Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007

Ελλείμματα και άλλα προς επάλειψη

Αντιγράφω από το "Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της 22 Αυγούστου 2007" της ALPHABANK, η οποία άλλωστε αναδημοσιεύεται στον σημερινό οικονομικό τύπο.:

"Με βάση τα ανωτέρω, το έλλειμμα του ΙΤΣ (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) αναμένεται να ξεπεράσει και πάλι το 10% του ΑΕΠ το 2007, από 10,8% του ΑΕΠ το 2006. Για τη μείωση του ελλείμματος αυτού απαιτείται αύξηση του ποσοστού της εγχώριας αποταμίευσης που διαμορφώθηκε στο 15% το 2006 στην Ελλάδα, έναντι 21,5% στη Ζώνη του Ευρώ. Ειδικότερα απαιτείται: α) άμεση μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης και μετατροπή του σε πλεόνασμα και β) αύξηση της αποταμίευσης του ιδιωτικού τομέα, κυρίως δε της ιδιωτικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης μέσω της ουσιαστικής μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων της χώρας."

Ο "στρατολάτης", παρακινημένος από την ανωτέρω δημοσίευση, κινήθηκε άμεσα και βρήκε τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κο Μπόμπ Σφουγγαράκη, ο οποίος παραθερίζει αυτήν την περίοδο στο παιδικό δωμάτιο. Ο κος Σφουγγαράκης είχε την ευγενή καλοσύνη να προβεί στην εξής αποκλειστική βαρυσήμαντη δήλωση:

"Είναι γεγονός ότι το έλλειμμα του ΙΤΣ της χώρας σας δεν επιτρέπει να αναλάβετε την διοργάνωση της Γιουροβίζιον Τζούνιορ. Το έλλειμμα πρέπει να μετατραπεί σε πλεόνασμα. Σε αυτό μπορεί να συνδράμει ο Χάρυ Πότερ με το μαγικό ραβδί του. Ωστόσο στα πλαίσια της εξάλειψης του ελλείμματος, απαραίτητη είναι μεταξύ άλλων και η αύξηση της ιδιωτικής αποταμίευσης. Οι έλληνες πρέπει να σταματήσετε τον έκλυτο βίο και να βάζετε κάνα φράγκο στην άκρη για τη σύνταξή σας. Κατανοώ βέβαια ότι αυτό -λόγω της κραιπαλαιωμένης νοοτροπίας σας- είναι δύσκολο. Η μόνη λύση είναι να δουλεύετε λίγα χρόνια παραπάνω, ώστε μόλις περάσετε στην τέταρτη ηλικία να συνταξιοδοτηθείτε και να απολαύσετε τους ζουμερούς καρπούς της προσπάθειάς σας."

Δεν υπάρχουν σχόλια: