Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η πατατολογία ανώτατο στάδιο της παπαρολογίας

"Ολόκληρον το πρωί ηκούσαμεν τους μάλλον ευφραδείς εξ αυτών, να διηγούνται τα κατορθώματά των" έλεγε ο Καποδίστριας όταν σταλμένος από την Ιόνιο Γερουσία παραβρέθηκε στη Νικιάνα της Λευκάδας στην "1η Συνέλευση" των οπλαρχηγών, το 1807. Ο Καποδίστριας δεν τσιγγουνευόταν μπουρζουάδικης αλαζονείας και δέκα χρόνια μετά, ως υπουργός εξωτερικών του τσάρου Αλέξανδρου πλέον, πέταξε με τις κλωτσιές τον Φιλικό Νικόλαο Γαλάτη που του εισηγήθηκε "επαναστατικάς σκευωρίας". Η επανάσταση τελικά ούτε από τσαρόφιλους έγινε ούτε από λοιπούς Φιλικούς, αλλά από τους αγράμματους, κόντρα και στην -τουλάχιστον- εγκράτεια των γραμματιζούμενων, αν και τελικά οι τελευταίοι έπιασαν τις καρέκλες κι οι αγράμματοι την επαιτεία.



Ο Μάκης Μαΐλης δεν είναι βέβαια αγράμματος, τουναντίον θα έλεγα, έχει όμως ένα μικρό ζήτημα επικοινωνιακής αχρωμίας. Η ανακοίνωση περί "κινήματος πατάτας" -μια και μετά την παπαρολογία με τη χρυσαυγίτικη βίζιτα στη Χαλυβουργία και το ποστ Αλέκου Χαλβατζή περάσαμε τώρα στην πατατολογία- δεν έχει ούτε μια άστοχη περισπωμένη. Προϋποθέτει όμως πως αυτός στον οποίο απευθύνεται έχει έστω και μισή οκά ταξικό αισθητήριο κι άλλη μισή καλή πίστη. Κι ο πιτσιρίκος, ας πούμε, έγραψε ένα ωραιότατο πατατοπόστ αλλά κανείς δεν του επιτέθηκε, αν και -όπως ο ίδιος έγραφε παλιότερα- το μπλογκ του έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από το Ριζοσπάστη. Το ΚΚΕ βέβαια δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ανακοίνωση που να ζητά εδώ και τώρα "να καταργηθούν οι μεσάζοντες και στις πουτάνες". Μπορεί όμως να λαμβάνει λίγο παραπάνω υπόψη πως εκτός από τα χουντομέσα που ψάχνουν βλεφαρίδα για να την κάνουν μουνότριχα υπάρχουν μιλιούνια καταναλωτών που προτιμούν να διαβάζουν μουνότριχες παρά ανακοινώσεις. Φυσικά η λύση δεν είναι να γίνουν οι ανακοινώσεις μουνότριχες, ούτε να χαϊδεύουν την κάθε μαλακία που αναδύεται ως αυθόρμητο κίνημα. Η λύση κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι να δοθεί λίγο μεγαλύτερη σημασία στην επικοινωνία, αφού -δυστυχώς- ο λαός προσεγγίζει τις πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο που διαλέγει μπισκότα· με την ελκυστικότητα της συσκευασίας. Κι αν δει κανα τσάκισμα στο περιτύλιγμα, όσο κι αν αυτό σιδερωθεί με πρόσθετες ανακοινώσεις, μένει τελικά η αίσθηση του τσαλακωμένου.

16 σχόλια:

Οικοδόμος είπε...

