραδες, τους ΜΑΤ ατζηδες...Τα παιδια του λαου...Που δουλευουν, για ενα πιατο φαι...!!
Να δεις αδερφε μου...Που το κομμα της πλουτοκρατιας...Ειναι το ΚΚΕ τελικα...!!
Απορω, πως οι παπαδες, δεν γινονται..Ομαδικα μελη της ΚΝΕ...!!

Μαζεστίξ είπε...

Θα απαντήσω μόνο στο τελευταίο ρητορικό σου ερώτημα:

"αυτούς που τα καταναλώνουν".

αρκετά πια με το χάιδεμα στον κάθε βλάκα.

ένας στρατολάτης είπε...

Ανορθόγραφε, η επανάσταση πρέπει σαφώς να ξεκινήσει με την παρεμπόδιση του "δικαιώματος στην ελεύθερη ενημέρωση"!


Μαχαίρη εμπρός να το βροντοφωνάξουμε: Κάπα Κάπα Ε το κόμμα σου Ελβετέ.


Ρητορικό ήταν όντως Μαζεστίξ. Οι πρώτοι κάνουν τη δουλειά τους, είναι ταξικοί εχθροί. Οι "καταναλωτές" είναι προδότες της τάξης τους και γι'αυτό είναι να τους σιχαίνεται κανείς. Και η βλακεία τους δεν είναι δικαιολογία!