Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Έσπασε η κουτέλα

Φαίνεται ότι το Grexit είναι το σατανικότερο μέσο που εφευρέθηκε μέχρι σήμερα για την πειθήνια προσαρμογή της χώρας στο ευρωενωσιακό πλαίσιο. Δυο χούντες κι άλλες τόσες εισβολές των προαιώνιων εχθρών μας δεν θα πετύχαιναν περισσότερα.
Μετά τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες και τα όσα αναμένονται να ζήσουμε άμεσα στη βουλή, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να τονίζει το ότι το Grexit δεν έχει αποφευχθεί οριστικά. Το κάνει, απ' ότι υποθέτω, διότι έτσι πατάει τον κάλο του μέσου μικροαστού, που δεν έχει τίποτα πια να χάσει εκτός από την περηφάνεια του να παραμένει στο κλαμπ της ευρωζώνης.

Μπορείς να μου πάρεις το σπίτι, τη γυναίκα και τα σώβρακά μου, αλλά δεν θα μου πάρεις ρε κερατά την περηφάνεια μου. Το φέισμπουκ, που αποτελεί ένα απολύτως αξιόπιστο (και δεν αστειεύομαι) εργαλείο αποτύπωσης της κοινής γνώμης, μετρά την καθαριότητα του ελληνικού κούτελου μετά τη συμφωνία. Τι μαρμαρωμένοι βασιλιάδες που όπου νά 'ναι θα ξεμαρμαρώσουν, τι προφητείες γερόντων, τι μάχες της Κρήτης και εθνικές παλιγενεσίες. Στο φέισμπουκ συντελείται ένας εθνικός θρίαμβος, απέναντι στη Γερμανία βεβαίως, και στον Σόιμπλε πιο βεβαίως. Προφανώς δεν τίθεται ζήτημα περί ευρωζώνης και καπιταλισμού.

Μπορεί κανείς να πιστεύει ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικά του λαού αυτά, ότι τα γκάλοπ που αποτυπώνουν την μοιρολατρική αποδοχή των νέων μέτρων ως αναγκαίο κακό από το 72% των ερωτηθέντων είναι χαλκευμένα, κι ότι δεν τον ακουμπά πλέον τον έλληνα του φόβου το χάλκεον χέρι. Είναι κι αυτό το 62%, μια πράξη αντίστασης όσο νά 'ναι, λυτρωτική για πολλές συνειδήσεις. Όπως ήταν η γκλομπιά που έφαγε ο Χάρης στη μόνη απεργία που έκανε ποτέ του (οπότε ήταν περιττό να ξανακάνει).

Δεν ξέρω αν το Grexit είναι όντως υπαρκτό ενδεχόμενο, δεν το νομίζω δηλαδή, αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι το τρίτο μνημόνιο θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά στα οποία υποτίθεται ότι στοχεύει. Κάθε οικονομία, υπό κάθε συνθήκη, έχει ένα σημείο ισορροπίας. Η ελληνική οικονομία θα ισορροπήσει, αφού όμως πρώτα καταστραφεί κεφάλαιο ίσο με αυτό που θα δοθεί ως "βοήθεια". Μόνο η προκαταβολή φόρου 100%, μόνο αυτή, που δεν περιλαμβάνεται στα βαρβαρότερα ή στα ευθέως αντεργατικά μέτρα, είναι σεισμός σε ετοιμόρροπη γειτονιά. Ευτυχώς όμως, με τη σπουδή για τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ο δείκτης της ανεργίας δεν θα φτάσει στο 50%, χάρη βέβαια στη μερική απασχόληση των 2 ωρών / εβδομάδα.
Μερική δουλειά, μερική επιβίωση, μερικό μέλλον, εκτός εάν φιλοτιμηθούμε να το ξαναποκτήσουμε μ΄ιδρώτα και με αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: