Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Το κράτος των τσολιάδων υπερασπίζεται το "δικαίωμα στην εργασία"

Το σύνταγμα της Ελλάδος, αυτό το σκευρωμένο σκήνωμα που περιφέρουν οι αρχιερείς του κι απαιτούν απ' τους πιστούς να το προσκυνούν σταυροκοπούμενοι, προβλέπει τη διάκριση της εξουσίας σε τρεις ανεξάρτητες οντότητες, τη νομοθετική, τη δικαστική και την εκτελεστική. Θα τό'χετε προσέξει: όλα σε τρία τά 'χουμε πια σ'αυτή τη χώρα. Τρεις οι εξουσίες, τρία τα κόμματα στην κυβέρνηση, τρεις οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, τρεις οι ομάδες του ΠΟΚ, τρία κι αυτά που θα μας πάρει η εφορία. "Μ' έφαγε η τριότα", έλεγε κάποτε κι η μάνα μου, εννοώντας τα 3/4 της οικογενείας που είμαστε αρσενικά. Δεν ξέρω από που προέρχεται η λέξη, νομίζω πάντως πως αφορά σε κάποιο παλιό παιχνίδι.

Σήμερα το πρωί οι δύο από τις τρεις εξουσίες έκαναν γιουρούσι στο εργοστάσιο της "Χαλυβουργίας Ελλάδος" για να σπάσουν την εννιάμηνη "παράνομη και καταχρηστική απεργία". Μαζί τους, για να κλείσει η τριότα, και η "επιτροπή αγώνα εργαζομένων", ή αλλιώς τα γιουσουφάκια του Μάνεση. Ανέκαθεν το σύστημα αξιοποιούσε "αγανακτισμένους" εθελοντές. Παλιότερα μάλιστα τους φόραγε φουστανέλα και τους έδινε και κουμπούρα για να μην παρακουράζεται η εκτελεστική εξουσία. Σήμερα πια οι φουστανέλες είναι ντεμοντέ και η άσκηση της βίας έχει ξαναγίνει επίσημο κρατικό μονοπώλιο. Τέτοιου είδους αγανακτισμένοι χρειάζονται πια μόνο για να τσιρίζουν στις κάμερες για το "δικαίωμά τους στην εργασία".

Αναμενόμενη ήταν η επέμβαση. Αυτό ωστόσο που μ'εντυπωσιάζει είναι η απουσία της τρίτης εξουσίας. Είναι δίκαιο να τρέχουν μεσ' στον κατακάιλα οι εισαγγελείς και οι ματατζήδες και την ίδια ώρα οι νομοθέτες να αερίζουν τ'αρχίδια τους με φουτζίτσου ινβέρτερ; Προφανώς όχι. Μόνο ο πρωθυπουργός μας, ο Αντώνης Σαμαράς, απαίτησε το συντονισμό των υπουργείων, αφού "το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και η κυβέρνηση το υπερασπίζεται με κάθε τρόπο" (ασχολίαστο). Επιβάλλεται πάντως να αναλάβει άμεσα δράση και η νομοθετική εξουσία. Κομμένες οι απεργίες που κλείνουν τις βιομηχανίες. Κομμένες οι καταλήψεις οδοστρώματος που δυσφημούν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Κομμένες οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων.
Το νομικό πλαίσιο υπάρχει. Μπορεί να καταργήθηκε μεν προσωρινά το 1948, οι συνθήκες όμως για να επανέλθει είναι ώριμες.



Το παραπάνω νομοθέτημα (ψήφισμα ΛΘ' "Περί προσωρινής απαγορεύσεως της διακοπής της παραγωγής και αναστολής του δικαιώματος της απεργίας") θεσμοθετήθηκε με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου για να προλάβει, όπως υπολόγιζε, τις απεργιακές αντιδράσεις της εποχής. Καταργήθηκε μετά από σφοδρές αντιδράσεις ακριβώς έξι μήνες αργότερα, με το ψήφισμα ΝΕ'. Καθώς οι συνθήκες εμφυλίου είναι πια πολύ κοντά μας δεν θα πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο πως ψηφίσματα σαν το παραπάνω ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Αυτό για το οποίο δεν είμαι τόσο σίγουρος είναι το αν θα υπάρξει η παραμικρή αντίδραση, πέρα από τους συνήθεις "γραφικούς".

8 σχόλια:

TRASH είπε...

Με την "αριστερά" (ΕΚΜ+ΔΗΜΑΡ) στο 30φεύγα%, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιοι κύνδινοι... Τόση "αριστερή στροφή" για το τίποτα; Ας μην είμαστε κακοπροαίρετοι...
-Με όσους μένουν αθήνα, τα λέμε σε μερικές ώρες στον Ασπρόπυργο. Δεν θα τους περάσει!

μαχαιρης είπε...

Εν ταξει καλεεε...!!
Τι βιαζεσαι...
Θα γινουν ολα στο χρονο τους...
Πρωτα,και παρανομα...Θα χτυπηθουν μερικοι απεργοι..Για να σφιξουν και μερικοι ΚΩΛΟΙ...
Μετα...
Θα απειλησουν οι πολιτικοι εκπροσωποι των δωσιλογικων κομματων...Απο τηλεορασεως, και με τη συναυτουργια και μερικων ψηφοφορων τους...
Μετα θα ριξουν και μερικες προβοκατσιες, να δεσει και η σαλτσα...Με κανενα καμμενο αυτοκινητο...Και κανενα καμμενο κτηριο...
Κατα προτιμησην νεοκλασικο...
Ισως να δειξουν...
Και μερικες φυτειες χασις..Στο προαυλιο του Πανεπιστημιου....

