Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Προ πάντων αισιοδοξία..

Χτες ανακαλύφθηκε νερό στον Άρη, προχθές κυκλοφόρησε το πρώτο αυτοοδηγούμενο φορτηγό στους γερμανικούς δρόμους κι αντιπροχθές έφτιαξαν αόρατο μανδύα, έστω και μικροσκοπικό.
Η τεχνολογία και η επιστήμη προοδεύουν με εκθετικό ρυθμό. Όση διαφορά είχε ο κόσμος του 500 μ.Χ. από αυτόν του 2000 π.Χ., είχε ο κόσμος του 1900 από αυτόν του 1800. Άλλη τόση έχει ο κόσμος του 2015 από αυτόν του 1980. Προφανώς η καπιταλιστική οργάνωση της οικονομίας ευνοεί την επιστήμη και την τεχνολογία, αν και μάλλον στον διηνεκή ιμπεριαλισμό πρέπει να δώσουμε τα "εύσημα", αφού οι μισές και βάλε έρευνες έχουν στόχο εκτός του κέρδους (αυτό το έχουν όλες) και τη βελτίωση της στρατιωτικής αποτελεσματικότητας.
Όχι πως δεν τα πήγε θαυμάσια και η Σοβιετική Ένωση στα χρόνια της ύπαρξής της, αντιθέτως, πολλές φορές έφαγαν τη σκόνη της οι ανταγωνιστές της. Η πρόοδός της ωστόσο συντελέστηκε στη βάση μιας μάχης για την επιβίωση και την τεχνολογική υπεροχή, τη στρατιωτική πρωτίστως.
Η πτώση της Σ.Ε. δεν σήμανε την ανάσχεση του ρυθμού ανάπτυξης της επιστήμης. Ο ιμπεριαλισμός, πατέρας των επιστημών, βρίσκει πάντα αφορμές και εχθρούς. Ή ακόμα και εφευρίσκει.

Χωρίς κέρδος δεν υπάρχει επιστήμη, ο "άνθρωπος" είναι καθαρά ευφημισμός και χρησιμοποιείται για ξεκάρφωμα. Την ώρα λοιπόν που η κατασταλτική ικανότητα των κραταιών δυνάμεων γίνεται όλο και πιο απόλυτη, την ίδια ώρα το κέρδος εξακολουθεί να εμποδίζεται από αναχρονιστικές δομές, όπως αυτή της μισθωτής εργασίας με κάποια κούτσικα δικαιώματα. Όποιος έχει το μαχαίρι έχει και το καρπούζι, κι όποιος έχει την καπιταλιστική εξουσία έχει και τα μέσα να την επιβάλει. Αφού ο καπιταλισμός κατάφερε να παγιώσει στη συνείδηση της εργατικής τάξης ότι τα εργασιακά δικαιώματα εμποδίζουν την ανάπτυξη, δεν αποκλείεται αργά ή γρήγορα να περάσει και την πεποίθηση ότι η η ίδια η μισθωτή εργασία είναι βρόχος στο λαιμό της ανθρωπότητας. (Που είναι βέβαια αλλά από άλλη σκοπιά)

Στοιχηματίζω ότι αυτό είναι το επόμενο ζητούμενο για την ιδεολογία του κέρδους.
Το πρώτο βήμα επετεύχθη με σχετική ευκολία και σε απόλυτο βαθμό. Το παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα είναι ημιθανές και οι εναπομείνασες συνδικαλιστικές οργανώσεις συμπροβληματίζονται με τους εργοδότες για να χαλαλίσουν το επόμενο πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα, υπέρ της Ανάπτυξης πάντα.
Το επόμενο βήμα χρειάζεται ακόμα δουλειά. Η επιτυχία του θα έχει τελεστεί όταν κάποια μελλοντική φουρνιά απολυμένων κάποιας Ερ Φρανς δεν θα προπηλακίζει καναδυό μεσαία στελέχη, έτσι για το γαμώτο, αλλά θα αποχωρεί με σκυμμένο κεφάλι και μια ικανοποίηση πως τουλάχιστον η Εταιρεία θα κερδίσει από το χαμό τους. Καλά, δεν νομίζω ότι απέχει και πολύ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κόσμος προχωρά και δεν μπορεί να σταματήσει για να κατέβει κανείς. Με τον ίδιο εκθετικό ρυθμό τα λογισμικά θα αντικαθιστούν εργαζόμενους και άντε, το πολύ πολύ να αναβιώσουν τίποτα λουδίτες ως φάρσα της ιστορίας, οι οποίοι και θα χρησιμεύσουν για δοκιμές νέων τεχνολογιών καταστολής. Η μισθωτή εργασία νομοτελειακά θα περιοριστεί, όπως τη γνωρίζουμε τουλάχιστον. Τι θα μείνει; Ένας κόσμος μπίζνεσμεν και παρίων, μια χαρά ισορροπημένος. Μια κοινωνία με 50% ανεργία μπορεί να ελέγχεται ακόμα και δίχως καταστολή. Μόνο μέσω προπαγάνδας. Σήμερα οι δυτικές οικονομίες έχουν ανεργία της τάξης του 5-10%. Τεράστιο περιθώριο κέρδους λοιπόν. Οι οικονομίες-παρίες δεν είναι ζήτημα, ο ιμπεριαλιστικός καπιταλισμός εξάλλου δεν έχει εθνικά ενδιαφέροντα.