Στρατολάτη καλησπέρα.
Θέτεις ένα ζήτημα σοβαρό και μεγάλο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Δεν δίνεται όμως όση προσοχή χρειάζεται, με αποτέλεσμα να δίνονται ουκ ολίγες λαβές για παρερμηνείες αλλά και "παρερμηνείες". Οι δεύτερες θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς από τους διάφορους "κριτές", έχοντας όμως καλύτερα αναπτυγμένους τρόπους επικοινωνίας με το λαό, θα μπορούσαν να μπαίνουν και αυτοί στη θέση τους πιο άμεσα αλλά και ο λαός να μην παρασύρεται σε παρερμηνείες.
Είναι τραγικό να μην μπορείς να μεταδώσεις με σωστό τρόπο τις θέσεις σου, σε πλατιές μάζες, πόσο μάλλον όταν αυτές μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, σχεδόν πάντα, δικαιώνονται.
Καλή δύναμη!

Μαζεστίξ είπε...

Η πολιτική είναι ΚΑΙ επικοινωνία.
Και το να μπορείς να επικοινωνήσεις σωστά τις θέσεις σου είναι σοβαρό θέμα.
Χάθηκε ο κόσμος να στηρίξει το ΚΚΕ αυτό το κίνημα και να εκφράσει το φόβο πως μπορεί αυτό να νικηθεί απ τους μεσάζοντες-λύκους;
Δεν είναι τόσο δύσκολο δα να το πεις.
Όταν βγαίνεις να μιλησεις για ενα ελπιδοφορο κινημα με την ίδια θλιμμένη φάτσα, με το ίδιο ύφος κηδείας που βγαίνεις όταν έχεις να μιλήσεις για την καταργηση των συλλογικων συμβασεων...
τότε η επικοινωνιακή παταγώδης αποτυχία είναι παραπάνω από σίγουρη.
Μα είναι δυνατόν να διατηρείται ο Μαίλης σ αυτη τη θέση;
Εξευτελίζει το κόμμα κάθε φορά που μιλαει στα ΜΜΕ.
Η απόσυρση άνοιξε.
Ας βαλουν κανα Παφίλη, κανα Μπογιοπουλο, καμια Μανωλακου, καμια Παντελάκη εκπροσωπο τύπου και θα δειτε πως και τα πρόσωπα έχουν σημασία στην πολιτική.
Δεν αρκούν οι θέσεις.
Δεν αρκεί να έχεις πειστικα επιχειρηματα.
Πρέπει και να εμπνέει ενας πολιτικος, ενα κομμα.
Κι οταν έχεις Μαίλη, θα τρως και κράξιμο μετά από κάθε ανακοίνωση και θα σε κάνει ρόμπα και το κάθε χουντοκάναλο (π.χ. μέγκα) που ψαχνει κανα ευκολο αριστερο θυμα για να σκυλέψει.

ένας στρατολάτης είπε...

Νομίζω Οικοδόμε πως η συζήτηση αυτή συγχέεται συχνά με την ξυλινογλωσσολογία. Φαντάζομαι πως θα συμφωνείς ότι η τελευταία αναζητά μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις όσων την επικαλούνται αφού κανείς τους δεν μπορεί να τεκμηριώσει ότι όντως ο καπιταλισμός απέθανε, οι κεφαλαιοκράτες εξημερώθηκαν και ο ιμπεριαλισμός τό 'ριξε στο sightseeing. Όμως, όντως, η επικοινωνία θα μπορούσε νά 'ναι πολύ καλύτερη ακόμα και με τη χρήση των "ξύλινων" όρων. Και συμφωνώ πως είναι τραγικό να μην μπορεί το κόμμα να κάνει ευήκωα τα ώτα του λαού επειδή αδυνατεί να καταλάβει τη σημασία της επικοινωνίας.


Έλα ντε. Χάθηκε ο κόσμος; Κι αν τέλος πάντων χάθηκε, να κάνει την κριτική του λίγο πιο αμβλεία. Να μην επιδέχεται μαϊμουδέματος από τις μαϊμούδες του συστήματος. (Για να μην πω, βεβαίως-βεβαίως, να μην κάνει και πασούλες ακριβείας στον οπορτουνισμό!!)
Έχουμε ένα ζητηματάκι στην επικοινωνία και το ότι είμαστε πάνσωστοι σε όλα δεν αρκεί για να σαγηνεύουμε τα πλήθη.
Καλά βέβαια, εσύ το τέντωσες με το "εξευτελίζει το κόμμα", αλλά ας όψεται το μπλογκικό Α.Α.Δ.Μ.!

