Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Μπροστά στα εκβιαστικά διλήμματα - Α΄ μέρος

Κάποτε πίστευα πως οι νεοδημοκράτες είχαν ένα στοιχείο που τους διαφοροποιούσε κατάτι από τους πασόκους. Πίστευα, κι ίσως τότε να είχα δίκιο, πως υπήρχε μειοψηφία νεοδημοκρατών που είχαν τη δυνατότητα να τεκμηριώσουν πολιτικά την κομματική τους προτίμηση (δε θέλω ου), να εκφράσουν ας πούμε την πίστη τους στο μοντέλο της ελεύθερης αγοράς αποδεχόμενοι ως φυσική την ανισότητα των ευκαιριών ακόμα και από θέσεις (για τους ίδιους) καταφανώς μειονεκτικές. Δεν έτυχε ποτέ να γνωρίσω πασόκο που να μπορεί να αποσυνδέσει τη δική του επιλογή από τα συναλλακτικά ήθη. Επιπλέον η ΝΔ δεν απέκρυβε τη θέση της στον πολιτικό χάρτη. Ενδυόταν ενίοτε με "ριζοσπαστικό", "νέο" ή "λαϊκό", πάντα όμως φιλελεύθερο (με όρους αγοράς) μανδύα. Ήταν ένα κόμμα που βρισκόταν στην απέναντί πολιτική όχθη, φανερά όμως, αφού όπως κι αν στεκόταν, κουτσό, σταυροπόδι ή οκλαδόν ήξερες ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν.
Σήμερα η ΝΔ είναι ένα αξιολύπητο μόρφωμα, ανάξιο να θεωρηθεί πολιτικός αντίπαλος. Ούτε καν αξιολύπητο δηλαδή, μάλλον άξιο χλευασμού είναι. Η ηγεσία της υπό έναν αριβίστα γ'εθνικής με ραντανπλάνειο εγωπάθεια και αβερέλειο δημαγωγική (και νοητική) ικανότητα, συνδυάζεται πλέον με την ξεκάθαρη συμμετοχή της σε μια άτυπη ενδο-ακροδεξιά άμιλλα. Η ΝΔ διαγωνίζεται με τους υπόλοιπους, μνημονιακούς και "αντιμνημονιακούς" ομοϊδεάτες της στην πιο ξεδιάντροπη θωπεία του μαλακού υπογάστριου του σχετικού νεολούμπεν ακροατηρίου. Το οποίο παραδομένο στη ρατσιστική καύλα ζητά όλο και πιο κίνκυ κόλπα από τους θωπευτές του.

Ειπώθηκαν πολλά για την ηλίθια διαφήμιση με τη σχολική τάξη, το νέο δόγμα πάντως του κόμματος αυτού, που αυτοτοποθετείται στο νεοεφευρεθέντα χώρο του "κοινωνικού φιλελευθερισμού", βρίσκεται στη συρραφή ακροδεξιών ρεταλιών από έναν ηλίθιο ηγέτη-μόδιστρο. Το μίγμα αυτό μοιραία οδηγεί σε μια προεκλογική εκστρατεία που θέτει σε νέο ύψος τον πήχυ της μαλακίας, με αποκορύφωμα τις σαββατοκυριακάτικες ανοησίες -μίγμα πανικού και αθλιότητας- περί "στελέχους ΣΥΡΙΖΑ Ιφικράτη Αμυρά". Η λογική της ΝΔ είναι απλή. Προσπαθεί να εντοπίσει έναν άνθρωπο πιο ηλίθιο από τον αρχηγό της (δεν ξέρω αν το πέτυχε) για να τον χρεώσει στον αντίπαλό της. Το μόνο που καταφέρνει τελικά είναι να συσπειρώσει υπέρ της μια μερίδα των υστερικών νοικοκυραίων, αφού η πόλωση που δημιουργεί με τέτοιες χονδροειδείς τακτικές, όσο κι αν βοηθά τις συσπειρώσεις, οδηγεί τους αμφιταλαντευόμενους με στοιχειώδη αυτοεκτίμηση κατευθείαν στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ πάσχει ταυτόχρονα από το σύνδρομο της απώλειας του μισητού=ποθητού ανταγωνιστή. Το κατάκοιτο ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία ενός ανθρώπου του οποίου η πολιτική οξύτητα και διορατικότητα υπερεκτιμήθηκαν σε ευθεία αναλογία με τη "χαζομάρα" του προκατόχου του βαδίζει κατευθείαν στην κατάθλιψη.


