Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Χάσμα γενεών

Κάθε πρωί πηγαίνω την κόρη μου, τη "μεγάλη", στο νηπιαγωγείο. Το νηπιαγωγείο βρίσκεται μέσα σ'ένα σύμπλεγμα σχολείων με δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Την ίδια ώρα καταφτάνει μαζικά η πιτσιρικαρία των μεγάλων τάξεων του δημοτικού μέχρι και τα λυκειόπαιδα, τα μικρότερα συνήθως έρχονται συνοδευόμενα. Είναι δεδομένο πως αλλάξανε οι εποχές σε σχέση με τότε που ήμουν κι εγώ γυμνασιόπαις, ίσως πάλι να παίζει ρόλο η ηλικιακή γωνία από την οποία τα παρατηρώ τώρα. Νομίζω πάντως πως τότε τα γυμνασιόπαιδα είμασταν πιο κοντά στο δεύτερο συνθετικό της λέξης. Δεν εξιδανικεύω την εποχή που ήμουν μαθητής εις βάρος της σημερινής. Ίσως μάλιστα να ζηλεύω τα σημερινά παιδιά, οι συμμαθήτριές μου στο γυμνάσιο ήταν κοριτσάκια, μόνο η Έυη Α. είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί τη δύναμη του φύλου της και να την αξιοποιεί στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης της προσοχής των αγοριών. Τα κορίτσια σήμερα πάνε στο γυμνάσιο έχοντας πλήρη επίγνωση της δύναμης αυτής, αυτό τουλάχιστον φαίνεται από την εικόνα τους και τη συμπεριφορά τους. Ακόμα όμως και σε κορίτσια των τελευταίων τάξεων του δημοτικού εντοπίζει κανείς σήμερα την βιασύνη να απεκδυθούν απ' την αφυλία της παιδικότητας. Τέτοια βέβαια είναι τα σημερινά πρότυπα, εκβιάζουν την πρόωρη ωρίμανση με σαχλαμάρες τύπου "Πάττυ". Μα όσο και να το μαλάξεις το άγουρο πράσινο ροδάκινο δεν κοκκινίζει, το πολύ πολύ να μαυρίσει κατευθείαν. Κι αυτό ίσως εξηγεί σε κάποιο βαθμό το γεγονός πως πολύ συχνά σε κάποια από τα κοριτσάκια που πηγαίνουν στολισμένα, ακόμα και βαμμένα στο σχολείο διακρίνω ένα ύφος ξιπασιάς, τόσο αταίριαστο με την ηλικία τους και τη δροσεράδα τους.
Ίσως πάλι να φταίει που ήμουν τόσο παιδί και δεν έπαιρνα χαμπάρι απ' τα μηνύματα της Εύης Α.!

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δυστυχώς ο εκμαυλισμός ειναι ανεξέλεγκτος

"....και το αίμα τους αναίτια θα γεράσει..."λέει ο ποιητής

χ

Ανώνυμος είπε...

Να μη σου πω για τη συζήτηση που είχα με την τετράχρονη κόρη μου πρόσφατα...
-Μαμά; Δεν μου αρέσουν και πολύ τα φιλιά που μου δίνει ο Σωκράτης...
-(shock,shock,shock)Τι εννοείς, αγάπη μου; Αυτά στο μάγουλο;
-Όχι! Αυτά στο σαγόνι με τα πολλά σάλια!
-(Μίνι εγκεφαλικό)Πότε σου τα δίνει αυτά τα φιλιά; Ας πούμε, κάνετε παζλ και σε φιλάει έτσι στα καλά καθούμενα;
-Τι λες ρε μαμά;; Όταν παίζουμε "γάμο" μόνο!!

Λες να μου εξελιχθεί σε Εύη Α. της γενιάς της;;

Σ.

ένας στρατολάτης είπε...

Χ., μα τόσο πολύ να βιάζονται πια να γεράσουν; Δεν μπορώ να χωνέψω το μέϊκ-απ πάνω στο δροσερό παιδικό μαγουλάκι.

Σ., η Εύη Α. καθόλου δεν ήταν ξιπασμένη. Ήταν απλά ένα κορίτσι που στα 14-15 του είχε αρχίσει να ξυπνά η γυναικεία φύση του, πράγμα απολύτως φυσιολογικό. Ούτε βέβαια φτιασιδωνόταν, δεν χρειαζόταν φτιασίδια για να είμαστε όλοι οι συμμαθητές της σχεδόν ερωτευμένοι μαζί της. Καθόλου κακό λοιπόν δε θά'ναι να εξελιχτεί η τετράχρονη κόρη σου ή η πεντάχρονη δική μου σε Εύη Α.!

blackbedlam είπε...

