Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ















Ο εξευτελισμός ενός μοναδικού (και αυστηρά μοναχικού) χορού. Η χυδαιότητα που δεν μπορείς να αποφύγεις είναι πανταχού παρούσα. Σε κέντρα και ταβέρνες,σε γάμους και βαφτίσια,σε γιορτές και συνεστιάσεις αγίων οικογενειών,μα περισσότερο στη τηλεόραση. Η χυδαιότητα αυτή είναι το ακριβές παράλληλο της κοινωνικής μας εξαχρείωσης των τελευταίων τριάντα χρόνων,με πρωτοστατούντες πρωθυπουργούς ,πολιτικάντηδες,και νεόπλουτους. Ως μίμηση αυτών διαπέρασε τα πουριτανικά μεσαία στρώματα,και κατέληξε στα αλλοτριωμένα και ευάλωτα λαϊκά. Έτσι όλοι μαζί το έθαψαν με παλαμάκια κάτω από τόνους σπασμένων πιάτων και πατημένων λουλουδιών.

Γιά το ζεϊμπέκικο έγραψε και μίλησε ο Γ.Τσαρούχης με την σοφία και τη εμπειρία του. Στο "αγαθόν το εξομολογείσθε" αναφέρει την εμπειρία του με πραγματικούς ζεϊμπέκηδες το 1934,και το χρονικό αυτού του χορού.Επίσης υπάρχει το εξαιρετικό βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη "Οι ζεϊμπέκοι της μικράς Ασίας" πλούσιο σε πληροφορίες.

Θα σταθώ όμως στο Δ.Χαριτόπουλο και στο "Ημών των ιδίων" που μας θυμίζει μερικά σημαντικά πράγματα στο δοκίμιο "ο μοναχικός θρήνος"για το ζεϊμπέκικο.


"...Είναι η σωματική έκφραση της ήττας.Η απελπισία της ζωής..."


"..Δεν σαλτάρει δεξιά κι αριστερά,βρίσκεται σε κατάνυξη.."


"Το ζεϊμπέκικο δε σε κάνει μάγκα...Ο μάγκας είναι άντρας σεμνός,καλοντυμένος,και μοναχικός.."


"Το ζεϊμπέκικο δε χορεύεται σε γιορτές...είναι χορός μοναχικός"


"..Απαγορεύεται αυστηρώς σε γυναίκα να εκδηλώσει καημούς ενώπιον τρίτων. Αυτό μειώνει τον άντρα (της).Μια γυναίκα δεν είναι μάγκας,είναι θηλυκό ή τίποτα. Κι ένας άντρας πρώτα αρσενικό και μετά όλα τ'άλλα. Αυτό είναι το Αρχέτυπο.


"...Το ζείμπέκικο είναι κλειστός χορός,με οδύνη και εσωτερικότητα. Δεν απευθύνεται σε άλλους..."


"..Τα παλαμάκια που χτυπάνε οι φίλοι ή οι γκόμενες καλύτερα να λείπουν.Ο πόνος του άλλου δεν αποθεώνεται...καλύτερα να πιούνε στην υγειά του,δηλαδή να γιάνει ο καημός που τον έκανε να χορέψει"


Αφού ο χορός είναι μιά αρχέγονη ανθρώπινη έκφραση όπως τόσες τελετές όταν είσαι θεατής σε εξευτελισμό και γελοιοποίηση μιας τελετής δεν θα αντιδράσεις??

Κι αν λοιπόν αντιδράσεις σ΄αυτή τη χυδαιότητα θα είσαι τουλάχιστον ιδιότροπος.
Υ.Γ.μη τολμήσετε να πείτε σε γυναίκα ότι το ζεϊμπέκικο της αφαιρεί την θηλυκότητα της και το τσιφτετέλι δεν της την προσθέτει.....

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους! Πέστα!

Εκφράζω κατ'επανάληψη αυτή την άποψη σχετικά με αυτό το χορό και τον εξευτελισμό του. Η απίστευτη ιεροσυλία εντοπίζεται κατά τη γνώμη μου στο ότι αυτό ο μοναχικός, βαρύς, σοβαρός και μελαγχολικός χορός έχει εξελιχθεί σε ομαδικό τζερτζελέ με ξεδιάντροπες φιγούρες επίδειξης και ψευτομαγκιάς...

Ανώνυμος είπε...

ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ...