Μακάρι νά 'ξερα...
Νομίζω ότι δεν υπάρχει μία απάντηση, κοινή για όλους. Κοινή είναι η ανάγκη και το δικαίωμα στην επιβίωση. Ακόμα και ακροδεξιός να είσαι, έχεις δικαίωμα να επιβιώσεις (υπό προϋποθέσεις!).
Το ερώτημα όμως της ανάρτησης δεν απευθύνεται σε ακροδεξιούς.
Ας πούμε, χάριν αριστερολογίας, ότι απευθύνεται σ' αυτούς που κινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την άκρη του αριστερού φάσματος. Γι αυτό θα γίνω -όσο αντέχω- αμερόληπτος.
Τι μας ενώνει;
-Ζητάμε ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής;
-Ναι.
-Ζητάμε δουλειά, δημόσια παιδεία και υγεία;
-Ναι.
-Ζητάμε η εξουσία να υπηρετεί το λαό και όχι τους καπιταλιστές;
-Ναι.
-Η αντίρρηση του κυρίου στο βάθος σχετικά με τον ξύλινο όρο "καπιταλιστές" κατεγράφη στα πρακτικά.
Μέχρι εδώ όλα καλά.
Τι μας χωρίζει;
Μας χωρίζει η αντίληψη για τον δρόμο που πρέπει να πάρουμε ώστε να πετύχουμε τα κοινά μας ζητούμενα.
Οι συντασσόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο της ανατροπής της δεξιάς κυβέρνησης και να κατακτήσουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σχηματίζοντας μια "Κυβέρνηση της Αριστεράς" η οποία θα αναιρέσει τις αντιλαϊκές πολιτικές.
Οι του ΚΚΕ πιστεύουν ότι η κατάκτηση της εξουσίας χωρίς ανατροπή του οικονομικού συστήματος δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής. Πιστεύουν ότι η ανατροπή θα επιτευχθεί μόνο με την ταξική συνειδητοποίηση της εργατικής τάξης, τη μαζική συσπείρωση στα συνδικάτα και την επαναστατική ετοιμότητα.
Άλλοι πιστεύουν ότι το μέσο της ανατροπής είναι η επίθεση κατά μέτωπο με όπλο απεργίες διαρκείας που θα οδηγήσουν την κυβέρνηση σε κατάρρευση. Ως απώτερο στόχο θέτουν κι αυτοί την ανατροπή του οικονομικού συστήματος.
Τέλος, οι αναρχικοί / αντιεξουσιαστές απορρίπτουν κάθε οργανωμένη μορφή εξουσίας και επιδιώκουν μια διαρκή σύγκρουση με την όποια έκφρασή της, μέχρι εγκαθίδρυσης της αταξικής κοινωνίας.
Παρακαλώ για επιείκια σε τυχόν σουτ στο δοκάρι και άουτ.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, κατάτι στρογγυληδόν:
1. Ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαια ο πιο βατός από όλους. Το να πέσει η δεξιά κυβέρνηση και να κυβερνήσει μια "αριστερή" είναι τεχνικά εφικτό. Έχει συμβεί και αλλού. Μειονέκτημα είναι το ότι οι ασκούμενες πολιτικές δεν συμβαίνουν καθ΄εφαρμογή ενός αμιγώς "εθνικού" καπιταλιστικού σχεδίου. Είναι τα τσουνάμι που προκαλούν οι δονήσεις του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού και σκάνε στις εθνικές ακτές. Το να κατακτήσεις την κοινοβουλευτική εξουσία έχοντας τις καλύτερες των φιλολαϊκών προθέσεων δεν σημαίνει ότι θα έχεις και τα εργαλεία για να τις υλοποιήσεις. Πόσο μάλλον σε μια χώρα βαθιά εξαρτημένη τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά από διεθνείς, καυλωμένους καπιταλιστές. Εκ των πραγμάτων λοιπόν θα βρεθείς ενώπιον του διλήμματος ενσωμάτωση ή ευθεία ρήξη.
2. Οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν ως ζητούμενο την κατάκτηση της εξουσίας από αυτούς που παράγουν τον πλούτο. Ταυτόχρονα διαθέτουν επαρκή τεκμηρίωση, κατά συνέπεια οι προβλέψεις του κόμματος επαληθεύονται πάντα. Μειονέκτημα είναι η -παραδεχτή άλλωστε- απροθυμία του λαϊκού παράγοντα να συνδράμει στην ανατροπή του οικονομικού συστήματος, παρά το ότι υποφέρει από τις πολιτικές του. Είναι επίσης η ευρύτερη διεθνής συγκυρία (ποιές θα ήταν οι δυνητικές συμμαχίες, οι εμπορικοί εταίροι κλπ.) αλλά και η αμφιλεγόμενη (όπως και βιαίως διαστρεβλούμενη) εμπειρία από τις χώρες που εφάρμοσαν τον σοσιαλισμό. Εξάλλου οι συνθήκες που θα πυροδοτήσουν την επαναστατική διαδικασία δεν έχουν καταγραφεί σε συνταγή ώστε να τις προβλέψει κανείς χρονικά με ασφάλεια.
3. Η θέση για ανατροπή μέσω κατά μέτωπο επίθεσης είναι επίσης αρκετά φιλόδοξη και μάλλον δεν στερείται ευγενών προθέσεων. Παραβλέπει όμως εντελώς τους σημερινούς συσχετισμούς και την προαναφερθείσα απροθυμία του λαϊκού παράγοντα, του οποίου η συμμετοχή στην ανατροπή είναι απαραίτητη. Επιπλέον επικεντρώνεται κυρίως στην κυβερνητική ανατροπή, σχηματίζοντας έτσι ένα υβρίδιο των δύο πρώτων θεωριών, χωρίς επαρκή πρόβλεψη για την επόμενη μέρα.
4. Τέλος, η τακτική των αντιεξουσιαστών είναι αναμφισβήτητα ριζοσπαστική, δεδομένου ότι μερίδα αντιεξουσιαστών απολαμβάνει ήδη την κρατική "φιλοξενία". Δίνει ωστόσο την λιγότερο σαφή απάντηση στο επίπεδο της μετάβασης, αφού παραπέμπει σε μια κοινωνία που δεν την έχει δει ποτέ κανείς. Είναι δε η λιγότερο αρεστή στον μέσο μικροαστό (πόσο μάλλον τον λούμπεν), ο οποίος είναι κατά κανόνα και παράδοση αντιδραστικός στις ριζικές αλλαγές. Πόσο μάλλον στις πολύ ριζικές.
Το κύριο ερώτημα:
Αν ομαδοποιήσουμε τις παραπάνω πολιτικές σε πιο αδρές γραμμές θα εντοπίσουμε μια στρατηγικής σημασίας διαφορά: Ανατροπή εντός του κοινωνικοοικονομικού συστήματος ή ανατροπή του συστήματος;
Πόσο άλλο να στρογγυλέψω τις γωνίες μου; Δεν νομίζω ότι οι γραμμές αυτές μπορούν να συναντηθούν.
α. Αμερόληπτη εξέταση του μάρτυρος που επιθυμεί την ανατροπή εκ των έσω:
Είπε ο μάρτυς της πρώτης γραμμής: "Ας ρίξουμε την κυβέρνηση αυτή ώστε να πάρει ο λαός μια ανάσα και βλέπουμε παρακάτω".
Μπορεί να έχει δίκιο και ν' αναπνεύσει προσωρινά ο λαός. Δεν ανάσανε βαθιά κατά την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ; Πως θα μπορέσει, όμως, αυτή η καλοπροαίρετη κυβέρνηση να δώσει την ανάσα αυτή; Είναι πολύ διαφορετική η σημερινή συγκυρία σε σχέση με το 1981. Η χώρα έχει χρεωκοπήσει και ελέγχεται πλήρως από τους δανειστές. Με τις δεδομένες συνθήκες δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς δάνεια. Δεν θά 'χει η αριστερή κυβέρνηση να κάνει με τους ίδιους εταίρους; Γι' αυτό άλλωστε δεν ψαλιδίζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ τη ρητορική του περί χρέους από "διαγραφή" σε "κούρεμα"; Πως θα μπορέσει μια τέτοια κυβέρνηση να ακυρώσει απερίσπαστη μια πολιτική που αποτελεί κεντρική στρατηγική του νοσούντος καπιταλισμού;
Και το κυριότερο: Ποιο θα είναι το τοπίο μετά από την κατάρρευση των τελευταίων προσδοκιών;
β. Αμερόληπτη εξέταση του μάρτυρος που επιθυμεί την ανατροπή του συστήματος:
Είπε ο μάρτυς της δεύτερης γραμμής: "Να ανατρέψουμε το σύστημα για ν'αναπνεύσει ο λαός μια κι έξω".
Δίκαιο και λογικό. Ενώ όμως η πρώτη γραμμή προβληματίζει για την επόμενη μέρα, η δεύτερη γραμμή έχει δυσκολίες κυρίως στην υλοποίηση. Ο καπιταλισμός είναι, εδώ και χρόνια, άρρωστος. 'Οχι όμως του θανατά. Θα ήταν πολύ βολικό να ψόφαγε μόνος του αλλά ελάχιστα πράγματα χαρίζονται στη ζωή. Πρέπει λοιπόν να τον ψοφήσεις, κι αν όχι ολοκληρωτικά, τουλάχιστον να εξασφαλίσεις ότι δεν θα δημιουργήσεις μια σοσιαλιστική νησίδα σε μια άγρια καπιταλιστική θάλασσα. Χρειάζεται, τρόπον τινά, ένα σοσιαλιστικό αρχιπέλαγος. Αλλά ακόμα και για τη νησίδα, ακριβώς επειδή άνευ χειραφετημένης εργατικής τάξης δεν μπορείς να φτιάξεις ούτε ύφαλο, χρειάζεται υπομονή και πολύ δουλειά στη χειραφέτηση.
Μερικές πρόσθετες παρατηρήσεις (μειωμένης αμεροληψίας):
Οι γνωστές μπουρδολογίες περί "κρίσης χρέους" καμουφλάρουν στα μάτια της αόμματης πλειοψηφίας την ολοκληρωτική επίθεση του συστήματος κατά της εργατικής τάξης, αποσπώντας την προσοχή από τα δόντια του ασθμαίνοντος τέρατος και μεταθέτοντάς την στην περμανάντ του. Τα δόντια όμως μασουλάνε το βιοτικό της επίπεδο, τις δημοκρατικές της ελευθερίες, το δικαιώμά της να συνδικαλίζεται και να αμύνεται, τη δημόσια υγεία και παιδεία. Και μάλιστα "δικαιολογημένα". Το βιοτικό επίπεδο κατακρημνίζεται διότι "μαζί τα φάγαμε" και πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε. Ο συνδικαλισμός είναι η αιτία κάθε κακού, αφού διώχνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη ενώ οι συνδικαλιστές είναι χαραμοφάηδες, προδότες και τραμπούκοι. Η φτώχεια δεν είναι εγκληματικό απότοκο του εκμεταλλευτικού συστήματος, αλλά ιδιώνυμο αδίκημα. Κι όταν μάλιστα συνδυάζεται με τη μετανάστευση είναι λέπρα.
Δεν χρειάζεται τετραψήφιο αϊκιού για να τα δει κανείς τις μεθοδεύσεις αυτές. Κι όμως το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της ίδιας της εργατικής τάξης συντάσσεται ηθικά με τον επιτιθέμενο καπιταλισμό και τα χυδαία εργαλεία του και όχι με την ίδια του την τάξη, αποδεικνύει ότι τα εργαλεία αυτά είναι εξαιρετικής αποτελεσματικότητας. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που αποδίδουν το γεγονός στα φαντάσματα και την αβασκανία.
Υπάρχει καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο; Εξημερώνεται ο καπιταλισμός; Μπορείς να τον βάλεις να κάνει και τούμπες στο τσίρκο;
Όχι.
Τότε πως θα κυβερνήσεις φιλολαϊκά βρε έρμε;
Η πλάκα είναι ότι πολλοί από αυτούς που τρέφουν τέτοιες αυταπάτες ακούγονταν μέχρι πρόσφατα να λένε το σύνθημα "Αν οι εκλογές άλλαζαν κάτι θα ήταν παράνομες". Για να μην πω το "Να καεί το μπουρδέλο η βουλή".
