Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ένα επίρρημα που γράφεται πάντα με κεφαλαία

"Κυρία Υπουργέ,  Μόλις μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και την ουσιαστική έναρξη της τουριστικής περιόδου για τα νησιά μας, ο κόσμος των Κυκλάδων –επιχειρήσεις και κάτοικοι– άκουσαν την εξαγγελία της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. 
Τα συναισθήματα που προκλήθηκαν από το νέο αυτό ήταν οργή και αγανάκτηση, καθώς η εξαγγελία και μόνον της απεργιακής κινητοποίησης στις συγκεκριμένες ημερομηνίες «δυναμιτίζει», ουσιαστικά, τα σχέδια πολλών εκδρομέων, οι οποίοι θα αποτελούσαν μια ανάσα που ανέμεναν τα νησιά μετά από μια σκληρή –οικονομικά και κοινωνικά– χειμερινή περίοδο.
Θεωρώντας σκληρό και άδικο τα νησιά μας να καταδικάζονται, για ακόμη μια φορά, στον άχαρο ρόλο του θύματος σε μια διαμάχη χωρίς διαφαινόμενη λύση, ζητούμε την ΑΜΕΣΗ παρέμβαση και συνεργασία σας, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες τέτοιες που θα οδηγήσουν στην ανάκληση της εξαγγελίας της ΠΝΟ".

Τάδε έφη χτές ο Γιάννης Ρούσσος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, σε επιστολή του προς την υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Τη δουλειά του κάνει βέβαια ο άνθρωπος, εκπροσωπώντας την τάξη του.
Σε άλλη επιστολή προς το γραμματέα της ΠΝΟ, μεταξύ άλλων έγραψε:
"Η ομηρία των επιχειρήσεων, των τουριστών και των κατοίκων πρέπει να λήξει, ειδάλλως η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο με δυσάρεστα, για όλους, αποτελέσματα. 
Ενόψει του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, σας καλούμε να ανακαλέσετε ΑΜΕΣΑ τις κινητοποιήσεις σας και να επιλέξετε διαφορετικό τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων σας, αφήνοντας κατά μέρος τακτικές που στρέφονται εναντίον της κοινωνίας και των παραγωγικών τάξεων."

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι πως το επίθετο ΑΜΕΣΟΣ/Η/Ο και το σχετικό επίρρημα γράφονται πάντα με κεφαλαία όταν αφορούν στη διακοπή μιας απεργίας ή οποιασδήποτε πράξης εμποδίζει την κερδοφορία. Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι πως όταν θέλει κανείς να απειλήσει τους απεργούς που μπαίνουν στη μύτη του, πρέπει πρώτα να δείξει πως τον πνίγει το δίκιο και πως η αγανάκτησή του οφείλεται στα ζόρια που τραβάει και δεν το μαρτυράει. Κι αφού οι απεργοί είναι αφιλότιμοι αναλαμβάνουν αυτοί ακέραια την ευθύνη για τα περαιτέρω.

Πριν από 20 μέρες ο Γ.Ρούσσος είχε στείλει αντίστοιχη επιστολή στη Διαμαντοπούλου όπου τα έλεγε ακόμα πιο ωραία, έπαιζε τότε τα χαρτιά του σεβάσμιου συντάγματος και της εθνικής μας ομοψυχίας:
"...να κατανοήσετε το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια προηγούμενων κινητοποιήσεων και την αγωνία των κατοίκων της νησιωτικής περιφέρειας, από τους οποίους στερήθηκε με τρόπο βίαιο, καταχρηστικό και αντισυνταγματικό, το δικαίωμα της μετακίνησης".
Επιδιώκουμε να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι η νησιωτική χώρα, δεν διαθέτει αποθέματα αντοχής αλλά ούτε και ανοχής μιας ακόμα επανάληψης των συνεχών αποκλεισμών και της ομηρίας που υπέστη κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να λειτουργήσουν πάνω από όλα ως Έλληνες και να κατανοήσουν ότι η δημιουργία κλίματος ακραίων καταστάσεων, είναι επικίνδυνη για την πατρίδα, ιδιαίτερα σήμερα που έχει να αντιμετωπίσει και να επιλύσει ζητήματα από τα οποία θα κριθεί η επιβίωσή της."

Περιέργως, πάντως, μπαίνοντας κανείς στο σάϊτ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων βλέπει -μεταξύ άλλων- τις εξής ειδήσεις:
Εντυπωσιακές επιδόσεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2011 με αύξηση αφίξεων 8,65%
Αύξηση 10,4% κατέγραψαν στο 9μηνο οι αφίξεις τουριστών
Αύξηση 13,73% στις αφίξεις κρουαζερόπλοιων στον ΟΛΠ το 2011

Ίσως λοιπόν η αγανάκτηση του προέδρου του επιμελητηρίου να οφείλεται στη ζήλια του, καθώς παρά την αύξηση των αφίξεων, όλοι οι τουρίστες προτίμησαν να επισκεφτούν το ρομαντικό Αγρίνιο και τον μαγευτικό Ασπρόπυργο παρά να τρέχουν στα αιγαιοπελαγίτικα ξερονήσια.

