Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ώριμες εκλογικές αποτιμήσεις

Αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση, ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Το εκλογικό επιτελείο του στρατολάτη, με αυτοκριτική διάθεση, σχολιάζει το αποτέλεσμα σε σύγκριση με τις "άγουρες εκλογικές προβλέψεις".

1. ΣΥΡΙΖΑ
Πρόβλεψη: 34% (-2% από 1/15).
Αποτέλεσμα 35,46%
Παρά τη 1,5 μονάδα διαφορά νομίζω ότι πέσαμε μέσα στα περί επανασυσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά το ξεφόρτωμα των δραχμομπαμπουλιστών, όσο και στα περί πρώτου κόμματος με διαφορά.
Μπράβο μας, κερδίζουμε το τρίτο το μακρύτερο (μνημόνιο).

Η ελπίδα έρχεται (μόνο για καλά παιδιά)

2. ΝΔ
Πρόβλεψη: 26% (-2% από 1/15)
Αποτέλεσμα: 28,09%
Φαίνεται ότι υποτιμήσαμε ελαφρώς την επιρροή της λεβέντικης μουστάκας του Μεϊμαράκη στο εκλογικό αποτέλεσμα. Υποθέτω πάντως ότι οι μέρες της μυστακοφορίας τους είναι μετρημένες. Ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ θα έχει απαλό άνω χειλάκι.

3. ΧΑ
Πρόβλεψη: 8% (+2% από 1/15)
Αποτέλεσμα: 6,99%
Τώρα δηλαδή πρέπει να χαρούμε κιόλας; Από την άλλη, αν σκεφτούμε πόσοι είναι οι ιδεολογικοί απόγονοι των Σουρλήδων, μάλλον χαμηλά κινείται η συμμορία.

4. Ποτάμι: 6
Πρόβλεψη: 6% (+0% από 1/15)
Αποτέλεσμα: 4,09%
Αν υπάρχει ένα ευχάριστο σ' αυτές τις εκλογές είναι η μετεκλογική μουτσούνα του Θοδωράκη. Όχι βέβαια πως θα πάει χαμένο το παιδί. Μπορεί κάποτε να τον δούμε και Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

5. ΚΚΕ
Πρόβλεψη: 6% (+0% από 1/15)
Αποτέλεσμα: 5,55%
Η αλήθεια είναι πως ένα ακέραιο 6 το περίμενα. Φαίνεται όμως πως ύβρις τόσο χοντρή όσο το να αμφισβητείς την ελπίδα-που-έρχεται με τα δώρα του Αϊβασίλη δεν μένει ατιμώρητη από την ψηφονέμεση.
Όχι πως θα κάτσουμε να σκάσουμε κιόλας στην τελική. Αν ο λαός φοβάται τη σκιά του και ψηφίζει κατά 95% ευρωπαϊκή-ένωση-και-ξερό-ψωμί, καλοφάγωτο.

6. ΑΝΕΛ
Πρόβλεψη: 2%. (-2,5% από 1/15)
Αποτέλεσμα: 3,69%
Στην περίπτωση των ΑΝΕΛ διαπιστώνω ότι ακόμα και η μαλακωδέστερη ατάκα (όπως αυτή του συγγραφέα Άρλεκιν Π.Κοέλιο) μπορεί να δικαιωθεί στην ζωή. Το κόμμα του Καμένου δε λέει να ψοφήσει και παρότι μέσα σε 14 μήνες έχει χάσει τα 2/3 του εκλογικού του ποσοστού, θα εξακολουθήσει να μας κυβερνά.

7. ΠΑΣΟΚ & ΣΙΑ ΕΕ
Πρόβλεψη: 4-5% (-3% αθροιστικά για ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ-ΔΗΜΑΡ)
Αποτέλεσμα: 6,28%
Υπάρχουν ακόμα αποθέματα συναισθηματικού παπανδρεϊσμού, αν και παρά τις χαρούλες των Φωφών, αθροιστικά μέσα μπήκανε. Το ότι υπάρχει πάντως ακόμα ΠΑΣΟΚ στη βουλή είναι ένας ακόμα λόγος για να μεταναστεύσει κανείς. Αλλά που στην ευχή να πάει, πού 'ναι η γη γεμάτη πασόκους;

8. Ένωση Κεντρώων
Πρόβλεψη: 3,5%.(+2% από 1/15)
Αποτέλεσμα: 3,43%
Ευτυχώς που μπήκε ο Λεβέντης στη βουλή, γιατί αν έμενε πάλι στην απόξω θα πάθαινε ο άνθρωπος. Ίσως κάποτε να τον δούμε και υπουργό.

9. ΛΑΕ
Πρόβλεψη: 4%
Αποτέλεσμα: 2,86%
Εμ, τό 'παμε αλλά δεν το πιστέψαμε πλήρως. Ο ψηφοφόρος πρώτα κοιτά το μούτρο κι έπειτα το πρόγραμμα. Χωρίς αρχηγίσιμη φάτσα δεν πας πουθενά. Ούτε καν νομισματοκοπείο. Πόσο μάλλον αν νομίζεις ότι θα γίνεις ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μερικούς μήνες.

Επίμετρο:
Μέσα στις πολλές μαλακίες που κατέρρευσαν είναι η περηφανΟΧΙλογία. Παρά τα προφανή μεταδημοψηφισματικά, υπήρχαν πολλοί που δεν στρόφαραν αρκετά ούτε καν για να καταλάβουν το παιχνίδι του Τσίπρα, πόσο μάλλον τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του "όχι". Δυσκολεύομαι να το συλλάβω, πως είναι δυνατόν κάποιος να θεωρεί τον ελληνικό λαό ικανό για ένα σοβαρό "όχι". Το "όχι" ήταν ένα σχολικό σκετσάκι με δάσκαλο-σκηνοθέτη τον Τσίπρα και μαθητούδια τους ψηφοφόρους. Όποιος είδε προδοσία της λαϊκής ετυμηγορίας δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα κόμικς απ' την πραγματικότητα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα στις φαντασιώσεις του, δεν αμφιβάλω, αλλά για να πας ένα βήμα παραπέρα πρέπει να τις αναγνωρίζεις κάποτε ως τέτοιες.

5 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Να σου ειπω,οτι συμφωνω μαζι σου..Κοινοτυπο..!!

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Τα ειχα καρφιτσωσει τα προγνωστικα σου στο (αδειο) πορτοφολι μου ....

απιστευτε τυπε μηπως βγαζεις και προγνωστικα για το ΠΑΜΕ - στοιχημα ???

ένας στρατολάτης είπε...

Καλημέρα Μαχαίρη

Ζούκωφ, δε νομίζω ότι έπεσα τόσο μέσα, στους "μικρούς" ιδίως. Όσο για το Πάμε Στοίχημα, άσε, είμαι κουβάς μεγάλης διατομής...

akrat είπε...

ωραία όλα μια χαρά

ένας στρατολάτης είπε...

Σα να λέμε "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα" δηλαδή;