Μαζεστίξ είπε...

Συμφωνώ με τα παραπάνω αλλά τι είναι το Α.Α.Δ.Μ.;

ένας στρατολάτης είπε...

Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο (εκ του 16ου Συνεδρίου αν δεν απατώμαι)

Ανώνυμος είπε...

κανενα λάθος και κανένας Μαίλης δεν φταίει.Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο εδώ και 90 χρόνια,ότι το ΚΚΕ θα χτυπήσει με κάθε τρόπο ότι δεν ελέγχει

Μουσικά Προάστια είπε...

Στρατολάτη, ζούμε τούτες τις μέρες ένα αριστερίστικο ξέσπασμα του ΚΚΕ που όμοιό του δεν θυμάμαι άπό το '91 και μετά. Μην τα ρίχνουμε όλα στα ΜΜΕ και στις μαϊμούδες. Τα γεγονότα είναι απανωτά και μιλάνε, φωνάζουν, από μόνα τους. Κάθετί που δεν εμπίπτει στον έλεγχο του κόμματος καταδικάζεται με συνοπτικές διαδικασίες, κάθε μικρή ή μεγάλη δράση, κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να εμπεριέχει ένα σπέρμα υγιούς λαϊκής αντίδρασης και αυτενέργειας ρίχνεται στον Καιάδα.

Ξέρω πάρα πολύ κόσμο που τώρα θα ήθελε να στραφεί στο ΚΚΕ και να ακούσει ένα ενωτικό μήνυμα, μία μετωπική πρωτοβουλία, και αντί γι΄αυτό βλέπει αλαλάζοντες γραφειοκράτες όπως ο Μαΐλης και ο Γόντικας να ξεπερνούν σε επαναστατικοφροσύνη την τελευταία εξωκοινοβουλευτική γκρούπα. Πρώτα ήταν οι εξεγερμένοι το 2008, μετά οι πλατείες και οι αγανακτισμένοι, μετά το κοινωνικά πολυιατρείο στην Πρέβεζα, τώρα οι πατάτες. Αύριο τι; Ποιος είναι ο επόμενος συνεργάτης του εχθρού;

Βλέποντας τον τίτλο της ανάρτησής σου, νόμισα προς στιγμή ότι θα διαβάσω μια σταγόνα κριτικής γι' αυτή την αυτιστική στάση "όλοι σας και μόνοι μας" του ΚΚΕ. Δυστυχώς, τα ίδια και τα ίδια κι εδώ, πάντα φταίνε οι άλλοι, το κόμμα έχει πάντα δίκιο αλλά τα μέσα ενημέρωσης το διαστρεβλώνουν, κλπ. Για τις ευθύνες μιας κωφάλαλης ηγεσίας που μένει θεατής της ιστορίας ενώ θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί και να διαμορφώνει τη συλλογική συνείδηση και τη μαζική πολιτική δράση, θα μιλήσουμε ποτέ; Για το πογκρόμ διαγραφών που λαμβάνει χώρα τούτη τη στιγμή μέσα στο ΚΚΕ θα πούμε κουβέντα; Την κριτική και την αντίθετη άποψη θα τη φιλοξενήσει ποτέ το ΚΚΕ και ο Ριζοσπάστης; Ή μόνο ο Λένιν ήταν ο βλάκας που φιλοξενούσε στην εφημερίδα του κάθε επικριτική φωνή, κάθε Τρότσκι και κάθε Ζινόβιεφ και κάθε Μπουχάριν, ακόμα και μέσα στη φωτιά της Οκτωβριανής; Άυτός προφανώς δεν ήξερε, και η Παπαρήγα ξέρει.

Όποιος θέλει να υπηρετήσει καλύτερα το σκοπό και την παρουσία του ΚΚΕ αυτή την περίοδο, οφείλει να του ασκήσει δριμύτατη κριτική για την αριστερίστικη στροφή του. Τα υπόλοιπα είναι θεολογικής φύσεως αναλύσεις που ταιριάζουν σε ποιμνίο και όχι σε επαναστατικό κόμμα.
Φιλικά,
ηρακλής οικ.

