Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Επαγρύπνηση και προσοχή

Ο αγώνας των χαλυβουργών έκλεισε ήδη 24 μέρες.
Μέχρι στιγμής το καθεστώς και οι κάθε λογής τραμπούκοι του, με κύρια αιχμή τα ΜΜΕ, δεν έχουν ασχοληθεί με την απεργία. Προτιμούν να την αποσιωπούν· αυτό είναι συνήθως το πρώτο τους μέτρο ενάντια σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση. Το δεύτερο, στο οποίο έχουν ξεχωριστό ταλέντο, είναι η συκοφάντηση.
Έχω την εντύπωση πως η απεργία των χαλυβουργών είναι η πιο μαζική και μακροχρόνια απεργία σε χώρο εργασίας του ιδιωτικού τομέα της τελευταίας εικοσαετίας. Όσο περνούν οι μέρες και ενισχύεται η αλληλεγγύη, όσων τουλάχιστον έχουν συνείδηση της ανάγκης της, τόσο πιστεύω πως πλησιάζει η αντίδραση αυτών που ενοχλούνται.
Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε πως θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.
Δεν πρόκειται να περιοριστούν στην αναμονή της κόπωσης των απεργών, όχι τουλάχιστον όσο φουντώνει η συμπαράσταση στον αγώνα τους.
Οι επαγγελματίες λασπολόγοι δεν χρειάζονται πολλά για να ξεκινήσουν τη λασποδιάρροια. Αρκούν μικρές, ασήμαντες αφορμές. Μια μικρή κλωστή ανθρώπινης αδυναμίας μπορεί στα χέρια τους να γίνει παλαμάρι.
Στα δικά μας χέρια, όσων τουλάχιστον είμαστε απ'έξω, βρίσκεται η υποχρέωση να περιορίσουμε την κόπωση των απεργών που μοιραία, κάποια στιγμή, θα έρθει. Και να είμαστε έτοιμοι για το αλύχτισμα των σκυλιών, έτοιμοι να το αναγνωρίσουμε και να το αποκρούσουμε όταν θα έρθει μεταμφιεσμένο σε αυθόρμητο βέλασμα.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Χ

Οικοδόμος είπε...

Στρατολάτη χαίρεται. Η αντίδραση "αυτών που ενοχλούνται" είναι ζήτημα χρόνου να εκδηλωθεί. Να μην τρέφουμε αυταπάτες, θα είναι σφοδρή. Το ζητούμενο είναι μια συμπαράταξη όλων των εργαζομένων με τους χαλυβουργούς. Σήμερα αρκούμαστε στη συμπαράσταση. Από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει ολοένα και περισσότεροι χώροι δουλειάς να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Να πάρει πανεργατική μορφή η απεργία. Και να δεις τότε πως και αν θα μπορούν "αυτοί που ενοχλούνται" να επιτεθούν.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Οικοδόμος είπε...

Φίλε ανώνυμε "Χ"
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ:
Γενικός πανεργατικός, παλλαϊκός ξεσηκωμός. Δεν φτάνουν οι ηρωικοί χαλυβουργοί, είναι λίγοι. Όλοι οι εργάτες μαζί, είμαστε πολλοί!
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Για ενίσχυση των χαλυβουργών:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 200/623301-52

IBAN: GR 40 0110 2000 0000 2006 2330 152

ένας στρατολάτης είπε...

Δεν έχω κάποια σοφία να μεταδώσω. Ενισχύουμε τον αγώνα τους οικονομικά. Στο σωματείο μου σήμερα βγάλαμε ψήφισμα συμπαράστασης και μαζέψαμε χρήματα. Το Σαββατοκύριακο θα περάσουμε όσοι μπορέσουμε από κει, να τους ενισχύσουμε ηθικά και υλικά. Όσοι είμαστε σε σωματεία να πιέσουμε τις διοικήσεις να δραστηριοποιηθούν. Να αξιοποιήσουμε την πανεργατική απεργία στην κατεύθυνση της εργατικής σύμπνοιας. Να δράσουμε για τη μεταλαμπάδευση της εργατικής αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε προς τους απεργούς σε ευρύτερο επίπεδο. Όλο και περισσότεροι κλάδοι και εργαζόμενοι θα χρειάζονται την αλλυλεγγύη των υπολοίπων. Να μην την εκλάβουμε σαν ένα χάπενινγκ αλλά σαν ένα από τα όπλα μας. Να είμαστε έτοιμοι, να γνωρίζουμε πως σύντομα θα αρχίσουν να διαδίδονται ψέμματα από πολλούς που θα θελήσουν να απαξιώσουν τον αγώνα των απεργών. Να μην απογοητευτούμε αν οι απεργοί εξαντλήσουν τα ψυχικά τους αποθέματα. Αν η εργοδοσία καταφέρει -που το πιστεύω πως ΔΕΝ θα τα καταφέρει- να διασπάσει το μέτωπό τους ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους. Να μη σταματήσουμε να πιπιλίζουμε τα αυτιά του κύκλου μας, των φίλων και γνωστών μας. Να υψώσει η πανεργατική απεργία της 1ης Δεκέμβρη ακόμα πιο ψηλά τον πήχυ.


Οικοδόμε, αυτοί που ενοχλούνται είναι πανίσχυροι. Όχι ανίκητοι, έχουν όμως στα χέρια τους το εργαλείο της διαμόρφωσης συνειδήσεων. Έχουν τα μέσα του "διαίρει και βασίλευε". Θα επιτεθούν. Ακόμα όμως κι αν πρόσκαιρα χάσουμε, το πιστεύω πια, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

ένας στρατολάτης είπε...

Ευχαριστώ Οικοδόμε.
Έβαλα ήδη κι ένα μπανεράκι πάνω δεξιά στην κεντρική σελίδα.