Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η βλακεία στην υπηρεσία των νέων ισορροπιών

Κάποτε τα εκβιαστικά εκλογικά διλήμματα που αποσκοπούσαν στη νίκη των "προοδευτικών δυνάμεων" είχαν την προμετωπίδα: "Για να φύγει η επάρατος Δεξιά!".
Η ίδια η τότε (επίσημη) δεξιά, σε αντίθεση με τη σημερινή, δεν αρνούταν τον όρο. Επιπλέον απέφευγε να βγάζει μόνη της τα ματάκια της. Με μόνη εξαίρεση ίσως τις εκλογές του 1993, όταν η ΝΔ γνώρισε μια μάλλον απρόσμενη ήττα και γιατί η προεκλογική διαφημιστική της εκστρατεία, που παρουσίαζε έναν ασθενή και αδύναμο Ανδρέα Παπανδρέου, προσέκρουσε στα φιλάνθρωπα αισθήματα των ψηφοφόρων.

Η σημερινή mainstream δεξιά παράταξη, αυτή που προσδιορίζει το στίγμα της στον "κοινωνικό φιλελευθερισμό" (sick), μοιάζει ώρες ώρες σαν να προσπαθεί σκληρά να χάσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήλωση Σαμαρά "Εμείς χτίζουμε μια νέα Ελλάδα, αυτοί τη γκρεμίζουν". Όπου "αυτοί που γκρεμίζουν" είναι οι του ΣΥΡΙΖΑ κι "εμείς (αλήθεια, που πήγε το αδιάκοπο προεκλογικό "εγώ";) που χτίζουμε" είναι οι νεοδημοκράτες! Προσπαθώ να μην παρασύρομαι από την επιτηδευμένη ηλιθιότητα, ακόμα και την πιο ακραία, καθώς αυτή χρησιμοποιείται πάντα σε δεύτερο πλάνο ως τεκμήριο αθωότητας. Παρακολουθήσαμε εξάλλου καθ' όλη την πρόσφατη πασοκική περίοδο την υπερπαραγωγή "Γιωργάκης" η οποία σκοπό είχε να μεταθέσει τις ευθύνες των ασκούμενων πολιτικών στην "ελαφρομυαλιά" και την λεκτική ανεπάρκεια του Γιώργου Παπανδρέου. Εκ του αποτελέσματος όμως είναι ξεκάθαρο πως το έργο της αποδόμησης της ελληνικής μικρομεσαίας τάξης εκτελέστηκε με μαεστρία.

Ίσως λοιπόν η εικόνα που βγάζει ο Αντώνης Σαμαράς ακολουθεί την ίδια πετυχημένη συνταγή. Όσο πιο ηλίθιος δηλαδή δείχνει κανείς τόσο πιο αθώος είναι, τόσο περισσότερο οι εγκληματικές αποφάσεις του προσεγγίζουν την αμέλεια και οι ευθύνες του αμβλύνονται. Δεν νομίζω πως είναι τυχαία η τόση μαζεμένη "βλακεία", ιδίως στους πρώην παραδοσιακούς κομματικούς πόλους. Όχι μόνο σε σχέση με τα παραπάνω, όσο και με το ότι η συνέχιση από τους σύγχρονους ηγέτες της δημαγωγικής παράδοσης των αντίστοιχων του περασμένου αιώνα θα προσέκρουε τόσο στην αυθεντία εκείνων, όσο και στα αποθέματα πελατειακής πρώτης ύλης που εκείνοι διέθεταν αλλά πια έχουν στερέψει. Οι συνεχιστές τους λοιπόν το ρίχνουν στην τρελή.

Πως όμως θα ανέβει ένα κόμμα σαν τη σύγχρονη ΝΔ στην εξουσία; Πως δεν θα γυρίσει μπούμερανγκ η ανοησία του προέδρου του; Λαμβάνουμε πάντα ως δεδομένο πως θέλει την εξουσία. Φροντίζουν, λοιπόν, γι'αυτό οι σύγχρονοι εκβιασμοί και η δημιουργία ενός νέου διπολικού διλήμματος. Όσο ανόητος κι αν δείχνει (ή είναι) ο αρχηγός των "δεξιών", δεν παύει να ηγείται μιας συμμαχίας κόντρα στους "αριστερούς". Τι κι αν διάδοχος του Μουρίνιο στη Ρεάλ αναλάμβανε ο Αλέφαντος; Ένα ντέρμπι Ρεάλ-Μπαρτσελόνα πάντα θα γέμιζε το γήπεδο. Ή ένα ΟΣΦΠ-ΠΑΟ. Το βασικό είναι να υπάρχει δίπολο ώστε να συσπειρωθούν οι παρακείμενοι στους πόλους. Όσοι δεν βρίσκονταν από πριν κοντά στους πόλους αυτούς αλλά έλκονται από την ακαταμάχητη γοητεία του ντέρμπι, ισορροπούν ανάμεσα στις ατσούμπαλες αλλά μεθοδευμένες επιθέσεις εις βάρος του ενός ηγέτη (ο οποίος πάντως είναι της "παλιάς σχολής") και στην εκκωφαντική βλακεία του άλλου. Και νικητής τελικά είναι το ποδόσφαιρο.

Υ.Γ. Όσο κι αν το παίζω υπεράνω συγκινούμαι κι εγώ από κάποια διλήμματα. Το τελευταίο είναι αυτό: Είναι πανίβλακας ή διαταραγμένος;

8 σχόλια:

Μαζεστίξ είπε...

