Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ο παππούς, η συνεννόηση και ο κώνωψ

Χτες το πρωί, πλησιάζοντας το σταθμό του Μετρό πρόσεξα έναν παππού που καθόταν με την παρέα του σε παρακείμενο καφέ. Η φωνή του -καθώς θύμιζε του μακαρίτη του Τάκη του Μπίνη!- μου τράβηξε την προσοχή.
"Τι θα πει να τα συμφωνήσουν;"
Μιλούσε με στόμφο και κοίταζε με ένταση τον επίσης ηλικιωμένο συνομιλητή του. Σήκωσε τα χέρια του θεατρικά.
"ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥ-ΝΕΝ-ΝΟ-Η-ΘΟΥΝ".
Τα κατέβασε αργά. Ο συνομιλητής του ένευσε καταφατικά. (Αν τολμούσε ας έκανε κι αλλιώς).
Κι εγώ τσούλησα στις κυλιόμενες σκάλες.

Σήμερα ο παππούς πρέπει να είναι ικανοποιημένος. Το λαιμό τους δεν χρειάστηκε να τον κόψουν, η συνεννόηση έγινε αναίμακτα (σπάει η παρθενιά της πουτάνας;). Κι ούτε που θά'χει περάσει απ' το μυαλό του παππού πως μάλλον ο δικός του ο λαιμός θα κοπεί υπέρ "συνεννόησης".

Καλή καρδιά και συνεννόηση χρειάζεται για να είναι ομαλή και αρμονική κάθε συμβίωση

Κι έτσι ο Αντώνης Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός. (Το λες και σού'ρχεται να γελάσεις, τελικά την έκανε την "υπέρβαση" έστω και δίχως Συμπιλίδη)

Αντώνη, δυο αφιερώσεις από μένα:

1. Από το σάϊτ της Πολιτικής Άνοιξης:
"Πολλοί υποστηρίζουν ότι αρχές όπως η Αξιοπρέπεια δεν έχουν χώρο στην Πολιτική. Αυτό, όμως, αποτελεί ομολογία του χυδαιότερου κυνισμού... Η έλλειψη Αξιοπρέπειας και Αξιοπιστίας στην Πολιτική, οδηγεί στην αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών και στην υπονόμευση της ίδιας της Δημοκρατίας. Ο Αντώνης Σαμαράς θυσίασε αξιώματα, θώκους και ηγετικές προοπτικές μέσα στο παλαιοκομματικό κατεστημένο, γιατί διέβλεψε εγκαίρως ότι δεν μπορούσε να το υπηρετήσει χωρίς να χάσει την αξιοπιστία του. Κι όσοι τον ακολούθησαν προτίμησαν το δύσκολο δρόμο της σύγκρουσης με το κατεστημένο και τα διαπλεκόμενα παρακλάδια του, παρά τον "εύκολο δρόμο" της υποταγής σ'αυτά".

2. Από το YouTube:



Επειδή όμως δε θέλω ν'αφήσω παραπονεμένους τους Συριζαίους αναγνώστες μας και δεν έχουν τι να σχολιάσουν, παραθέτω τη (χτεσινή) σχετική ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μερικά δικά μου μπολνταρίσματα:

"Η νέα κυβέρνηση συγκροτείται στο έδαφος της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών.
Πρόκειται για μια κυβέρνηση με σαφή συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά με κορμό τις δυνάμεις που ευθύνονται για την υπηρέτηση των πιο ακραίων αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί εντός της κυβέρνησης δεν πείθουν ότι είναι ικανή και διατεθειμένη να αγωνισθεί για μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης, καθώς επίσης ότι προτίθεται να αμφισβητήσει τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας εντός της Ευρώπης διεκδικώντας μια νέα αρχιτεκτονική της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα αγωνισθεί από τη θέση της υπεύθυνης μαχητικής αντιπολίτευσης με συνέπεια στα όσα είχε υποστηρίξει προεκλογικά. Θα σταθεί στο πλάι όσων υποφέρουν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και θα πρωτοστατήσει στους κοινωνικούς αγώνες της επόμενης φάσης σε μια προσπάθεια να μείνει ζωντανή η ελπίδα και να ολοκληρωθεί η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών".


Διϋλίστηκε. Πριν γκρινιάζετε παρακαλώ μην ξεχνάτε τις αρχές σας: να χειροκροτείτε οτιδήποτε θετικό, να καταδικάζετε τα αρνητικά και να προτείνετε εναλλακτικές.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καταργηση ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ(νομων κλπ)-ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ(οχι μνμ/ειναι δύο διαφορετικά πράγματα)
Τέλος πάντων,αναμενόμενη η ακόμη ποιό λυσσαλέες επιθέσεις από το ΚΚΕ και τα αφεντικά του,και τα φερέφωνα.
Γίνεστε θλιβεροί,αλλά αυτός είναι ο ρόλος σας.Εσένα όμως δε σε είχα για τόσο Συριζοφάγο
caps

ένας στρατολάτης είπε...