(Το πρώτο εννοοείται ότι το συμμερίζομαι κι εγώ).
Και τότε τι διάολο να κάνουμε;
Αν πιστεύεις στην "ανατροπή εντός συστήματος" τότε είσαι καταδικασμένος να προσπαθήσεις να πείσεις το μικροαστό ότι θα γίνεις κεντρώος στη θέση του κεντρώου. Ειδάλλως ο μικροαστός θα μείνει σ'αυτά που ξέρει. Τι να κάνει ο δόλιος; Έχει αγαπήσει το κελί του και θα το άλλαζε μόνο για ένα παρόμοιο, μόνο λίγο πιο ευρύχωρο.
Λυπάμαι που δεν μπορώ, ως μονάδα, να σε ακολουθήσω σ'αυτό. Μακάρι τελικά να τα καταφέρεις το ακατόρθωτο και το κελί να έχει θέα.
Αν πιστεύεις στην ανατροπή του συστήματος χρειάζεσαι κυρίως να υποστείς μια εσωτερική διεργασία. Να αναμετρηθείς πρώτιστα με το μικροαστό που σέρνεται μέσα σου και δευτερευόντως με αυτόν των άλλων. Να αναμετρηθείς με το φόβο του αγνώστου, της ριζικής αλλαγής. Να απαρνηθείς το "κάλλιο πέντε -ή εστω τέσσερα- και στο χέρι". Χρειάζεται σε τελική ανάλυση να απαντήσεις με ειλικρίνεια στο ερώτημα "Είμαι εγώ έτοιμος για την ανατροπή;".
Κι αν τα καταφέρεις, τότε θα χρειαστείς γερό στομάχι. Γιατί απέναντί σου, εκτός από τους άλλους, θα έχεις πολλούς από αυτούς που συνειδητοποίησαν ότι η ανατροπή είναι ωραία μόνο ως σύνθημα.
Δεν νομίζω πάντως ότι η απάντηση είναι εύκολη.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει μία απάντηση, κοινή για όλους. Κοινή είναι η ανάγκη και το δικαίωμα στην επιβίωση. Ακόμα και ακροδεξιός να είσαι, έχεις δικαίωμα να επιβιώσεις (υπό προϋποθέσεις!).
Το ερώτημα όμως της ανάρτησης δεν απευθύνεται σε ακροδεξιούς.
Ας πούμε, χάριν αριστερολογίας, ότι απευθύνεται σ' αυτούς που κινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την άκρη του αριστερού φάσματος. Γι αυτό θα γίνω -όσο αντέχω- αμερόληπτος.
Τι μας ενώνει;
-Ζητάμε ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής;
-Ναι.
-Ζητάμε δουλειά, δημόσια παιδεία και υγεία;
-Ναι.
-Ζητάμε η εξουσία να υπηρετεί το λαό και όχι τους καπιταλιστές;
-Ναι.
-Η αντίρρηση του κυρίου στο βάθος σχετικά με τον ξύλινο όρο "καπιταλιστές" κατεγράφη στα πρακτικά.
Μέχρι εδώ όλα καλά.
Τι μας χωρίζει;
Μας χωρίζει η αντίληψη για τον δρόμο που πρέπει να πάρουμε ώστε να πετύχουμε τα κοινά μας ζητούμενα.
Οι συντασσόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο της ανατροπής της δεξιάς κυβέρνησης και να κατακτήσουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σχηματίζοντας μια "Κυβέρνηση της Αριστεράς" η οποία θα αναιρέσει τις αντιλαϊκές πολιτικές.
Οι του ΚΚΕ πιστεύουν ότι η κατάκτηση της εξουσίας χωρίς ανατροπή του οικονομικού συστήματος δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής. Πιστεύουν ότι η ανατροπή θα επιτευχθεί μόνο με την ταξική συνειδητοποίηση της εργατικής τάξης, τη μαζική συσπείρωση στα συνδικάτα και την επαναστατική ετοιμότητα.