Καλησπέρα σου Στρατολάτη και καλό μήνα.
Είναι αυτό που έχουμε επισημάνει τόσες και τόσες φορές.Διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς από πολύ νωρίς. για να μπορούν να μας χειραγωγούν να μπορούν να μας κατευθύνουν και τελικά να είμαστε ακίνδυνοι.
Συνταγές δεν υπάρχουν για το μεγάλωμα ενός παιδιού, είναι τόσο δύσκολο, άλλωστε και οι γονείς έχουμε "σπουδάσει" στο δικό τους σύστημα, στα δικά τους σχολεία.
Υπάρχουν όμως κόλπα.Εγώ εκείνο που έκανα ήταν να "στολίζω" το σπίτι με βιβλία.Υπήρχαν παντού βιβλία,σε όλο το σπίτι και να έχω κλασσική μουσική και Χατζιδάκι, Θεοδωράκη,Ξαρχάκο,.....Από μωρό όμως.Βέβαια η τηλεόραση δεν είχε τα σημερινά της χάλια και άλλωστε δεν βλέπαμε κιόλας.
Δεν ξέρω αν έπαιξαν το ρόλο τους αυτά δεν το μετάνιωσα όμως.

ένας στρατολάτης είπε...

BB, κάτσε τότε να πάω τη μεγάλη αύριο σε κανα μουσείο κι από Δευτέρα αντί Μπομπ Σφουγγαράκη να τη βάζω να βλέπει "Εποχές και συγγραφείς" και "Μονόγραμμα"!
Πλάκα πλάκα..

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΣΤΡΑΤΟΛΑΤΗ
ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ
ΜΗΠΩΣ ΣΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΤΣΙΡΙΚΕΣ?
Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ "ΗΘΙΚΗ" ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΑ ΔΗΘΕΝ

ένας στρατολάτης είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε φυσικά υπάρχουν πιτσιρίκες για τις οποίες "μου τρέχουν τα σάλια". Όχι όμως στις ηλικιακές κατηγορίες του γυμνασίου. Δεν είναι θέμα ηθικής αλλά αισθητικής. Προτιμώ τις κρεατωμένες κοκκινοσκουφίτσες.

μαχαιρης είπε...

Axxx φιλε μου...Εγω με τις τρεις κορες....Θα σου πω τον...Πονο μου...!!!
[ψεμματα...καμαρωνω σαν γυφτικο σκεπαρνι...]

Ομως βρε παιδι μου...ΟΛΗ η ΑVON...
Πανω στο μαρμαρακι του μπανιου...!!!
[οταν ηταν 13,14,15...]
Μετα...Ηρεμουν...!!!
Ερχεται και η πρωτη...αναγνωριση...
και ηρεμουν...
Πλακωνουν και τα μαθηματα, τα φροντιστηρια, τα Αγγλικα, τα πτυχια...Ολα μαζι αυτα και...ξεχνανε να...φανε...!!!
Μην ανισυχεις...
Μονο..σ αυτην την ηλικια...Προσεχε τη χρηση κινητου...Και τα παιχνιδια τυπου ΝΙΤΕΝΤΟ...!!!
Αγορασε το αλλα...Σαμποταρισε το κρυφα...
Ανταλλαξε το με ενα αρμονιο, μια μελοντικα...Αν παιζεις καποιο μουσικο οργανο...Παιζε συνεχεια...
Νανουριζε τις...Τραγουδα...Χορευε...Παιζε σκακι με φιλους...Ανοιγε συζητησεις με συγκενεις...ΚΑΝΕ ΕΣΥ αυτο που θελεις να κανουν...!!!
[Να σ αρεσει και σενα ομως...Οχι ψεμματα, γιατι θα σε καταλαβουν οπωσδηποτε...]
Αν μιλας ξενη γλωσσα...Μιλα με τη γυναικα σου...Μεταξυ σας...Το παιδι θα μιλησει ΑΜΕΣΩΣ τη γλωσσα...!!!

xairetismata είπε...