Μπα; Πως δεν με είχες για "Συριζοφάγο"; Θά'χεις αφήσει καμιά εικοσαριά σχόλια (δεν έχω και την καλύτερη μνήμη) και όλα τους με ανάγουν σε "φερέφωνο", "μούμια" με "ρόλους" κι άλλες τέτοιες αηδίες. Αυτά βέβαια δεν είναι "λυσσαλέα", λυσσαλέο είναι να σχολιάζει κανείς το ΣΥΡΙΖΑ με τα ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ!
Εκτός απ' τα γνωστά έχεις κάτι να πεις:
α. Για το περί "ικανότητας" της κυβέρνησης;
β. Για τη "νέα αρχιτεκτονική" που θα διεκδικήσει το κόμμα σου;
γ. Για τη διαφορά της δικής σας "υπευθυνότητας" από αυτή της ΔΗΜΑΡ;
δ. Για τα "χειροκροτήματα στα θετικά";

Μαζεστίξ είπε...

Δε μου αρέσουν οι ατάκες περί "υπεύθυνης αντιπολίτευσης".
Αλλά τελοσπάντων, δεν το σπουδαιολογώ προς το παρόν, για να περιμένω να δω στην πράξη τι τακτική θα ακολουθήσει...

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

"Yπευθυνότητα", "διαπιστευτήρια","εποικοδομητική κριτική", κλπ, κλπ, κλπ!

Οι νέες "δηλώσεις μετανοίας" μετά τόσες δεκαετίες προσδιορίζονται από εύηχους όρους...

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ φίλε.
Μην μου αγχώνεσαι:

"Επειδή όμως δε θέλω ν'αφήσω παραπονεμένους τους Συριζαίους αναγνώστες μας και δεν έχουν τι να σχολιάσουν".......

Που μου φοβόσουν κιόλας μην τους αφήσεις χωρίς σχόλια...θλιβερέ, φερέφωνο, συριζοφάγε, ρολίστα, λυσσαλέε...

Αν μη τι άλλο έχουν πλούσιο λεξιλόγιο...

Καλή δύναμη!

ένας στρατολάτης είπε...

θεωρώ Μαζεστίξ πως η μόνη ευθύνη που μπορεί να έχει ένα αριστερό κόμμα είναι αυτή προς το λαό. Ακόμα κι αν ο λαός αυτός ψηφίζει την τύφλα του. Επομένως η υπονόμευση της κυβέρνησης αυτής, η προσπάθεια να ξεκουμπιστεί προτού προλάβει να κάνει τη ζημιά που είναι βέβαιο πως θα κάνει, είναι (για μένα) κριτήριο υπευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ.


Ιχνηλάτη, για να κάνω το συνήγορο του διαβόλου (no offence Αλέξη), υποθέτω πως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιεί επίτηδες τέτοιους όρους ώστε να καθησυχάσει όσους φοβούνται πως είναι έτοιμος για την Επανάσταση. Πράγμα βέβαια του οποίου τη σκοπιμότητα δεν βλέπω μετεκλογικά.


Οικοδόμε τι να κάνω; Μπορεί να είμαι ..λυσσαλέος αλλά δεν θέλω νά'μαι και αφιλόξενος. Μην μπω σε κανα φιλοσυριζέικο μπλογκ και γίνω δακτυλοδεικτούμενος!

Ανώνυμος είπε...

'Οσα δε φτάνει η αλεπού.....
Φοβερή μέθοδος η λεξ...πως να τη πω.Σίγουρα τη μέθοδο τη μάθατε προσφάτως από τη συνέταιρο σας Ν.Δ.και το Μιχελάκη να ψειρίζετε τα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ και να τα διαστρέφετε.
Δε μπορείτε να κρυφτήτε,είσαστε 100χρόνια η 5η φάλαγγα.Μη θρηνείτε για το χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό,αφού εισπράξει η ηγεσία σας τα αργύρια της προδοσίας,τα αφεντικά σας θα φροντίσουν να σας ανεβάσουν πάλι,ωστε να ειστε έτοιμοι για το επόμενο χτύπημα,όταν σας διατάξουν
Τέλος εδώ.
caps

Μαζεστίξ είπε...

Μα Στρατολάτη, συμφωνώ μαζί σου!
Δεν έχει κανένα διαπιστευτήριο να δώσει η Αριστερά στο Καθεστώς.
Γι αυτό και είπα πως δε μου αρέσουν οι ατάκες κάποιων Συριζαίων στα κανάλια σχετικά με "υπεύθυνη στάση" αι λοιπά μπαρμπούτσαλα.

Αλλα, όπως είπα, περιμένω να δω στην πράξη τι θα γίνει για να κρίνω ολοκληρωμένα πρόσωπα και στρατηγικές.
Ίσως αυτή είναι μια τακτικη ολιγοήμερης διάρκειας για ανασύνταξη δυνάμεων και προσωρινή παύση πυρός μετά από έναν πολύμηνο πόλεμο.
Ίσως λέω.
Θα δούμε...