Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Θα σας εκκαθαρίσωμεν

"Ρύθμιση για την εξόφληση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων, σε περισσότερες από τρεις δόσεις, πιθανότατα έξι, εξετάζει το νέο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποτρέψει την εκδήλωση ενός...κινήματος «δεν υποβάλλω φορολογική δήλωση»".

Δεν είναι και τόσο κακή ιδέα! Αν και είναι προφανές πως το άρθρο δεν προτρέπει στην κατεύθυνση αυτή. Για το "δεν υποβάλλω φορολογική δήλωση" μιλώ.
Τι έχει να χάσει κανείς μη υποβάλλοντας φορολογική δήλωση; Τις εκπτώσεις από το φόρο. Όχι αμελητέο, υπό την προϋπόθεση πως έχει κάποιος τέτοιες δαπάνες. Κι αν η ωφέλεια από τις λίγες που τυχόν έχει είναι σοβαρότερη από την ωφέλεια του να γλυτώσεις για ένα, όποιο, χρονικό διάστημα τη λαιμητόμο της εκκαθάρισης. Στο κάτω κάτω τι να το κάνεις αν, τόσο ο Α που πληρώνει 83 ευρώ το μήνα για ενοίκιο (λέμε τώρα) όσο και ο Β που πληρώνει 583 ευρώ, έχουν ακριβώς την ίδια ωφέλεια;
Ήτοι εκατό ευρώ συνολικά λιγότερο φόρο;...

Έχουμε, ας πούμε, ένα μισθωτό των εφτακοσίων πενήντα ευρώ καθαρά, του οποίου η σύζυγος προ τετραετίας δούλευε κι έτσι αγόρασαν τότε ένα χιλιοτετρακοσάρι χιουντάι για να κουβαλούν το παιδί. Τώρα όμως η σύζυγος έμεινε άνεργη, κι έτσι τα κουτσοβολεύουν με δεκάμισι χιλιάρικα το χρόνο. Πέρυσι ο μισθωτός αυτός δεν πλήρωσε φράγκο στην εφορία, φέτος όμως του προέκυψε φόρος 344,75 ευρώ. Και νά'ταν μόνο αυτό... Πέντε χιλιάδες το τεκμήριο διαβίωσης για οικογένεια, συν πέντε διακόσια το χιλιοτετρακοσάρι τους, συν τρία οχτακόσια πενήντα το μισθωμένο τριάρι των ενενήντα τετραγωνικών, μας κάνουν δεκατέσσερα μηδέν πενήντα, διότι τόσα λέει το κράτος πως βγάζει ο έρμος για να μπορεί να "διαβιώσει". Φτάνει λοιπόν ο φόρος στα 855,97 ευρώ και του κάνει το βίο διαβίωτο.
Ωρέ, μπας κι είναι βγαλμένο απ' το υπερπέραν το σενάριο; Ή μήπως όντως αφορά στο μισό πληθυσμό;


Γιατί να υποβάλλει τη δήλωσή του ο παραπάνω; Για να σκάσει ως φιλήσυχος και νομιμόφρων μαλάκας ένα μηνιάτικο (μετά τις "ελαφρύνσεις") στο κράτος; Μήπως τελικά είναι προτιμότερο να σε ψάχνουν παρά να παρουσιάζεσαι οικειοθελώς; Διότι η ιστορία των πογκρόμ είναι γεμάτη από αισιόδοξα θύματα.

(Σημειώνω βέβαια πως το αν θα υποβάλλει κανείς δήλωση ή όχι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρει σταθμίζοντας τα προσωπικά του δεδομένα, τον κίνδυνο π.χ. να χάσει τυχόν σημαντικές (ξαναλέμε τώρα) φοροελαφρύνσεις, ή να βρεθεί υπό την απειλή δήμευσης περιουσιακών του στοιχείων (για οφειλή στο δημόσιο άνω των 5.000,00 ευρώ).)

2 σχόλια:

faros είπε...

Έχει γίνει πολύ σοβαρό το θέμα !

Να πούμε όμως και κάτι.
Τι αποτέλεσμα είχε τελικά όλη αυτή η ιστορία του "δεν πληρώνω" ;

Η γνώμη μου είναι ότι αυτή έγινε οργανωμένα και συντεταγμένα είχε αποτέλεσμα.
Όπως οι δόσεις για το πρώτο χαράτσι.
Το ότι τα χαράτσια της ΔΕΗ πήγα μεν στις Εφορίες, αλλά πρώτον βγήκαν από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (καθάρισαν που λέμε) η δε εφορίες δεν έχουν βάλει προθεσμία πληρωμής τους (προς το παρόν) πράγμα που και αυτό ωφελεί τον πολίτη !

Άρα, το θέμα "δεν υποβάλλω δήλωση" δεν ξέρουμε αν σίγουρα είναι σωστό ή λάθος ...

ένας στρατολάτης είπε...

Φυσικά Φάρε, δεν υπάρχουν σίγουρα σωστά και λάθος. Επειδή όμως η οργανωμένη και συντεταγμένη αντίσταση περνά φάση κόπωσης, ανοίγονται ενίοτε δρόμοι αντίδρασης "από τα κάτω". Δεδομένης της εμπειρίας από την τύχη τέτοιων δρόμων, ανοίγονται νέες ευθύνες για την οργανωμένη και συντεταγμένη αντίσταση.
Ωστόσο, ειδικά η υποβολή ή όχι δήλωσης δύσκολα μπορεί να εξαρτηθεί από οργανωμένες πρωτοβουλίες.