Αν δεν ανατραπεί ο καπιταλισμός η τεχνολογία θα μετατρέψει τον άνθρωπο σε μαρούλι. Η ταξική διαφορά θα αποκτήσει και γενετικά χαρακτηριστικά.
Γιγάντιο βάρος όμως η ανατροπή, στις πλάτες πολύ λίγων. Και με το χρόνο κόντρα.

6 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Δεν ειναι βεβαια ετσι,φιλε Στρατολατη...Εχω διαφορετικη αποψη απο σενα..Βασισμενη βεβαια σε ιστορικα δεδομενα..Οπως τα ερμηνευω εγω...
Κατα πρωτον..Η εισβολη των υπολογιστων...Της αναβαθμισμενης τεχνολογιας και των αυτοματισμων στην παραγωγη...
Που απεδειξε...
Οτι η ΣΜΑΡΤ σκεπτομενη ΜΗΧΑΝΗ..Οσο κι αν αναβαθμιστει..ΔΕΝ μπορει να ΕΠΙΝΟΗΣΕΙ..Οποτε και δεν υπαρχει περιπτωση να αντικαταστησει τον χειριστη της...
ΑΠΛΑ...
Ο ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ειναι εις θεσιν να παραξει ΠΟΛΥ περισσοτερη παραγωγη με την βοηθεια των μηχανων...
Οποτε..Υπερκαλυπτεται η ζητηση..Και πεφτει η τιμη του προιοντος,μειωνοντας το κερδος του εργοδοτη...
Γι αυτο βλεπουμε να εχουν οι σημερινες εταιρειες..ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΡΟΣ δραστηριοτητων..Για να αντιμετωπιζουν τις ΧΑΣΟΥΡΕΣ και τις κρισεις...
ΒΕΒΑΙΑ...
Δυστυχως η μορφωση..Εξακολουθει,πλεον ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ να ειναι..Επιχειρηση...
Και δεν γινεται ΚΤΗΜΑ πλατιων λαικων μαζων..Με αποτελεσμα..Οι εργοδοτες..Δηλαδη το κεφαλαιο..Απο τις αρχες του αιωνα,να ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ..Να ΣΠΑΖΕΙ τα συνορα των Αστικων κρατων
Και να δημιουργει διεθνεις ΥΠΕΡΕΤΑΙΡΕΙΕΣ...Ακομη και σε ΑΦΑΝΗ μορφη.,,Που περιοριζουν παραπανω τις δυνατοτητες της λαικης ταξης να αντιδρασει...
Εδω βλεπω ακριβως εγω το προβλημα....
Μετα την ΠΤΩΣΗ του Υπαρκτου Σοσιαλισμου...Οι λαικες εργατικες πλεοψηφιες..Κατεληξαν στο συμπερασμα της ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ αντιδρασης...
Και αγονται,με την συνδρομη ΚΑΙ της προπαγανδας...Στην απογοητευση..Και την αναγκαστικη αποδοχη της καταστασης...
ΟΜΩΣ ταυτοχρονα..Η ΒΟΥΛΙΜΙΑ του διεθνοποιημενου και ανωνυμου Κεφαλαιου ΑΥΞΑΝΕΙ εκθετικα..
Και ερομαστε σε μια κοινωνια..Που ΟΛΟΙ θα μεταβληθουμε σε ΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΟΥΣ..Που ειναι και το ονειρο του ΝΑΖΙΣΜΟΥ..!!!
ΤΩΡΑ...
Οταν ο "κομπος" θα φτασει στο κτενι...
Και η ζωη θα γινει ΑΒΙΩΤΗ για τις πλειψηφιες...
Και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ τα μειουμενα κερδη του Κεφαλαιου θα ερθουν στο μηδεν...

Αναμφιβολα θα προκυψει το ΝΕΟ...!!

ένας στρατολάτης είπε...