ένας στρατολάτης είπε...

Πόσα και πόσα πράγματα δεν είναι ιστορικά αποδεδειγμένα (ανάλογα βέβαια με την ιστορική ευκρίνεια κάθε οπτικής)!
Διότι σύμφωνα με τη δική μου μυωπική οπτική, ιστορικά αποδεδειγμένη είναι η μόνιμη προσπάθεια χτυπήματος του ΚΚΕ από την εξουσία, με ιδιώνυμα, απαγορεύσεις, εξορίες, διατεταγμένους πράκτορες και -εσχάτως- τα ΜΜΕ. Τα οποία έκαναν την καλύτερη δουλειά από κάθε απαγόρευση και πλάγιο μέσο.

ένας στρατολάτης είπε...

Ηρακλή, επανέρχομαι σε λίγο

ένας στρατολάτης είπε...

Ας τα πάρω με τη σειρά.
Μια σταγόνα κριτικής, δεν μπορεί, κάπου θα είδες. Κι αν όχι σ'αυτό το ποστ, σε προηγούμενα θά 'χεις δει αρκετές. Αυτό το ποστ είχε να κάνει με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση στην ουσία της οποίας οι αναλυτές ανακοινώσεων δεν στάθηκαν. Η ουσία αφορά στον στόχο και τα κίνητρα της προβολής του κινήματος της πατάτας από τα ΜΜΕ. Διότι, για μένα τουλάχιστον, που μπορεί να είμαι μπανταλός και μανιοκαταδιωκτικός, τα ΜΜΕ θα προβάλουν κάτι με τέτοιο τρόπο που να δημιουργεί ψευδαισθήσεις ότι εντός του καπιταλισμού υπάρχουν διέξοδοι για την εργατική τάξη. Ακριβώς για να μην φτάνει κανείς στο σκληρό δίλημμα: καπιταλισμός ή επιβίωση.
Θεωρώ λοιπόν πως είναι υπερβολικό το περί του τι μπορεί και τι όχι να ελέγξει το ΚΚΕ κι αν το στέλνει στον Καιάδα ή όχι. Θα θεωρούσα μάλιστα λαϊκίστικο να χαϊδεύει άκριτα κάθε νέο φαινόμενο, ελπιδοφόρο ή μη. Φυσικά όμως υπάρχει ένα ζήτημα με το άκαμπτο ύφος των ανακοινώσεων, κι ακόμα περισσότερο με την επικοινωνιακή τακτική του κόμματος.
Για τα άλλα που ρωτάς αν θα μιλήσουμε ποτέ: Για τη συλλογική συνείδηση, όπως πάντα πίστευα, έτσι και τώρα πιστεύω πως ήταν, είναι και θα είναι το μόνιμο πειραματόζωο της εξουσίας. Με σχέδιο και υπομονή. Δεν μπορώ να καταλάβω κι εξοργίζομαι με τη λογική του ότι αν αυτή η πορεία δεν μπορεί να αντιστραφεί φταίει αυτός που θέλει να την αντιστρέψει επειδή είναι αναποτελεσματικός. Είμαι απολύτως απαισιόδοξος για την συνειδησιακή χειραφέτηση του λαού. Όμως δε φταίω εγώ που δεν μπορώ να πείσω τη Σκάρλετ Γιόχανσον να με ερωτευτεί! Το προσπαθώ επί χρόνια αλλά υποκύπτει στα mainstream πρότυπα ομορφιάς, κι εγώ είμαι φαλακρός, κοιλαράς και άσχημος. Έχω όμως καλό σκοπό.
Για τη μαζική πολιτική δράση θα έχεις παρατηρήσει πως είναι κάτι που προσωπικά επιθυμώ, σε κινηματικές όμως λογικές και όχι εκλογικές. Κι έχω γράψει πάμπολλες φορές πως με ενοχλεί η πάγια αντιοπορτουνιστική ρητορεία.
Για τις μαζικές διαγραφές παρακαλώ διαφώτισέ με αφού ως μη μέλος δεν έχω λάβει γνώση.
Εξακολουθώ να μη βλέπω κάποια αριστερίστικη στροφή. Αν τεκμήριό της είναι οι αντιπατατικές ή αντιαγανακτισμενικές ανακοινώσεις τότε μάλλον διαφωνούμε. Θα ήθελα κι εγώ το κόμμα πιο ανοιχτό και επικοινωνιακό αλλά σήμερα έχουμε πόλεμο. Και στον πόλεμο πρέπει να είσαι αποφασισμένος και σταθερός. Πρέπει όμως βέβαια να αναζητάς και συμμάχους, κι εδώ είναι βέβαια το σημείο που συμφωνούμε.

