Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Το "κενό που πρέπει να κλείσει"

Παραθέτω σχεδόν αυτούσιο το άρθρο της εφημερίδας Εξπρές με τίτλο "Μέτρα 14 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ από την Ελλάδα". Οι υπογραμμίσεις δικές μου, η εφημερίδα μπόλνταρε τη φράση που θεωρεί ως απόσταγμα του άρθρου:

"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για την Ελλάδα, καταγράφοντας αναλυτικά τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του για τη χώρα μας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ), ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014.
....
Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ προειδοποιεί για την ανάγκη «αυστηρής τήρησης» της δανειακής σύμβασης, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει «άτακτη έξοδο» από την Ευρωζώνη χωρίς χρηματοοικονομική στήριξη από την Ευρώπη, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε μεγάλο κόστος, ειδικά αν επιχειρούνταν χωρίς εξωτερική υποστήριξη. Την ίδια στιγμή, δεν παραλείπεται να επισημανθεί η αφοσίωση της Ελλάδας και της ΕΕ στην προσπάθεια να γίνει η δημοσιονομική προσαρμογή εντός του ευρώ.
....
Το Ταμείο προβλέπει ότι η επάνοδος στις αγορές με λογικά επιτόκια θα γίνει «σταδιακά», ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014 και επιπρόσθετα 8-21 δισ. ευρώ για το 2015 και το α' τρίμηνο του 2016, ανάλογα φυσικά της προόδου που θα έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές.  Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η «βαθιά ύφεση» θα συνεχιστεί και το 2012, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξει μια σταθεροποίηση» το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» την περίοδο 2014 - 2017. Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η υψηλή ανεργία θα προκαλέσουν σημαντικές πιέσεις στους μισθούς, καθώς και πτώση στις τιμές.

Το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% έως το 2020.  Ακολούθως, παραθέτει στοιχεία για τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές, επαναλαμβάνοντας ότι τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και σε αύξηση του δημόσιου χρέους.
 ....
Για τις περικοπές στο δημόσιο και τη μείωση των μισθών, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5% βελτίωσε μεν την ανταγωνιστικότητα, αλλά παραμένει κενό 15-20% που πρέπει να κλείσει, σημειώνεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι χρειάζεται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και ότι χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου, δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Όσο αφορά την επιβολή φόρων, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η επιβολή νέων φόρων θα έθετε «νέα εμπόδια» στην ανάκαμψη, προβάλλοντας ως προτεραιότητες την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος, τις ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο ζημιογόνων δημόσιων εταιριών και τις περικοπές στο δημόσιο. Αναφορά γίνεται και στις «σύνθετες, άνισες κοινωνικές παροχές», προτείνοντας πλήρη επανεξέτασή τους."

Ακόμα και για το τελευταίο βλαμμένο πασόκι που θα πληρώσει ψηφοδιόδια για να δοξάσει τη "συμμετοχική δημοκρατία" (άνευ λοιπών συμμετοχών), τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι κατανοητά.

Σε κάθε νεότερη έκθεσή του το ΔΝΤ διαπιστώνει τις ίδιες καθυστερήσεις και την ίδια αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων για τα οποία έχει πάντα την ίδια συνταγή. Κι ας έχει σερβιριστεί στο μεταξύ ωμό μνημόνιο (η συνταγή είναι απλή, αρκεί να τρέχει το αίμα).
Φυσικά στο ΔΝΤ δεν είναι ανίκανοι ή βλάκες. Απλά γνωρίζουν πως πολλοί από αυτούς που διαβάζουν τις εκθέσεις είναι οι ίδιοι βλάκες. Κι όχι απλοί βλάκες αλλά υψηλών οκτανίων πανίβλακες με πτυχία, προφίσιενσι και αστικές φαντασιώσεις.
Για το ΔΝΤ και όλους αυτούς είναι προφανώς φυσιολογικό κάθε νέα έκθεση να αναθεωρεί τις προβλέψεις της προηγούμενης. Το Δεκέμβρη του 2010, ένα χρόνο και κάτι ψιλά πριν, προβλέπονταν ύφεση περί το 3% για το 2011 και "οριακή ανάπτυξη" για το 2012. Η ύφεση του 2011 ξεπέρασε το 7% και η "οριακή ανάπτυξη" του 2012 έγινε στη νεότερη έκθεση "ήπια κυκλική ανάπτυξη" περί το 2014-2017. Αυτοί μπορεί να έχουν σοδομίσει την έννοια της πρόβλεψης, επαναλαμβάνω: όχι λόγω ανικανότητας, εγώ όμως θα κάνω μία και θα πέσω μέσα, εγγυημένα. Η έκθεση του Δεκέμβρη του 2012 θα προβλέπει το τέλος της ύφεσης περί το 2018-2035 και θα έχει δίπλα στη λέξη "ανάπτυξη" έναν άλλο χαριτωμένο επιθετικό προσδιορισμό.
Προφανώς ακόμα και οι μπλόγκερς τα καταφέρνουμε καλύτερα στις προβλέψεις από τα ξεφτέρια των σκουλς οφ εκονόμικς που επανδρώνουν το ΔΝΤ και άλλα ευαγή ιδρύματα του είδους. Αυτούς που εκθέτουν την εμπνευσμένη ανακάλυψη ότι η υψηλή ανεργία θα προκαλέσει νέες πιέσεις στους μισθούς. Εμείς, αν και πτωχοί μπλόγκερς γνωρίζουμε πως αυτός ακριβώς ήταν εξ' αρχής ένας από τους κύριους στόχους τους. Αυτούς που μας κουνάν το δαχτυλάκι ότι "τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και σε αύξηση του δημόσιου χρέους" ενώ εμείς γνωρίζουμε πως οι "μεταρρυθμίσεις" τους αυτά ακριβώς τα αποτελέσματα έχουν.
Κι έρχονται τώρα και μας πετούν στα μούτρα ένα "κενό που πρέπει να κλείσει".
Μας λένε πως το ξέσκισμα μισθών και εργατικών δικαιωμάτων, το πετσόκομμα του επιδόματος ανεργίας, η διάλυση των συμβάσεων είναι "μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5%" που "βελτίωσε ΜΕΝ την ανταγωνιστικότητα". 
"ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΕΝΟ 15-20% ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ"