Την παρούσα στιγμή συγκρούονται οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ομελέτες που θα ταΐσουν το λαό χωρίς να σπάσουν αυγά με τις υστερικές καταγγελίες της ΝΔ για τσόφλια επικίνδυνα σα σκουριασμένα κονσερβοκούτια. Συγκρούεται, όσο νά'ναι, η (αστήριχτη) ελπίδα για το καλύτερο με το (διογκωμένο) φόβο για το χειρότερο. Αν κάποιος δεχτεί να μπει στη λογική της προτίμησης μεταξύ των μονομάχων του ντέρμπι, η επιλογή μοιάζει εύκολη.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ok
ΝΔ=ΣΥΡΙΖΑ και καμμία διαφορά δε θα έχει ποιός θα είναι πρώτο κόμμα ?
Αυτή δυστυχώς είναι Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ λόγω φθόνου και μικροκομματισμού,και όχι ιδεών της "αριστεράς"
ΑΧ-ΒΑΧ

ένας στρατολάτης είπε...

ΑΧ-ΒΑΧ, κάνε μου σε παρακαλώ τη χάρη και βοήθησέ με στην προσπάθεια που κάνω να αντιδρώ πολιτισμένα.
Τα συμπεράσματα που βγάζεις δείχνουν αδυναμία στοιχειώδους κατανόησης κειμένου, η οποία δεν ξέρω αν οφείλεται σε διανοητική φαγούρα ή σε κομματική μέθη. Από κει και πέρα, εφ' εξής δεν θα απαντήσω σε προσβλητικό σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

θα ήθελα να ξέρω το όνομα αυτού του κακούργου του εκβιαστή που σε εκβιάζει,για να τον τιμωρήσω παραδειγματικά.Θα μου το πείς?

ένας στρατολάτης είπε...

Άκου απορία! Μα η Αλέκα φυσικά. Με απειλεί πως αν δεν κάνω τρεις ανοίκειες επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά δεν θα μου στείλει σταυρωμένο ψηφοδέλτιο!

Ανώνυμος είπε...

ε καλά,σιγά τον εκβιασμό της αλέκας,τόσο δύσκολο σου είναι να επιτεθείς 3 φορές τη μερα στο ΣΥΡΖΑ?όλοι αυτό κάνουν.

Ανώνυμος είπε...

δε σπάζει αυγά ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει μετατόπιση φορολογικών βαρών από τα χαμηλά στα υψηλά εισοδήματα?
Η επιχειρηματολογία για να χτυπηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι
1-όλα όσα λεει είναι ψέματα
2-δε θέλει και δε μπορεί να κάνει τίποτα
3-ότι και να γίνει,μας αφήνει αδιάφορους,το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να κρατήσουμε στα κόμματα μας τα ποσοστά μας,κι ας μην χρησιμευει αυτό σε τίποτα σχετικά με την επόμενη μέρα.
Λυπηρό
Ζ1977

Ανώνυμος είπε...

όταν πχ για 0,01% πάρει μπόνους 50 έδρες ο Σαμαράς,και εκτελέσει μόνος ή μαζί με Μπενίτο αυτά που υπέγραψαν στα αφεντικά τους,το ΚΚΕ,η ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ,κλπ θα είναι ικανοποιημένοι που πήραν5,5%,0,6% και 1,1% αντίστοιχα?
caps

ένας στρατολάτης είπε...

Πως δε σπάζει; Σπάζει επίσης κι αν καταργήσει όλους τους εφαρμοστικούς μνημονιακούς νόμους. Όλα αυτά γίνονται. Να ρωτήσω όμως κι εγώ με τη σειρά μου. Γίνονται εντός ΕΕ; Εγώ είμαι βέβαιος πως όχι.
Τα άλλα τι μου τα γράφεις; Είπα εγώ πως όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψέμματα; Είπα πως δεν θέλει να κάνει τίποτα; Καλά, το 3 είναι πόρισμα δικό σου Ζ1977. Αν σ'ενδιαφέρει ο τρόπος που θα το διατύπωνα εγώ: Με ενδιαφέρει να μην προκύψει κυβέρνηση πάσει θυσία διατήρησης στο ευρώ κι έχω πολλές αμφιβολίες για το που ορίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις "κόκκινες γραμμές" των αποδεκτών θυσιών.


Εντάξει, caps, το επιχείρημα του 0,01% είναι αρκετά φτηνό για να αναγκάσει σύμπασα την κομμουνιστική αριστερά να μετατραπεί σε εκλογικό σκαμπό του ΣΥΡΙΖΑ.


