Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ο Έρωτας είναι Αντιφασίστας-"Μιά ξεχωριστή μέρα"

Βεβαιωμένη χρόνια τώρα και με πολλες μελέτες η σχέση φασισμού και παθογενούς σεξουαλικότητας. Πως όμως λειτουργεί ο φασισμός ως κυρίαρχη ιδεολογία σε άτομα χωρίς εσωτερικές άμυνες και τι ρόλο μπορεί να παίξει ο Έρωτας με το πνευματικό φορτίο που φέρει σ' αυτά τα άτομα?

  Λόγω των ημερών θυμήθηκα και ξαναείδα την κορυφαία ταινία του Έτορε Σκόλα (Scola) "ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΕΡΑ (Una giornata particolare / A Special Day, 1977)".
Για όσους δεν την έχουν δει,ας την αναζητήσουν,νομίζω κυκλοφορεί.

Ρώμη,Μαίος 1938 επίσκεψη του Χίτλερ στο Μουσολίνι.Σύσσωμος ο λαός στους φανφαρόνικους πανηγυρισμούς της υποδοχής.Στο άδειο συγκρότημα λαϊκών πολυκατοικιών μένουν μόνο μια νοικοκυρά μητέρα 6 παιδιών, σύζυγος φασίστα που έχουν πάει στην υποδοχή ,(Σοφία Λόρεν), θαυμάστρια του Μουσολίνι και ο διωκόμενος ως ηττοπαθής και ομοφυλόφιλος από το φασιστικό καθεστώς εκφωνητής (Μαρτσέλο Μαστρογιάνι).
Η τυχαία συνάντηση τους και ό,τι ακολουθήσει θα ανατρέψει ολόκληρο το κόσμο της  αφελούς  γυναίκας,θα καταλάβει τι σημαίνει φασισμός και θα δει την πραγματική ζωή πέρα από φόβους και υποκρισία.
Ίσως είναι περιττό να πούμε για την εμπνευσμένη σκηνοθεσία,και τους μεγάλους ηθοποιούς στις καλύτερες στιγμές τους.

Υ.Γ.Xωρίς υπερβολή πρέπει και εδώ τώρα να έχουμε αρκετές παρόμοιες περιπώσεις που υποστηρίζουν τη Χ.Α.-Αντιφασίστες,αναλάβατε δράση  

5 σχόλια:

akrat είπε...

καλημέρα

καλή εβδομάδα

πρέπει να αναλάβουμε...

Elva είπε...

Εξαιρετικη η ταινια αυτη οπως και τα μηνυματα της και καλα εκανες που μας τη θυμισες! Χρειαζομαστε πολλα θετικα παραδειγματα αυτο τον καιρο!

Καλη σου μερα!

ο Ικτίνος είπε...

@arkat-elva
Με τα χρόνια υπάρχουν πολλές ταινίες αριστ/τα που είναι εξαιρετικά επίκαιρες,αλλά και ως έργα τέχνης και χρειάζεται να τις θυμόμαστε που και που.
Έχω την εντύπωση όμως ότι εκτός απο εσας και 2-3 αλλους,τους φίλους αναγνώστες δεν τους ενδιαφέρει ο κιν/φος και το θεωρώ μέγα λάθος.Γι'αυτό θα επιμείνω σε κιν/φές αναφορές.

Elva είπε...

Iκτινε

Γιατι, μηπως η πλειοψηφια ενδιαφερεται για καλη μουσικη; :(
Ηταν η κατασταση απο πριν ασχημη, τωρα λογω κρισης εχει ο κοσμος ακομη περισσοτερα προβληματα, οποτε κακως μεν, αλλα η Τεχνη εφτασε να θεωρειται ενα ειδος ...πολυτελειας στην Ελλαδα και αυτο ειναι ενα απο τα πολλα μειον που εχουμε υποστει ως λαος και δεν ξερω κατα ποσο το παιρνει κανεις υπ οψιν του στο βαθμο που θα επρεπε!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά κάνεις αναφορά στη πνευματικότητα του έρωτα.Στη ταινία το σύμβολο που χρησιμοποιείται γι'αυτό είναι το βιβλίο που δωρίζεται στην αρχή,αλλά εμφανίζεται και στο τέλος.
Η ταινία έχει αρκετούς συμβολισμούς,που περνούν ταχύτατα ως ασχετα,και θέλουν προσοχή. Επίσης η διαλεκτική δομή (θεση-αντίθεση-σύνθεση) των χώρων που εξελίσεται η κάθε σκηνή έχει σημασία.
Είναι πράγματι πολύ καλή.
Ζ1977