Άλλοι πιστεύουν ότι το μέσο της ανατροπής είναι η επίθεση κατά μέτωπο με όπλο απεργίες διαρκείας που θα οδηγήσουν την κυβέρνηση σε κατάρρευση. Ως απώτερο στόχο θέτουν κι αυτοί την ανατροπή του οικονομικού συστήματος.
Τέλος, οι αναρχικοί / αντιεξουσιαστές απορρίπτουν κάθε οργανωμένη μορφή εξουσίας και επιδιώκουν μια διαρκή σύγκρουση με την όποια έκφρασή της, μέχρι εγκαθίδρυσης της αταξικής κοινωνίας.
Παρακαλώ για επιείκια σε τυχόν σουτ στο δοκάρι και άουτ.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, κατάτι στρογγυληδόν:
1. Ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαια ο πιο βατός από όλους. Το να πέσει η δεξιά κυβέρνηση και να κυβερνήσει μια "αριστερή" είναι τεχνικά εφικτό. Έχει συμβεί και αλλού. Μειονέκτημα είναι το ότι οι ασκούμενες πολιτικές δεν συμβαίνουν καθ΄εφαρμογή ενός αμιγώς "εθνικού" καπιταλιστικού σχεδίου. Είναι τα τσουνάμι που προκαλούν οι δονήσεις του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού και σκάνε στις εθνικές ακτές. Το να κατακτήσεις την κοινοβουλευτική εξουσία έχοντας τις καλύτερες των φιλολαϊκών προθέσεων δεν σημαίνει ότι θα έχεις και τα εργαλεία για να τις υλοποιήσεις. Πόσο μάλλον σε μια χώρα βαθιά εξαρτημένη τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά από διεθνείς, καυλωμένους καπιταλιστές. Εκ των πραγμάτων λοιπόν θα βρεθείς ενώπιον του διλήμματος ενσωμάτωση ή ευθεία ρήξη.
2. Οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν ως ζητούμενο την κατάκτηση της εξουσίας από αυτούς που παράγουν τον πλούτο. Ταυτόχρονα διαθέτουν επαρκή τεκμηρίωση, κατά συνέπεια οι προβλέψεις του κόμματος επαληθεύονται πάντα. Μειονέκτημα είναι η -παραδεχτή άλλωστε- απροθυμία του λαϊκού παράγοντα να συνδράμει στην ανατροπή του οικονομικού συστήματος, παρά το ότι υποφέρει από τις πολιτικές του. Είναι επίσης η ευρύτερη διεθνής συγκυρία (ποιές θα ήταν οι δυνητικές συμμαχίες, οι εμπορικοί εταίροι κλπ.) αλλά και η αμφιλεγόμενη (όπως και βιαίως διαστρεβλούμενη) εμπειρία από τις χώρες που εφάρμοσαν τον σοσιαλισμό. Εξάλλου οι συνθήκες που θα πυροδοτήσουν την επαναστατική διαδικασία δεν έχουν καταγραφεί σε συνταγή ώστε να τις προβλέψει κανείς χρονικά με ασφάλεια.
3. Η θέση για ανατροπή μέσω κατά μέτωπο επίθεσης είναι επίσης αρκετά φιλόδοξη και μάλλον δεν στερείται ευγενών προθέσεων. Παραβλέπει όμως εντελώς τους σημερινούς συσχετισμούς και την προαναφερθείσα απροθυμία του λαϊκού παράγοντα, του οποίου η συμμετοχή στην ανατροπή είναι απαραίτητη. Επιπλέον επικεντρώνεται κυρίως στην κυβερνητική ανατροπή, σχηματίζοντας έτσι ένα υβρίδιο των δύο πρώτων θεωριών, χωρίς επαρκή πρόβλεψη για την επόμενη μέρα.
