Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Οι εθελοντές ήρωες είναι χρησιμότεροι νεκροί

Τα διεθνή ΜΜΕ συνεχίζουν να ασχολούνται με την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα. Μοιραία είναι απολύτως αδύνατο να μην αγγίξουν τις ευθύνες της ιδιοκτήτριας εταιρείας TEPCO, το κάνουν βέβαια με τρόπο επιφανειακό.
Τα υψηλόβαθμα στελέχη της TEPCO προσεγγίζονται μέσα από μια σουρεαλφολκλορική οπτική. Λες και πρόκειται για τα σύγχρονα ανάλογα των σαμουράϊ τα ΜΜΕ τα έχουν χρωματίσει με μια πινελιά κλισέ τραγικότητας, ο κόσμος κρατά την ανάσα του, οι δακρυσμένοι τεχνοκράτες σκύβουν τα κεφάλια, όλοι περιμένουν να δουν σε ζωντανή σύνδεση το πρώτο δημόσιο χαρακίρι με χαρτοκόπτη.
Μέσα στα χαλάσματα παλεύουν με το ραδιενεργό φάντασμα πενήντα εργαζόμενοι, οι υποψήφιοι για χολιγουντιανή αξιοποίηση "πενήντα της Φουκουσίμα". Μια χούφτα εργαζόμενοι που υποθηκεύουν καθημερινά πανάκριβα τις ζωές τους έναντι πλουσιοπάροχου μιντιακού καραμελώματος. Οι "ήρωες" είναι απολύτως απαραίτητοι, αν είναι να πεθάνουν τόσο το καλύτερο για το πήξιμο της "ηρωϊκής" καραμέλας. Σ' αυτή τη συνταγή τουλάχιστον. Γιατί ας πούμε κάτι άλλοι πρόσφατοι ήρωες, οι 33 παγιδευμένοι μεταλλωρύχοι της Χιλής, έπρεπε πάσει θυσία να επιζήσουν. Αυτοί όμως ήταν πρωταγωνιστές ενός κλειστοφοβικού θρίλερ με live τηλεοπτική κάλυψη, στο οποίο δε βρέθηκαν ως εθελοντές αλλά ως άμεσα θύματα. Σε τέτοια θρίλερ απαιτούνται επιζώντες και δεν περισσεύουν οι αναλώσιμοι κομπάρσοι. Ενώ στο γιαπωνέζικο θρίλερ προηγήθηκαν 12.000 νεκροί και 15.500 αγνοούμενοι, θύματα ενός θεαματικού σεισμού κι ενός θεαματικότερου τσουνάμι. Αν έσκαγε και κανας μετεωρίτης τα διεθνή ΜΜΕ θα έφταναν σε ηδονική κορύφωση. Εξάλλου υπάρχει ο ιερός σκοπός του περιορισμού της εκλυόμενης ραδιενέργειας, ένας κίνδυνος υπαρκτός που στα σπλάχνα του αργολιώνουν οι πενήντα Ιφιγένειες της γιαπωνέζικης εργατικής τάξης. Εθελοντές πάντα, τονισμένο, να μη χωρά αμφιβολία. Η ηρωοποίησή τους θα ξεπλύνει φτηνά τα εγκλήματα του καπιταλισμού. Θα συγκαλύψει πως το δίπτυχο "πιο φτηνά-πιο αποδοτικά" σκοτώνει τους εργαζόμενους όλων των αποχρώσεων και εξαντλεί τη δικαίωσή τους σε δακρύβρεχτα αφιερώματα περιστοιχισμένα με πανάκριβο διαφημιστικό χρόνο.

3 σχόλια:

celin είπε...

Στρατολατη,αυτη ειναι η κοινωνια του θεαματος,

"Η ηρωοποίησή τους θα ξεπλύνει φτηνά τα εγκλήματα του καπιταλισμού. Θα συγκαλύψει πως το δίπτυχο "πιο φτηνά-πιο αποδοτικά" σκοτώνει τους εργαζόμενους όλων των αποχρώσεων και εξαντλεί τη δικαίωσή τους σε δακρύβρεχτα αφιερώματα περιστοιχισμένα με πανάκριβο διαφημιστικό χρόνο. "

τα λες πολυ σωστα,δυστυχως.

μαχαιρης είπε...

Κι εγω συμφωνω...Δυστυχως...
Ομως οι προσπαθειες των εργαζομενων...Ειναι αναμφισβητητα ηρωικες...
Εκεινων των εργαζομενων...με τα ποδια μεσα στο ραδιενεργο νερο...
Αυτων που, διχως αλλο θα πεθανουν...

Οπως και ο χειριστης του ελικοπτερου με το μπετο στο Τσερνομπιλ...
Αυτος με τη χρυση στολη...
Ο τελευταιος ηρωας...Της ΕΣΣΔ...!!

Τι να κανουμε φιλοι μου...
Αυτος ειναι ο ρολος των ηρωων...
Δυστυχως..

ένας στρατολάτης είπε...

Δεν είναι όμως φρικτό το γεγονός πως ο ηρωϊσμός κάποιων εργαζομένων γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης μέχρι το μεδούλι;