Θανασης Ξ. είπε...

Στρατολάτη καλησπέρα..
..Καλησπέρα και στους άλλους που σχολίασαν..

Λοιπόν, εάν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ήταν η πρώτη-πρώτη ανακοίνωση του ΚΚΕ για το 'κίνημα' (σε πολλά εισαγωγικά) της ..πατάτας. Ήδη, σήμερα, μερικές μέρες μετά οι ίδιοι οι 'κινηματίες' δηλώνουν πως αυτό ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να βγάλει κάπου. Ήδη σήμερα οι ίδιοι οι Δημαρχαίοι αναγνωρίζουν πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ο ρόλος τους, και πως η τυχόν επέκταση στο 'κίνημα του αρνιού' θα προσέβαλε ευθέως υγειονομικούς κανόνες κλπ.

Το ΚΚΕ ξέρει καλά πως το ζήτημα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ θα επωφεληθεί απ' την πώληση της κάθε πατάτας (ο μεσάζων ή ο παραγωγός ή ο παραγωγός-μαϊμού). Το ζήτημα είναι η ιδιοκτησία της πατάτας, και αυτό βέβαια είναι άλλης τάξης ερώτημα.

Πού έκανε 'λάθος' το κόμμα;; Μα στο γεγονός πως ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ του φαινομένου. Ναι, τα 'κινήματα' ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ οδηγήσουν από μόνα τους ΠΟΥΘΕΝΑ. ΟΜΩΣ: Δείχνουν κάτι, που θα έπρεπε το ΚΚΕ και να το ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΙ και να το ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ: Πως ο ΛΑΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ, ΘΕΛΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ! Και πως αυτή την ΑΛΛΗ οικονομία, ΜΟΝΟ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ την ευαγγελίζεται.

ένας στρατολάτης είπε...

Καλησπέρα Θανάση. Λάθη πάντα θα γίνονται. Μικρά, μεγάλα, μεσαία. Το ζήτημα είναι να επικεντρωνόμαστε στην ουσία. Και είναι αλήθεια πως συχνά η κριτική προς το ΚΚΕ έχει βάση. Τι να κάνουμε όμως; Σας υπόσχομαι πως όταν αναδειχτώ σε Γ.Γ. του κόμματος θα το μετατρέψω σε οργάνωση αγίων επαναστατών! Μέχρι τότε ας μεριάζουμε τις -συνήθως επουσιώδεις- διαφορές μας κι ας πορευόμαστε στην ευχή του Βλαδίμηρου!
Θέλει λες ν'αντιδράσει ο λαός;
Ξέρω γω βρε Θανάση. Μάλλον να τσιρίξει θέλει, να βγάλει το γινάτι του με κάποιο τρόπο, να κλείσει τα μάτια κι όταν τα ξανανοίξει να δει γύρω του έναν καπιταλισμό, όχι παραδεισένιο (μην το ξετεντώσουμε κιόλας) αλλά έστω "ανθρωπινότερο". Σαν αυτό που είχε ή νόμιζε πως είχε μέχρι πρότινος.
Τέλος πάντων. Τις καλησπέρες μου ξανά.

pavlosk είπε...