Έτσι, λοιπόν φίλε Στρατολάτη απο τώρα αρχίσες και αγχώνεσαι για την εξέλιξη της "πριγκίπησας" σου σε 7-8 χρόνια. Αυτό πιστεύω ότι κρύβεται πίσω απο τα γραφόμενα σου. Άραγε θα είναι σαν τα κορίτσια που είδες ή θα είναι κάτι διαφορετικό, κάτω από την διαπαιδαγώγηση που έχεις κατα νου να εμφυσήσεις;

Αυτό πιστευω είναι και η κυριότερη ανησυχία των γονιών(που τους νοιάζει και προβληματίζονται, γιατι υπάρχουν και οι άλλοι που δεν τους καίγεται καρφί...) σήμερα. Δλδ το πως μπορεί να γίνει εφικτό, το εύπλαστο αυτό ζυμάρι που λέγεται παιδί να πλάθεται μέσα στο σπίτι και όχι έξω από αυτό ώστε το σχήμα να το δίνει η οικογένεια και όχι οι τηλεοράσεις, τα facebook και οι ανεξέλεγκτοι κακομαθημέμοι συμμαθητές.

Νομίζω παρόλό τον τρόμο που εμπνέει η εποχή μας, μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και μεθοδική καλλιέργεια των παιδιών. Θέλει όμως σοβαρή ενασχόληση των γονιών και όχι πασαλλείματα. Τα ίδια δεν πέρναγαν και οι δικοί μας; Ο φόβος τους ήταν η νέα εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης, το MTV, δλδ οι τότε νέες κυρίαρχες κουλτούρες που βομβάρδιζαν τη νεολαία των '80-'90. Και πάλι υπήρχε εναλλακτική...

Το πρόβλημα που διαπιστώνω και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου είναι ότι η αυτή πρόωρη δήθεν "ωρίμανση" καταστρέφει με ένα τρόπο την ηλικία αυτή. Δεν αφήνει το παιδί να βιώσει ομαλά μια περίοδο όπου δεν είναι ώριμο να εμπλακεί συναισθηματικά με ανησυχίες που κανονικά προέκυπταν χρόνια αργότερα.

Τι άλλο να πω; Ανησυχώ, αλλά δεν φοβάμαι να τα αντιμετωπίσω όταν έρθει η ώρα.

ένας στρατολάτης είπε...

Μαχαίρη, έπιασε αυτή η μέθοδος, ε; Ε, αφού μάλιστα έχεις τρεις κόρες θα πει πως έχεις την κατάλληλη τεχνογνωσία. Το παράδειγμα των γονιών είναι μια ισχυρή μέθοδος διαπαιδαγώγησης αλλά έχω και μπόλικα κουσούρια γαμώτο! Ελπίζω περισσότερο στο παράδειγμα της κυράς μου.

Παύλο ασφαλώς αγχώνομαι αλλά το ποστ κυρίως εξέφρασε την απορία μου για την ξιπασιά στο ύφος νέων κοριτσιών. Αυτή που καλλιεργείται από τα κυρίαρχα πρότυπα αλλά και το παραχάϊδεμα των γονιών. Δε με νοιάζει αν οι κόρες μου μεγαλώνοντας απορρίψουν τις δικές μου προσδοκίες όσο αν γίνουν ξιπασμένες και εγωπαθείς.

Βανέσσα Mαρκ. είπε...

Ο συμβολισμός με το ροδάκινο...απόλυτα ταιριαστός. Η περιγραφή των κοριτσιών που περιγράφεις μου θυμίζει τις μαθήτριές μου...... Δ' Δημοτικού!!!!! Αν και τις λατρεύω , αλλά δυστυχώς οι κακές επιρροές προσβάλλουν και μικρότερες ηλικίες!

ένας στρατολάτης είπε...

Και τι να κάνω Βανέσσα μου με τις "κακές επιρροές"; Να λέω "κόρη μου μην ακούς τη μουσική που ακούει η φίλη σου η Χ." και "μην ντύνεσαι σαν την Ψ."; Δεν γίνεται. Απλώς θα συμμετέχω σε "καλλιστεία" προτύπων ελπίζοντας πως αργά ή γρήγορα θα προτιμήσει τα δικά μου! Κι όσο σκέφτομαι αυτό που πίστευε η γενιά γονιών της μεταπολίτευσης, ν'αφήνει κανείς τα παιδιά να επιλέγουν μόνα τους, χωρίς καθοδήγηση και περιορισμούς.