Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Cinema-Νύχτες πρεμιέρας 2012

Με την ολοκλήρωση του φεστιβάλ λίγα λόγια και εντυπώσεις για τις ταινίες-απ' όσες είδα.

  • Ο θεσμός εδώ και χρόνια είναι σημαντικός  προβάλλοντας ταινίες ,που το πιθανότερο, δεν θα προβληθούν ξανά στην Ελλάδα,αφού τα πλαστικά του Χόλιγουντ δεν αφήνουν χώρο.
  • Συνεχίζουν οι Σκανδιναβοί και ιδιαίτερα η Δανία να δίνουν κάθε χρόνο μικρά διαμάντια για να μη πούμε αριστουργήματα. Η παράδοση του Ντράγιερ και του Μπέργκμαν έχει άξιους συνεχιστές.
  • Και οι Γερμανοί κάνουν μερικές εκπλήξεις
  • Η νέα γενιά Ελλήνων αν κρίνουμε από τις μικρού μήκους έχει νέα οπτική και δίνει ελπίδες,ότι απομακρύνεται από τη γενιά του δήθεν και του χασμουρητού.Κρατάμε όμως μικρό καλάθι, αφού ο κινημ/φος θέλει λεφτά και απόσταση ασφαλείας από το δημόσιο-κράτος.
  • Ερωτηματικό για την απουσία ταινιών από την ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Ρωσία με τη μεγάλη παράδοση.  

4 σχόλια:

Elva είπε...

Καλη σας μερα απο Βορρα! Ποια ειδατε απο..Σκανδιναβια, γιατι πραγματικα ορισμενες ντοπιες παραγωγες, ειναι μικρα διαμαντια, οπως λες! Δεν θα συμφωνησω ομως οτι ο καλος κινημ/φος θέλει παντα λεφτά..
Για την απόσταση ασφαλείας από το κράτος, αν μιλαμε για το..Ελληνικο, τοτε εχεις δικιο, αλλα ας μη ξεχναμε οτι δεν ειναι ολα τα κρατη σαν τα δικα μας τα..χάλια! :)

ο Ικτίνος είπε...

Το teddy bear-Δανία-το οποίο και πήρε βραβείο κοινού.
Τα λεφτά είναι σχετικά.Ένα μεγάλο ποσό για τα ελληνικά δεδομένα είναι γελοίο για τα αμερικανικά,κ.ο.κ.
Πάντως επιμένω ότι καλός κιν/φος δεν γινεται φτωχομπινεδιάρικα.
Για περι κράτους φυσικά αφορά την ελληνική αθλιότητα,ισως και μερικές άλλες χώρες,όχι όμως όλες.

Elva είπε...

Καλημερα!

Επανερχομαι και παλι :) αφου ..εριξα μια ματια στο Teddy bear.
Δεν το εχω δει, αλλα φαινεται αρκετα ενδιαφερον και θα το εχω στα υπ οψιν!

Ηθελα,ομως,να πω οτι στη Σκανδιναβια ειναι σχεδον αυτονοητο οτι οι μικρες παραγωγες ειναι και οι πιο ποιοτικες! Κανεις δεν ισχυριζεται οτι δεν χρειαζονται καθολου χρηματα για να γινει μια καλη ταινια, αλλα οτι δεν χρειαζονται και τα ποσα που χρησιμοποιουνται σε ταινιες α λα Hollywood!

Για παραδειγμα η συμπαθεστατη, κατ εμε, σκηνοθετης Andrea Arnold, http://bit.ly/PJj7YP εκανε λιγες, αλλα φοβερες ταινιες, με πολυ χαμηλο budget, σε σχεση με αλλους σκηνοθετες και ειναι κατι για το οποιο δικαια περηφανευεται!

Μετα εχω δει συνεντευξεις με τον.. ''συμπατριωτη'' Lukas Moodysson που ισως εχεις υπ οψιν, που κι αυτος ισχυριζεται οτι δεν χρειαζονται πολλα χρηματα, αλλα ενα καλο σεναριο και καλοι ηθοποιοι, που δεν ειναι αναγκαστικα επαγγελματιες.

Το ιδιο πιστευουν και οι Δανοι, Lars von Trier και Thomas Vinterberg, πρωτοποροι του κινηματος ''Dogma 95''.

Ο μονος, εν ζωη,σκηνοθετης, απο Σκανδιναβια,που δηλωσε οτι χρειαστηκε πολλα χρηματα για να χρηματοδοτησει τις ταινιες του (και γι αυτο χρειαστηκε να δουλεψει πανω στις διαφημισεις), ειναι ο γνωστος στους σινεφιλ και..''συμπατριωτης'' μας, Roy Andersson, (:Sånger från andra våningen, Songs from the Second Floor).

Η ελληνικη αθλιοτητα, oπως λες και θα συμφωνησω μαζι σου, τεινει να γινει.. σημα κατατεθεν των εκει κυβερνησεων που δεν ..κυβερνουν,αλλα ταλαιπωρουν τον κοσμο!

Εγραψα πολλα, αλλα ο κινηματογραφος ειναι απο τα αγαπημενα μου θεματα..

Χαιρετισμους απο Βορρα!

ο Ικτίνος είπε...

Νομίζω ότι δε διαφονούμε τουλάχιστον περί Σκανδιναβών.
Να προσθέσω όμως ότι στην Ελλάδα και πιστευω και σε άλλες χώρες ελάχιστες απ'αυτές τις εξαιρετικές ταινίες φτάνουν,και αν συμβεί-συνήθως λόγω κάποιου σημαντικού βραβείου-δεν φτάνουν στο πολύ κόσμο,ούτε κάν μέσω τηλεόρασης.
Εδώ είναι και ο κόμπος των χρημάτων.Στην προώθηση μιας ευρωπαικής ταινίας που αξίζει.Γιαυτό χρειάζονται πολλά.