Και μετα....!!

Ανώνυμος είπε...

καλά αυτός ο trush πόσο γελοίος σκοπευει να γίνει?

ένας στρατολάτης είπε...

Trash, για να μην γινόμαστε άδικοι, η Αυτόνομη Παρέμβαση τοποθετήθηκε σαφώς για το ζήτημα.


Βιάζομαι Μαχαίρη! Βιάζομαι να κατοχυρώσω την πρόβλεψη. Ξέρεις: "εγώ το είπα πρώτος"!
Αλλά πέραν τούτου, αυτό το "μερικών ψηφοφόρων τους" ξανασκέψου το. Δε μιλάμε για μερικούς, μιλάμε για συλλογική ευθύνη της μεγάλης πλειοψηφίας.


Ανώνυμε, δεν εφαρμόζω "μετριασμό σχολιών" αλλά θεωρώ ανεπίτρεπτο να βρίζει κάποιος στα σχόλιά του οποιονδήποτε, εκτός ίσως από εμένα.

TRASH είπε...

Το πόσο έχει στηρίξει η Α.Π. την απεργία στην χαλυβουργία όλο αυτό το διάστημα, και ειδικά με την στάση της στον Βόλο το γνωρίζουμε όλοι καλά. Αλωστε δεν είπα κάτι κακό. Οτι με τόσο δυνατή "αριστερά" στην ελλάδα, τέτοιοι φόβοι είναι ανυπόστατοι είπα. Ή μήπως όχι;
Και ευχαριστώ για την παρέμβαση, αλλά απότο ανώνυμο(ειδικά) χαφιεδομάνι του δυαδυκτίου, που πάντα χυδαιολογεί και ποτέ δεν επιχειρηματολογεί, έχουμε χορτάσει. Η συγκεκριμένη παρέμβαση ήταν και χαρακτηριστική για να εκτίθονται κάποιοι.

TRASH είπε...

Και επειδή εγώ δεν μιλάω στον αέρα:
"...Χρησιμοποιείς τους δυστυχείς προλετάριους της χαλυβουργίας ως πειραματόζωα παρ' ότι όλοι γνωρίζουν ότι συνδικαλισμός χωρίς ευελιξία και τακτικές υποχωρήσεις δεν υπάρχει, όταν, πολύ περισσότερο οι συνθήκες της ύφεσης σαρώνουν τον τομέα της μεταποίησης. Έναν μήνα αλληλεγγύης, δύο μήνες, τρεις, ένα χρόνο; Μετά; Εδώ έχουμε έναν τυφλό, ουσιαστικά απολίτικο ανταρτοπόλεμο εκδίκησης σε αυτούς που εξακολουθούν να σε νικούν ..."
Εξαιρετικά αφιερωμένο από την Αυγή (http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=661910) σαν εξαιρετικό δείγμα αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς...
Υ.Γ
Μην με βάλετε να ψάξω και την απόφαση της Α.Π. για την απεργία στον Βόλο, ούτε να θυμηθώ ποιοί συμετείχαν λίγους μόλις μήνες πριν σε "λαϊκές συνελεύσεις" που αποφάσιζαν εκτός των άλλων και την κατάργηση των ...εργατικών συνδικάτων!
Αυτά για το ποιοί είναι το "μεγάλο μας τσίρκο"...

ippoliti_ippoliti είπε...

Έυχαριστούμε και για τη πληροφόρηση για το τότε νομοθέτημα
Εξαιρετική ανάρτηση Στρατολάτη.
Καλό βράδυ και για να δούμε...θα τους περάσει; θέλω να πιστεύω πως όχι

Μαζεστίξ είπε...

Όπως φαίνεται δε γυρίσαμε απλά στο 1948, αλλά πριν ακόμα απ' το 1911.
Τότε που δεν υπήρχε ούτε το οκτάωρο και το εξαήμερο.

Θα χρειαστούν φαίνεται νέοι μεγάλοι αγώνες για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και για την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Ας μη μεμψιμοιρούμε γι' αυτούς που ώρισαν τη ζωή τους να φυλάττουν... αφεντικά.
Τα αφεντικά δεν ήταν ποτέ μόνα τους.
Είχαν πάντοτε στρατούς προθύμων και προσκυνημένων.
Πρέπει να γνωρίζουμε το ρόλο τους.
Αυτοί όμως είναι το εμπόδιο για το στόχο και όχι ο ίδιος ο στόχος. Αυτός είναι η εργοδοσία.
Θα πρέπει να αναδειχτεί από τους απεργούς (όσο μπορούν βέβαια σ' ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον στα ΜΜΕ) ο βρώμικος ρόλος των απεργοσπαστών.

Εσύ δεν έγραφες τις προάλλες για τα κανάλια που δείχνουν απεργοσπάστες ως "απλούς εργαζόμενους" και απεργούς ως "εργατοπατέρες";

Ε αυτό ακριβώς είδα χτες στην τηλεόραση.
Ο πρόεδρος των απεργών παρουσιαζόταν ως πρόεδρος του σωματείου, ενώ η εκπρόσωπος των απεργοσπαστών παρουσιαζόταν ως απλή εργαζόμενη που εμποδιζόταν να δουλέψει...