Προσπαθώ να είμαι συγκεντρωμένος. Να μην παρασύρομαι από εύκολες αντιπάθειες. Γιατί το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην "απανθρωπιά" του ΔΝΤ ή στην κακία των γερμανών, των γάλλων και των ζουζαζιλανδών. Αυτές είναι οι εύκολες και εύχρηστες ερμηνείες.
Προσπαθώ επίσης να μην αρχίσω να καταριέμαι τους γονιούς και τις σπορές των ένσαρκων οργάνων του καπιταλιστικού σφαγείου, ντόπιων και ξένων. Είμαι και κάπως βρωμόστομος -άλλο στο γραπτό λόγο- και αρκετά ευφάνταστος το μπινελίκωμα.
Το σίγουρο είναι πως όταν κάποιος σε γρονθοκοπεί κατ' εξακολούθηση με πάγιο σκοπό να σε σκοτώσει, δεν αρκεί να του ματώσεις τα δαχτυλάκια -είναι μια αρχή βέβαια- πρέπει όμως να του ανταποδώσεις στο ίσο.

Εδώ και τρεις τέσσερις μέρες τα ΜΜΕ παίζουν το χαρτί των "επίορκων υπαλλήλων" του υπουργείου ανάπτυξης και του ΙΚΑ. Η πιο σιχαμένη αριβίστρια της πολιτικής ζητά με την ευκαιρία την θεσμοθέτηση του αλληλοχαφιεδίσματος μεταξύ εργαζομένων. Αύριο θα ζητούν από τους μαθητές να παρακολουθούν τους γονείς τους. Αλλά κι αυτό δε θα φτάνει, αφού "παραμένει κενό 15-20% που πρέπει να κλείσει".

Αν έκλεινα το ποστ αποτυπώνοντας το μίσος που στάζει αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα δόντια μου θα το δηλητηρίαζα, θά 'πρεπε να το σβήσω. Είναι και μιάμιση τη νύχτα. Καλύτερα να μην το σπαταλώ μέχρι να έρθει η ώρα που θα χρειαστεί ο καθένας μας το δικό του.

6 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Εκεινο που εχω να λεω εγω...
Πανω στη δικαιολογημενη οργη σου...
Ειναι...
Ποσες αραγε φορες πρεπει να μας δουλεψει καποιος...
Εφευρισκοντας νεες ονομασιες, και λεξεις...
Για να καταλαβουμε επιτελους, ποιος ειναι ο εχθρος μας;;

faros είπε...

Κατά τη γνώμη μου, το ΔΝΤ ως μια Τράπεζα (που απλά αρέσκεται και να επεμβαίνει και σε άλλους "τομείς" εχτός τον οικονομικό), αφού έχει πάρει και παίρνει καθημερινά την πληροφόρηση από την κυβέρνηση και τους άλλους θεσμούς του αστικού κράτους μας (Τράπεζα Ελλάδας, βιομήχανους και λοιπούς κεφαλαιοκράτες), καθώς και τις υποδείξεις όλων των παραπάνω, συντάσσει και δημοσιεύει τις εκθέσεις του.

Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο.
Αυτό, κάνει τη δουλειά του !

Καιρός, να κάνουμε και μεις τη δική μας !

Όπως ξέρουμε !

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Tι, πως;
Δεν θα "σωθούμε" τελικώς;
Μάλλον στη τελική θα μας απομείνουν οι πανίβλακες έπαρχοι, όπως σωστά λες, που μας πρήζουν τα... φρύδια τόσα χρόνια με τις σπασαρχίδικες (το 'πα ε, συγνώμη) σοφιστείες τους.

ένας στρατολάτης είπε...

Τι να σου πω Μαχαίρη; "Του έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υποφέρει", λέει. Από δούλεμα και κοροϊδία όμως δεν έχει ανάγκη. Σηκώνει ακόμα πολύ πράμα.


Φάρε, ουδεμία αντίρρηση. Αυτό το "να κάνουμε και μεις τη δική μας" δε βλέπω μόνο. Με την έννοια που το εννοείς, όχι μισές δουλειές.


Ιχνηλάτη, παρανόησες! Όταν έγραφα δεν είχα πληροφορηθεί την ιστορική, πανηγυρική, λαοπρόβλητη, αποστομωτική κλπ κλπ νίκη του μεγάλου νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. Φοβόμουν μπας και κέρδιζε ο λευκός ή ο άκυρος. Τώρα όμως μάλιστα. Σωθήκαμε!

blackbedlam είπε...

Να σου πω Στρατολάτη εγώ από μαθηματικά δεν πολύ ξέρω.

Τα μετράω έτσι, τα μετράω αλλιώς, δεν μου βγαίνουν.Λογικά πρέπει να το ξέρουν και αυτοί. Δεν τους βγαίνουν τα κουκιά, αλλά το θεριό μέχρι εκεί που το παίρνει θα μας εξοντώνει, έτσι μήπως και κερδίσει όσο μπορεί περισσότερο χρόνο.

Η αντίφαση είναι ακριβώς αυτή, ότι σήμερα και κάτω από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, (υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και υπερπαραγωγή) το κεφάλαιο, είναι υποχρεωμένο να καταστρέψει ακριβώς,το μηχάνημα που του παράγει τον πλούτο!

Τον εργαζόμενο.

Το γ....νο το μηχάνημα,(ο εργαζόμενος) θα καταλάβει καμιά φορά, ότι χωρίς αυτόν δεν μπορεί να παραχθεί ο πλούτος που τον καταχράται ο "εφέντης"

Αλλά που να το μάθει αυτό, στα σχολειά τους, από την Μενεγάκη, τον Πρετεντέρη, τον Πρωτοσάλτε, τον Παπαδημητρίου,την Τρέμη, την Στάη από ποιον;

Μήπως από τις απειλές τους από την τρομοκράτησή τους την χειραγώγησή τους πού και πώς;

Μόνον αν του τα πει "κάποιος" μόνον αν" κάποιος" του δώσει μια σπρωξιά να τον βγάλει στους καθημερινούς αγώνες,μόνον "κάποιος" που θα τον κάνει να τον εμπιστευτεί αλλιώς την κάτσαμε την βάρκα.

Και αυτός ο κάποιος δεν μπορεί να είναι άλλος από την πρωτοπορία της εργατικής τάξης.

ένας στρατολάτης είπε...

ΒΒ, δίκιο έχεις, χορτάσαμε ομως από τα δίκια μας. Όσο δίκιο και να παράξουμε το καταστρέφουμε -με τη σειρά μας- αναπαράγοντάς το μόνο λεκτικά. Πρέπει κάποιος να δράσει πιο αποφασιστικά, ναι, η εργατική πρωτοπορία, το ξέρουμε όλοι μας, εμείς εδώ τουλάχιστον, φυσικά πρέπει. Έλα μου όμως που δε βγαίνει πουθενά μόνο του το πρέπει. Δεν είναι θέμα ευθυνών τελικά, ίσως είναι θέμα υποτίμησης του αντιπάλου. Υπερβολικής αισιοδοξίας πως ο καπιταλισμός θα καταρρεύσει μέσα στις αντιφάσεις του. Κι έτσι μοιραία του δίνουμε χρόνο να συνέλθει. Και τι διάολο να κάνουμε; Η επανάσταση είναι άκαιρη, καμία αμφιβολία. Η "ενότητα" χειρότερα προβλήματα θα φέρει παρά θα λύσει. Αν περιμένουμε την μαζική οργάνωση στα συνδικάτα θα γεράσουμε περιμένοντας. Κι όχι πως υπάρχει άλλη λύση. Τι άλλο να περιμένουμε τελικά; Να εισβάλουν τίποτα εξωγήινα συντρόφια;