Η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί στο Χαντροκαθρεφτιστάν της δύσης. Πρέπει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα έτσι ώστε ο δυτικός τουρίστας -δανειστής γαρ- να περνάει φίνα στις διακοπές του. Ο ντόπιος επιχειρηματίας του τουρισμού να μαζεύει τα τάλιρα, και δεν πειράζει αν τα δεκάρικα τα μαζεύουν αλλοδαπά τουριστικά συμφέροντα. Όσο δε περισσότερο ξεφτιλιστούν οι μισθοί και ξεχαρβαλωθούν τα εργατικά δικαιώματα τόσο πιο "ανταγωνιστικό" θά 'ναι το τουριστικό προϊόν. Κι άμα λάχει, όπου η φτώχεια εκεί κι η φτηνή σάρκα.
Συμμέτοχοι στο θεάρεστο αυτό έργο δεν είναι μόνο οι πολιτικές εξουσίες. Είναι κυρίως οι θλιβεροί νοικοκυραίοι που τρέχουν να ραντίσουν με ροδοπέταλα τους δολαριοφόρους των κρουαζιεροπλοίων, όπως κάποτε έραιναν το ντόπιο κομματάρχη. Είναι ο καθένας από εμάς που αγανακτεί με την ταλαιπωρία αλλά το φόνο κάνει πως δεν τον βλέπει. Είναι ο εξαθλιωμένος εργαζόμενος που αφρίζει με την στέρηση του "δικαιώματος στη μετακίνηση". Ο κατ'οίκον περιορισμένος από την αφραγκία, που λυσσά με τον απεργό που εμποδίζει στο ρεπόρτερ του σταρ να αναμεταδώσει λάιβ κωλαράκια από την παραλία.
Εχθροί του κράτους και των φιλήσυχων νοικοκυραίων είναι οι μη φιλήσυχοι. Είναι όσοι δεν αρκούνται στη φιλανθρωπία και δεν τρώνε τα εμέσματα περί ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης. Είναι τελικά όσοι δεν προτίθενται να παραδώσουν τα παιδιά τους, σάρκα με το κιλό στις ορέξεις των δολαριούχων προκειμένου να έχουν σίγουρο το ξεροκόμματο. Γι'αυτό τελικά, όσοι αυταπατώνται πως ο εμφύλιος δεν είναι εδώ, ας το σκεφτούν καλύτερα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και φυσικά οι ακτοπλοϊκές εξακολουθούν να αυξάνουν την τιμή του ναύλου... κι όμως βρε φίλε στρατολάτη δεν μπορούν να καταλάβουν ότι φέτος ειδικά τα πλοία τους θα πηγαινοέρχονται άδεια; Ποιά λαϊκή οικογένεια θα έχει την πολυτέλεια να ταξιδέψει και να πάει διακοπές; Ποιός άνεργος θα επισκεφθεί τις μαγευτικές Κυκλάδες; Βεβαίως το δόγμα οτι οι απεργίες κλείνουν τις επιχειρήσεις βγήκε ξανά απο το συρτάρι... Και δεν θα πώ κάτι πρωτότυπο αλλά το παράδειγμα απο μια συζήτηση με το Γ. Πέρρο. Ο Λαναράς ζήτησε απο τους εργαζόμενούς του περικοπές σε μισθούς και σε ώρες εργασίας, ωστε να σωθεί η επιχείρηση. Η πασοκική ηγεσία του σωματείου το αποδέχθηκε...Ένα ωραίο πρωί βρήκαν την πόρτα των κλωστηρίων κλειστή. Ο βιομήχανος είχε μεταφερει την επιχείρησή του στα Σκόπια...

Μαζεστίξ είπε...

Η ιδεολογία του "τρεχάτε κορίτσια, ήρθε ο έκτος στόλος" δύσκολα ξεριζώνεται.