Μπαίνεις σε κλίμα ντέρμπι;

Πάντως εγώ ως Παναθηναικός, όταν καμιά φορά χάναμε το πρωτάθλημα από νωρίς και το διεκδικούσε η ΑΕΚ, ήμουν με την ΑΕΚ αρκεί να μην το πάρει ο γαύρος!

;-)

Ανώνυμος είπε...

Πως θα ανεβει στην εξουσία η ΝΔ?
ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΕΒΑΣΕΙ Η ΓΝΩΣΤΗ 5ηΦΑΛΑΓΓΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Ζ1977

blackbedlam είπε...

Στρατολάτη καλησπέρα.
Έρχομαι να συμφωνήσω με αυτήν σου την ερμηνεία.
...."Επιτηδευμένη ηλιθιότητα,ακόμη και την πιο ακραία, καθώς αυτή χρησιμοποιείται πάντα σε δεύτερο πλάνο ως τεκμήριο αθωότητας"......
Πολύ σωστή ερμηνεία,αν μάλιστα σκεφτεί κανείς αυτό που από την αρχή επιχειρείται να καλλιεργηθεί στις συνειδήσεις.
Φταίει η ανικανότητά τους, φταίνε οι συμβιβασμοί τους,είναι προδότες, είναι ανόητοι ηλίθιοι,....ποτέ όμως δεν φταίει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, δεν φταίει αυτό καθ΄εαυτό το σύστημα που τα έχει πλέον παίξει, έχει βγει οφ τόσο, που πια δεν έχει καν ούτε ένα ξεροκόμματο να μας πετάξει, για να εξαγοράσει τις συνειδήσεις μας.
Συνεπώς αν αλλάξουμε αυτούς τους "άχρηστους",αν τους αντικαταστήσουμε με πιο έξυπνους, πιο πατριώτες, λιγότερο ηλίθιους, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.
Ο Σαμαράς πάντως έχει νομίζω αρχίσει να την κάνει με μικρά πηδηματάκια από τον φόβο, μη τυχόν και τον πετάξουν από τον 3ο της Ρηγίλλης.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως αν δεις ψύχραιμα το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης ποτέ δεν ήταν και τρομερού IQ. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Ολόκληρες ΗΠΑ είχαν προέδρους όπως ο Ρέηγκαν και ο Μπους που δεν τους λες και τέρατα ευφυίας.

Αν σκεφοτύμε σε ποιους εμπιστεύονται οι αστοί τα συμφέροντά τους θα καταλάβουμε ότι τελικά ο καπιταλισμός είναι ένας γίγαντας που όχι μόνο στηρίζεται σε πήλινα πόδια, αλλά δεν έχει και περισσότερο μυαλό απο τον Πολύφημο. Μόνο που δεν θα μας ανοίξει την πόρτα για να βγούμε απο τη σπηλιά αν δεν είμαστε και πολυμήχανοι...

ένας στρατολάτης είπε...

Μαζεστίξ, βλέπω το κατέχουμε το άθλημα του κομματικού φλερτ! Εγώ πάντως επιθυμούσα πάντα την ήττα και του ΠΑΟ και του ΟΣΦΠ. Αλλά έτσι κι αλλιώς η παράθεση του ΟΣΦΠ-ΠΑΟ ήταν μια ακόμα ύπουλη επίθεσή μου στο ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΠΑΟ (ΠΑΣΟΚ) διαλύεται και τη θέση του στο "ντέρμπι" παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ!


Ζ1977, τρελαίνομαι για το μεστό πολιτικό σου λόγο.


ΒΒ, που τά'δες τα πηδηματάκια του Σαμαρά; Δεν έχω πάρει είδηση κάτι τέτοιο. Μου δίνει μια εντύπωση σα να πιστεύει πως και να τον ρίξει κανείς από τον 3ο, αυτός θα πετάξει! Τελικά τείνω στο ότι είναι ολίγον τι βλαμμένος.


Ξέρω γω 2310net; Εμπιστεύονται σ'αυτούς τα συμφέροντά τους ή τους εμπιστεύονται για τη μουτσούνα του γελωτοποιού που φοράν συχνά για να καλύπτουν το σκατόμουτρό τους, αυτό του Βεληγκέκα του καπιταλισμού; Αλλά να, ο λαός αντί να ψηφίζει ..Μπαρμπαγιώργο, ψηφίζει Σταύρακα..

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ψηφίζω
ψηφίζεις
Ψηφίζουμε

ΔΕΝ αγωνιζόμαστε επαρκώς (πλην χαλυβουργών)

Κυβερνούν
Επιτίθενται
Υποφέρουμε

ένας στρατολάτης είπε...

Καλή βδομάδα Ιχνηλάτη. Σαφώς, δεν αγωνιζόμαστε επαρκώς, τι επαρκώς δηλαδή, σε νιρβάνα είμαστε πάλι.
Φαίνεται τελικά πως η ενασχόληση με τις εκλογές βλάπτει ανεπανόρθωτα την αγωνιστική προοπτική.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ακριβώς έτσι όπως το λες φίλε Στρατολάτη.
Τρίβουν τα χέρια τους οι "αποπάνω" όσο αυτοί χαλκεύουν αδιάκοπα τα νέα μας δεσμά, ενώ σχεδόν απαθής ο κοσμάκης αγωνιά για το ποιος θα προκριθεί στον αγώνα δρόμου για τα ηνία της διαχείρισης του συστήματος...