Άρα που καταλήξαμε; Φταίει ο λαός; Φταίει και ο λαός Στρατολάτη. Αλλά όταν σε ένα τόσο απλό ζήτημα υπερισχύει η αφυψηλού (και απο τα έξω) κριτική, χωρίς να λαμβάνει υπόψην την ανάγκη του κόσμου για κάτι διαφορετικό θα γίνει ... η πατάτα.

Και λέω εγώ. Έστω, μινιμαλιστικό, αποκομένο, μερικό το πατατοκίνημα. Στα χέρια της αριστεράς, οργανωμένο πλάι στις άλλες μορφές δράσης θα μας έπεφτε λίγο; Ένα αυτοργανωμένο κίνημα αλληλεγγύης-τροφοδοσίας; Να ταίζει το λαό, τους απεργούς, να αδειάζει τους έμπορες; Να δείχνει στην πράξη ότι μπορεί να οργανωθεί αλλιώς η παραγωγή, το εμπόριο προς όφελος του λαού;

Απο μόνο του δε λέει τίποτα. Δίπλα όμως σε ένα πρόγραμμα συνολικής πάλης θα ήταν η καλύτερη εφαρμογή στην πράξη κάποιων διακυρήξεων της αριστεράς...

Μουσικά Προάστια είπε...

Στρατολάτη, δεν εκφράστηκα καλά, δεν εννοούσα "τα ίδια και τα ίδια" σε όλες τις αναρτήσεις σου, εννοούσα "τα ίδια και τα ίδια" με την ανάρτησή σου και με την ανακοίνωση του ΚΚΕ και με τα σχόλια άλλων φίλων του κόμματος που διαβάζω. Όντας φανατικός αναγνώστης του blog, προφανώς και δεν θεωρώ ότι όλες οι αναρτήσεις σου είναι "τα ίδια και τα ίδια", το αντίθετο!

Ρόλος του ΚΚΕ είναι να μας λέει τα όρια του κάθε κινήματος; Αυτός είναι ο ρόλος της καφετζούς, ή του μάντη ταρώ, ή του σταθμάρχη που κοιτάει τα τρένα να παιρνούν. Δεν θέλουμε χειρομαντεία από το ΚΚΕ, ούτε να κοιτάει σαν το σοφό γέροντα το πλήθος.

Ρόλος ενός επαναστατικού κόμματος είναι να συνδιαλέγεται με το αυθόρμητο, να οργανώνει το αυθόρμητο, να του δίνει νόημα και συνέχεια. Αυτό σημαίνει πρωτοπορία! Όχι να σχολιάζει το αυθόρμητο, όχι να το βλέπει αφ' υψηλού και να μας πουλά εξυπνάδα για τα όριά του.

Τα ξέρουμε τα όριά του αυθόρμητου, δεν είμαστε ηλίθιοι. Το πώς θα υπερβούμε τα όρια του αυθόρμητου δεν μας λέει το ΚΚΕ. Με τα από καθέδρας κηρύγματα του Μαίλη; Με ασκήσεις επαναστατικοφροσύνης επί χάρτου; Με καθαρότητα εργαστηρίου; Ή με ενωτική, μετωπική δουλειά που θα παίρνει το αυθόρμητο, θα πατάει πάνω του και θα το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα;

Και για να το πω όσο πιο λιανά μπορώ, δεν είπε κανένας ότι έγινε σοσιαλισμός επειδή κάποιες πατάτες πουλήθηκαν φτηνότερα και χωρίς μεσάζοντες. Όμως, τα διδάγματα που παίρνει ο λαός, ότι είναι δυνατή μία άμεση σχέση παραγωγού-καταναλωτή χωρίς διαμεσολάβηση, ότι μπορείς σε τοπικό επίπεδο να αποφασίσεις για το τι θα φας χωρίς πολυεθνικές και σούπερ-μάρκετ, ότι μπορείς διατροφικά να επιτύχεις αυτάρκεια, όλα αυτά φέρνουν κοντύτερα τα σπέρματα μιας άλλης κοινωνίας, περισσότερο κι από δέκα κομματικές διακηρύξεις, κι από είκοσι ομιλίες του Γόντικα, κι από τριακόσια Δελτία Τύπου.

