Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ανοιχτή επιστολή ΚΕΘΕΑ

Ανοιχτή επιστολή Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ για την περικοπή της επιχορήγησης

06.9.2011

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ κ. Α. ΛΟΒΕΡΔΟ και τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ κ. Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2011
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Με αγωνία πληροφορούμαστε ότι τη στιγμή που η χώρα μας περνά μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει περισσότερο τους πιο αδύναμους, όπως οι νέοι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από τη χρήση ναρκωτικών, το κράτος αποφασίζει να περικόψει την επιχορήγηση του ΚΕΘΕΑ. Αυτή η απόφαση μας γεμίζει με αγανάκτηση και αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας και χιλιάδων νέων ανθρώπων που βρίσκονται στη χρήση.
Εκπροσωπώντας τους Συλλόγους Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, με πάνω από 10.000 οικογένειες - μέλη σε όλη την Ελλάδα, στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας και στηρίζουμε εθελοντικά το έργο του ΚΕΘΕΑ, ώστε οι δικοί μας άνθρωποι να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, καθαροί από ουσίες, ενταγμένοι αρμονικά στην κοινωνία. Στον αγώνα μας αυτό διαπιστώνουμε καθημερινά την άνιση μάχη που δίνει το ΚΕΘΕΑ, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες με μειωμένο προϋπολογισμό και προσωπικό.
Με την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, όχι μόνο δεν αποδίδονται τα 23.000.000 εκατομμύρια ευρώ,που θεωρούνται απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία του οργανισμού και ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, αλλά περικόπτονται αιφνιδιαστικά περισσότερα από τα μισά (11.730.000 εκ. ευρώ), φέρνοντας σε αδιέξοδο το ΚΕΘΕΑ. Η απόφαση αυτή πλήττει τα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης και στερεί με βίαιο τρόπο το δικαίωμα στη ζωή από χιλιάδες νέους, που θα βρεθούν στο δρόμο, στο περιθώριο, στη φυλακή, αντιμέτωποι με τον ίδιο το θάνατο. Ταυτόχρονα, η πολιτεία προτάσσει ως κυρίαρχη λύση τη χορήγηση υποκαταστάτων, κρατώντας τους νέους δέσμιους των φαρμάκων και της συντήρησης, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα για απεξάρτηση και προοπτική. Γιατί η χορήγηση ενός υποκατάστατου δεν αποτελεί θεραπεία αλλά διαιώνιση της εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες.
Εμείς, που βλέπουμε τα παιδιά μας να δίνουν καθημερινά και να κερδίζουν τη μάχη για τη ζωή, θα διαφυλάξουμε το δικαίωμά τους αλλά και το δικαίωμα άλλων παιδιών που είναι ακόμα στη χρήση για ένα καλύτερο μέλλον μέσα από τις θεραπευτικές κοινότητες. Ως μέλη των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, υπερασπιζόμαστε την προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά μας και στηρίζουμε το δύσκολο έργο του ΚΕΘΕΑ. Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουμε να παρατάξουμε όλες μας τις δυνάμεις απέναντι σε πολιτικές που έχουν στόχο την υποβάθμιση των «στεγνών» προγραμμάτων και απαξιώνουν τα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, είτε του ΚΕΘΕΑ είτε άλλων φορέων.
ΖΗΤΑΜΕ από τους Υπουργούς Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των Οικονομικών  να στηρίξουν με πράξεις και όχι με λόγια το έργο του ΚΕΘΕΑ, καταβάλλοντας την προβλεπόμενη επιχορήγηση χωρίς περικοπές, και να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια των παιδιών μας για απεξάρτηση και κοινωνική ένταξη. Διαφορετικά, το κόστος για όλους εμάς θα είναι καταστροφικό. Υπερασπιζόμαστε την αξία της ανθρώπινης ζωής και δεν παραιτούμαστε.
Κύριοι Υπουργοί, στις ανθρώπινες ζωές δεν γίνονται περικοπές.
ΖΗΤΑΜΕ άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Λοβέρδο και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο.


Οι Σύλλογοι Οικογένειας θεραπευτικών προγραμμάτων ΚΕΘΕΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ KEΘEA ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Αθήνα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ KEΘEA ΙΘΑΚΗ στη Θεσσαλονίκη
ΣΥΛΛΟΓΟΣ KEΘEA ΣΤΡΟΦΗ στην Αθήνα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ KEΘEA ΠΛEYΣH στην Αθήνα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ KEΘEA ΕΞΟΔΟΣ & KEΘEA ΠIΛOTOΣ στη Λάρισα και στο Βόλο
ΣΥΛΛΟΓΟΣ KEΘEA ΔIABAΣH στην Αθήνα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ KEΘEA NOΣTOΣ στον Πειραιά
ΣΥΛΛΟΓΟΣ KEΘEA KIBΩTOΣ στην Αλεξανδρούπολη
ΣΥΛΛΟΓΟΣ KEΘEA KIBΩTOΣ στην Καβάλα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ KEΘEA APIAΔNH στο Ηράκλειο Κρήτης
ΣΥΛΛΟΓΟΣ KEΘEA ΟΞΥΓΟΝΟ στην Πάτρα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ KEΘEA ΚΥΤΤΑΡΟ στην Καλαμάτα
ΣΥΛΛΟΓΟΣ KEΘEA ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στα Ιωάννινα

Δεν ξέρω τι προσδοκίες έχει το ΚΕΘΕΑ από μια-δυο συναντήσεις με τους λοβερδοβενιζέλους, ο στόχος της κυβέρνησης είναι σαφής. Το γράφει και το ΚΕΘΕΑ στην επιστολή του πως η πολιτεία προτάσσει ως λύση τα υποκατάστατα και όχι την απεξάρτηση. Το ίδιο κάνει σε όλους εξάλλου τους τομείς του "κυβερνητικού έργου" με αιχμή δόρατος την υποκατάσταση των δανείων των τοκογλύφων από νέα και όχι απεξάρτηση από αυτά. Ειδικά μάλιστα στην πρέζα η κυβέρνηση βλέπει ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα της, γι'αυτό άλλωστε νομιμοποιεί τη χρήση ενώ τάχα μου στοχοποιεί την εμπορία. Την τελευταία βέβαια τη στοχοποιεί μερικώς, μάλλον τον ανταγωνισμό χτυπάει ώστε να καλοπιάσει τους "νόμιμους" διακινητές, των οποίων την ολόψυχη συνδρομή χρειάζεται στην αντιμετώπιση των κοινωνικών εκρήξεων που έρχονται.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