Και κάτι τόσο προς Ζ1977 όσο και caps. Το ποστ μιλά για την ΝΔ. Μη σας πω κιόλας πως αποκαλύπτει μια ξεκάθαρη (στατιστική) προτίμηση προς το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως παραβιάζεστε πάντα να διαμαρτυρηθείτε για αντιΣυριζική προπαγάνδα; Αν μη τι άλλο θα ακολουθήσει και Β' μέρος!

Μαζεστίξ είπε...

Πρώτον να σημειώσω πως η αρνητική οπτική του σχολιασμού του κειμένου δηλώνει είτε αδυναμία κατανόησης είτε σχολιασμό άνευ ανάγνωσης.

Είναι σαφές ότι δεν έγραψες αυτά που σου καταλογίζονται.


Δεύτερον να ομολογήσω πως συμφωνώ με την οπτικη΄του κειμένου, με την υποσημείωση ότι θα απαντήσω στο δίλημμα επιλέγοντας το ένα απ τα δύο με την ελπίδα ότι ή που θα τα καταφέρει κάπως ή που θα δημιουργηθουν οι συνθήκες για ριζοσπαστικότερες λύσεις και εκτός Ε.Ε. Θα χεις ίσως διαβάσει τις απόψεις μου για την Ε.Ε...
Μπροστά στο φόβο της απελπισίας προτιμώ να στηρίξω μια έστω και κάπως αστήριχτη ελπίδα.
Είμαι βέβαιος ότι από τις 18 Ιούνη όλα όσα έχουν ειπωθεί προεκλογικά θα σβήσουν.
Ανάλογα με την αντίδραση της ΕΕ σε ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, θα χουμε ή συμβιβασμό κάπου στη μέση ή ρήξη και βλέπουμε...


Τρίτον να παρατηρήσω την προτίμησή στο ανταγωνιστικό προς εμένα Λούκυ Λουκ!
Είμαστε όλοι στη ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ, αλλά οι ΛουκυΛουκιστές είστε οππορτούνες!
Αστερίξ ρε!!!

Ανώνυμος είπε...

αν δεν είναι 0,01% και είναι 2,5% αλλάζει κάτι?
Χρησιμ/σα το 0,01 ως ακραίο του παραλογισμού
caps

ένας στρατολάτης είπε...

Μπα Μαζεστίξ, μη νομίζεις πως προτιμώ το Λούκυ Λουκ από τον Αστερίξ. Απλά ξεκίνησα να γράψω "Σαμαράς: ο άνθρωπος που σκέφτεται πιο αργά κι απ' τη σκιά του" αλλά κέρδισε στα σημεία ο Ραν-ταν-πλαν. Στον Αστερίξ δεν υπάρχει αντίστοιχος Σαμαράς!
Όσον αφορά στο δίλημμα, ετοιμάζομαι στο Β' μέρος να βγάλω το άχτι μου εναντίον του (του διλήμματος!).


Caps, καταλαβαίνω την έγνοια σου για το 0,01 ή 2,5 ή 5% και μέχρι ενός σημείου τη συμμερίζομαι. Παρ' όλα αυτά αρνούμαι να νομιμοποιήσω τον άτυπο εκβιασμό με την ψήφο μου. Χωρίς να παραβλέπω το ότι η πόλωση είναι φυσικό επακόλουθο της στατιστικής εγγύτητας, όντας βέβαιος πως μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα αποτελεί προσβολή για την αισθητική μου, ψηφίζω με βάση τη συνείδησή μου και αυτό που θεωρώ χρήσιμο για τον τόπο.

Ανώνυμος είπε...

Η "ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΦΥΓΟΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΛΙΑ"
Το έζησα στη δουλειά,όταν "ιδεολόγοι"συνάδελφοι με "βασιμες δικαιολογίες"έβγαζαν την ουρά τους έξω.Αυτοί εσωσαν τη θεσούλα τους, καμάρωναν για την 'ιδεολογία τους",και "ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ"για τη στάση τους απο τις εξελίξεις,γιατί άλλοι σήκωσαν το βάρος.
Το χειρότερο όμως ήταν μετά,που ασκούσαν και κριτική σ'αυτούς που κάτι έκαναν,και πλήρωσαν το κόστος.
Την ίδια στάση κρατάνε τώρα και οι ΚΚΕ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ κλπ.

ένας στρατολάτης είπε...

Α, θά'σαι ο τύπος από την ΤΡΟΛ Α.Ε.
Μην το παίρνεις προσωπικά, κι ένας φίλος μου που δουλεύει στα τρόλλεϋ τα ίδια τραβάει απ' τα κομμούνια.