Είχα τη σχετική συζήτηση προχτές που ανακοινώθηκε η απεργία.
Μια νοικοκυραία έβραζε με τους ναυτεργάτες.
Η ίδια έβραζε και προ ημερών όταν ξανάκαναν μια 2ήμερη.
Της λέω κι εγώ
"προ ημερών έλεγες ότι έπρεπε να αναστείλουν την απεργία λόγω των αγροτικών προιόντων κι εγώ συμφώνησα μαζί σου.
Τότε έλεγες να την αναβάλλουν για λίγες μέρες. Και συμφώνησα μαζί σου.
Και η ΠΝΟ προς τιμήν της σεβάστηκε το μείζον ζήτημα της μεταφοράς ευπαθών αγροτικών προιόντων και ανέβαλε ουσιαστικά την απεργία για να διευκολύνει τους αγρότες.
Τώρα τι στο διάολο θες και διαμαρτύρεσαι;"

Και μου λέει "μα πλήγεται ο τουρισμός κι ατοί στα νησιά το Πάσχα περιμένουν να βγάλουν κάνα φράγκο μπλα μπλα μπλα"

Τη ρωτώ καλόπιστα κι εγώ:
"πότε δηλαδή επιτρέπεις στους ναυτεργάτες να απεργήσουν;έχεις κάποιο χρονοδιάγραμμα;
Το Δεκέμβρη-Γενάρη είναι οι διακοπές των Χριστουγέννων και οι ελιές. Το Φλεβάρη-Μάρτη είναι τα αγροτικά προιόντα.
Τον Απρίλη είναι το Πάσχα κι οι 5-ήμερες των Λυκείων.
Από το Μάη και μετά είναι τουριστική περίοδος...

Ε πότε λοιπόν γ*$&$ το &&#&%# μου να κάνουν απεργία οι άνθρωποι;"

Η τελική απάντηση φυσικά όταν στριμώχνεις τέτοιους τύπους είναι:
"να μην απεργήσουν"...


Προτείνω λοιπόν στα κωλοκάναλα και τους φιλήσυχους νοικοκυραίους να βγάλουν ένα ημερολόγιο με βάση το οποίο θα προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι τις απεργίες τους για να μην ενοχλούνται οι υπόλοιποι.
Είμαι σίγουρος ότι το ημερολόγιο θα είναι κενό...

ένας στρατολάτης είπε...

Constantine, φαντάζομαι πως δεν προσβλέπουν στις λαϊκές οικογένειες. Αλλά πάλι, πόσοι και πόσοι σφιχτοί προϋπολογισμοί δεν σφίγγουν λίγο ακόμα για να χωρέσουν μέσα λίγες μέρες διακοπές "για να κάνουν μπάνια τα παιδιά"; Τι κι αν αντί για μια βδομάδα θά'ναι τρεις μέρες;
Εξάλλου οι επιμελητηριούχοι τα συμφέροντα του κλάδου τους κοιτάζουν, έστω κι ελπίζοντας πως δε θά'ναι αυτοί που θα καταστραφεί το κεφάλαιό τους για να επιζήσει το μεγάλο.


Μαζεστίξ, ζηλεύω πραγματικά την ικανότητά σου να διαλέγεσαι ακόμα ψύχραιμα με φιλήσυχους πολίτες.
Εμένα έχει γυρίσει το μάτι μου και ξεπερνώ μικροαστικά στεγανά όπως ..η ευγένεια!
Δεν νομίζω πως στριμώχνονται πάντως. Είναι σαν το ζελέ, χώνεται στις χαραμάδες και διατηρεί τη φύση του απείραχτη.

Ανώνυμος είπε...

Είναι εξ'ορισμού δύσκολο να αναπτύξουν ταξική συνείδηση οι νησιώτες. Οι περισσότεροι ντόπιοι νομίζουν ότι είναι επιχειρηματιες επειδή 2 μήνες το χρόνο γεμίζουν τα καταλύματα τους απο τουρίστες.
Οι δε εργαζόμενοι στον τουρισμό ειναι είτε ντόπιοι που "κάνουν το αγροτικό τους" είτε μεταφερόμενοι απο σεζόν σε σεζόν εργαζόμενοι που ζουν σε μεγαλουπόλεις.

Το στενάχωρο είναι ότι δεν μπορούν να καταλάβουν πως η παρακμή του έλληνα εργαζόμενου είναι η αιτία της δικής τους παρακμής. Ακόμα και οι πιο έμπειροι στον χώρο του τουρισμού νομίζουν ότι κερδίζουν απο τον δυτικό τουρίστα που πριν μπει στο μαγαζί τους έχει τσεκάρει τον τιμοκατάλογο 3 φορές, έχει κάνει στο μυαλό του τη σύγκριση με αντίστοιχες τιμές σε 4-5 άλλες χώρες και τελικά μπαίνει μέσα και παραγγέλνει μια ντοματοσαλάτα και μια μπύρα για 3-4 άτομα.

Πάντως είμαι ψιλοαισιόδοξος ότι ο κανονικός κόσμος (και όχι αυτός που προβάλλει ο ΣΚΑΙ και το ΜΕΓΚΑ) δεν μασάει όσο παλιά.