Δεν βλέπω που ακριβώς διαφωνείς Μαχαίρη.
Δεν είπα ότι θα εξαλειφθεί η μισθωτή απασχόληση, αλλά "θα περιοριστεί, όπως τη γνωρίζουμε τουλάχιστον". Δεν θα είναι η πρώτη φορά εξάλλου, η μισθωτή εργασία έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 100 χρόνια. Ο χειριστής παράγει πολύ περισσότερο με τη βοήθεια των μηχανών αλλά και οι μηχανές παράγουν πολύ περισσότερο με ανάγκη πολύ λιγότερων χειριστών.
Εντάξει, το ότι ο καπιταλισμός είναι στο ιμπεριαλιστικό επίπεδο δεν είναι αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της μόρφωσης. Δεν καταλαβαίνω πως το συνδέεις.
Φυσικά κάποτε θα προκύψει το νέο, δεν σταματά η ιστορία να μετρά. Το ερώτημα είναι πόσα θύματα θα μετρήσει η ανθρωπότητα κατά τη διαδικασία μετάβασης.

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Κι ομως ο καπιταλισμος και τα κερδη τους βλαπτουν τελικα και την ερευνα !! Τρανταχτο παραδειγμα ο "Πυργος-πηνιο του Τεσλα" που επετρεπε την ασυρματη μεταφορα της ηλεκτρικης ενεργειας σε εκατονταδες χιλμ και ΔΕΝ προωθηθηκε απο το συστημα γιατι αυτο θα απετρεπε την μετρηση της καταναλωσης (τους τοπικους μετρητες δλδ) απο οπου βγαζουν οι εταιρειες το κερδος .Χιλαιδες ανακαλυψεις ,εφευρεσεις και καινοτομιες ερευνητικων κεντρων και ιδιωτων μενουν στα σκαρια λογω ελλειψης ενδιαφεροντος (Κερδους) .Η αυτοματοποιηση της παραγωγης αντιθετα απο οτι πιστευουν πολλοι την αναγκη της σοσιαλιστικης κοινωνιας κανει πιο επιτακτικη (ακριβως γιατι κοινωνικοποιειται η παραγωγη ολο και περισσοτερο) ,παρα δινει ζωη στον καπιταλισμο .. Το ζητουμενο του εργατικου κινηματος παγκοσμιως που βαζεις ,μαλλον βιαστικα το εξεταζουμε γιατι μετα τις ανατροπες του σοσιαλισμου αρχισε και η ολομετωπη επιθεση του καπιταλισμου εναντια του σε ολα τα επιπεδα (επιπλαστη ευημερια , ακρατος καταναλωτισμος ,απαξιωση συνδικαλισμου και ταυτοχρονα επιθεση σε οσα κατακτημενα δικαιωματα ) με αποτελεσμα το ΕΚ να ειναι "ζαλισμενο" χτυπημενο καταστηθα και σαν αποσβωλομενο να φαινεται απαθες απεναντι στα ιστορικα του καθηκοντα .Τετοιες εποχες αδρανειας και "ειρηνικες" εχει περασει πολλες στην Ιστορια του ...ΠΑΝΤΑ ομως η βασικη αντιθεση αυτου του τελευταιου εκμεταλλευτικου συστηματος της ανθρωποτητας ερχοταν σαν κεραυνος να το αφυπνισει ...Εχετε εμπιστοσυνη στην ...απληστια των καπιταλιστων ...

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

http://www.zougla.gr/kosmos/article/mosxa-o-mistiriodis-ke-panisxiros-pirgos-tou-tesla-apokaliptete
ανεξαρτητα απο το μεσον του προβοκατορα "ταρζαν" το ρεπορταζ ειναι πραγματικο ..

ένας στρατολάτης είπε...

Χαίρομαι Ζούκωφ που τουλάχιστον είσαι πιο αισιόδοξος από μένα.
Επειδή έχω εμπιστοσύνη στην απληστία των καπιταλιστών ξέρω ότι τελικά θα φάνε τις σάρκες τους μόνοι τους. Πάντως με ανησυχεί το τι εκατόμβες θυμάτων θα χρειαστούν για να αντικατασταθεί το νέο παλιό από το νέο νέο.
Αν μη τι άλλο βασική ανάγκη είναι να υπάρχουν οργανωμένοι κομμουνιστές τότε. Αλλά δεν αποκλείεται το σημείο καμπής να μην απέχει πολύ χρονικά, αν κρίνουμε από την πρόοδο των κατασταλτικών μέσων, και την έμφαση στην πρόοδο αυτή.

akrat είπε...

σπουδαίο θέμα

πρέπει να ξαναδιαβάσουμε το κεφάλαιο στο θέμα των νέων μηχανών (μαχαίρης) και τα γκρουτις