Αλλά στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα. Όσο για τις διαγραφές, ούτε εγώ είμαι μέλος, φροντίζω όμως να μαθαίνω το τι γίνεται εκεί μέσα γιατί θέλω ειλικρινά να δω κάτι να αλλάζει. Μετά από πενήντα χρόνια, κάποιοι επόμενοι μέσα στο κόμμα θα μελετούν το 2012 και θα γράφουν για "παρεκλίσεις" και "σεχταρισμούς" και θα βγάζουν "χρήσιμα συμπεράσματα" και "πολύτιμη εμπειρία" και πάει λέγοντας. Αλλά θα είναι αργά, πάντα θα είναι αργά, όσο η ηγεσία από τη λέξη "δημοκρατικός συγκεντρωτισμός" θα κρατάει μόνο το "συγκεντρωτισμός" και τέλος.
Φιλικά,
ηρακλής οικ.

Μουσικά Προάστια είπε...

* "τα τρένα να περνούν", όχι ..."παιρνούν"

ένας στρατολάτης είπε...

Δεν διαφωνούμε σε κάτι Παύλο. Είπαμε, το "αφ' υψηλού" είναι νόσος που πρέπει κάποτε να θεραπευτεί. Και όσο κι αν θεωρώ πως η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία προσβλέπει στο να βγάζουν οι άλλοι τα κάστανα απ' τη φωτιά και να του τα δίνουν καθαρισμένα, δεν σημαίνει πως αρκεί η κριτική στη στάση αυτή. Πόσο μάλλον όταν διεκδικείς το ρόλο της εργατικής πρωτοπορίας. Αυτό είναι κάτι που με τρώει κι εμένα κι ας επικεντρώνομαι κυρίως στην κριτική της ισοπεδωτικής λογικής.


Ηρακλή δεν έχω κάτι να αντιτείνω σ'αυτά που γράφεις. Ελπίζω κι εγώ στην μετουσίωση της πρωτοπορίας, από τη θεωρία στην πράξη της καθημερινότητας. Γνωρίζω όμως πως εύκολα διατυπώνεται λεκτικά αλλά πολύ δυσκολότερα εφαρμόζεται. Αλλά αν ήταν κάτι εύκολο -θα μου πεις- δεν θα χρειαζόμασταν καμία πρωτοπορία. Ελπίζω πάντως να ..διαψευστείς στα περί "χρησίμων συμπερασμάτων" και να προκύψουν αυτά άμεσα. Πάντως πραγματικά δεν έχω ακούσει κάτι για μαζικές διαγραφές. Αυτό που έχω καταλάβει είναι πως υπάρχουν δύο ρεύματα, το "περιχαρακωτικό" και το "ενωτικό". Να σου πω όμως κάτι Ηρακλή; Όσο κι αν ο ίδιος θεωρώ εαυτόν ενωτικό, θυμάμαι πολύ καλά, γιατί τότε ζυμωνόταν μέσα μου οι πολιτικές μου θέσεις, τη μάχη του 13ου συνεδρίου όπου συγκρούονταν οι "ανανεωτικοί" με τους "σκληροπυρηνικούς". Θυμάμαι πως προσημαίνονταν από τους εξωκομματικούς καλοθελητές τα δύο ρεύματα και σκέφτομαι πως αν είχαν επικρατήσει οι "ανανεωτικοί" σήμερα δεν θα υπήρχε ΚΚΕ. Και για μένα έχει μεγάλη σημασία που υπάρχει, έστω και με τις αδυναμίες και τις αντιφάσεις του.
Κατά τα λοιπά σ'ευχαριστώ για τα εισαγωγικά σου λόγια. Αν και οι αλληλοευλογίες είναι περιττές, η εκτίμησή μου στις ιδέες και το έργο σου είναι πολύ μεγάλη.