4. Τέλος, η τακτική των αντιεξουσιαστών είναι αναμφισβήτητα ριζοσπαστική, δεδομένου ότι μερίδα αντιεξουσιαστών απολαμβάνει ήδη την κρατική "φιλοξενία". Δίνει ωστόσο την λιγότερο σαφή απάντηση στο επίπεδο της μετάβασης, αφού παραπέμπει σε μια κοινωνία που δεν την έχει δει ποτέ κανείς. Είναι δε η λιγότερο αρεστή στον μέσο μικροαστό (πόσο μάλλον τον λούμπεν), ο οποίος είναι κατά κανόνα και παράδοση αντιδραστικός στις ριζικές αλλαγές. Πόσο μάλλον στις πολύ ριζικές.
Το κύριο ερώτημα:
Αν ομαδοποιήσουμε τις παραπάνω πολιτικές σε πιο αδρές γραμμές θα εντοπίσουμε μια στρατηγικής σημασίας διαφορά: Ανατροπή εντός του κοινωνικοοικονομικού συστήματος ή ανατροπή του συστήματος;
Πόσο άλλο να στρογγυλέψω τις γωνίες μου; Δεν νομίζω ότι οι γραμμές αυτές μπορούν να συναντηθούν.
α. Αμερόληπτη εξέταση του μάρτυρος που επιθυμεί την ανατροπή εκ των έσω:
Είπε ο μάρτυς της πρώτης γραμμής: "Ας ρίξουμε την κυβέρνηση αυτή ώστε να πάρει ο λαός μια ανάσα και βλέπουμε παρακάτω".
Μπορεί να έχει δίκιο και ν' αναπνεύσει προσωρινά ο λαός. Δεν ανάσανε βαθιά κατά την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ; Πως θα μπορέσει, όμως, αυτή η καλοπροαίρετη κυβέρνηση να δώσει την ανάσα αυτή; Είναι πολύ διαφορετική η σημερινή συγκυρία σε σχέση με το 1981. Η χώρα έχει χρεωκοπήσει και ελέγχεται πλήρως από τους δανειστές. Με τις δεδομένες συνθήκες δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς δάνεια. Δεν θά 'χει η αριστερή κυβέρνηση να κάνει με τους ίδιους εταίρους; Γι' αυτό άλλωστε δεν ψαλιδίζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ τη ρητορική του περί χρέους από "διαγραφή" σε "κούρεμα"; Πως θα μπορέσει μια τέτοια κυβέρνηση να ακυρώσει απερίσπαστη μια πολιτική που αποτελεί κεντρική στρατηγική του νοσούντος καπιταλισμού;
Και το κυριότερο: Ποιο θα είναι το τοπίο μετά από την κατάρρευση των τελευταίων προσδοκιών;
β. Αμερόληπτη εξέταση του μάρτυρος που επιθυμεί την ανατροπή του συστήματος:
Είπε ο μάρτυς της δεύτερης γραμμής: "Να ανατρέψουμε το σύστημα για ν'αναπνεύσει ο λαός μια κι έξω".
Δίκαιο και λογικό. Ενώ όμως η πρώτη γραμμή προβληματίζει για την επόμενη μέρα, η δεύτερη γραμμή έχει δυσκολίες κυρίως στην υλοποίηση. Ο καπιταλισμός είναι, εδώ και χρόνια, άρρωστος. 'Οχι όμως του θανατά. Θα ήταν πολύ βολικό να ψόφαγε μόνος του αλλά ελάχιστα πράγματα χαρίζονται στη ζωή. Πρέπει λοιπόν να τον ψοφήσεις, κι αν όχι ολοκληρωτικά, τουλάχιστον να εξασφαλίσεις ότι δεν θα δημιουργήσεις μια σοσιαλιστική νησίδα σε μια άγρια καπιταλιστική θάλασσα. Χρειάζεται, τρόπον τινά, ένα σοσιαλιστικό αρχιπέλαγος. Αλλά ακόμα και για τη νησίδα, ακριβώς επειδή άνευ χειραφετημένης εργατικής τάξης δεν μπορείς να φτιάξεις ούτε ύφαλο, χρειάζεται υπομονή και πολύ δουλειά στη χειραφέτηση.
Μερικές πρόσθετες παρατηρήσεις (μειωμένης αμεροληψίας):
Οι γνωστές μπουρδολογίες περί "κρίσης χρέους" καμουφλάρουν στα μάτια της αόμματης πλειοψηφίας την ολοκληρωτική επίθεση του συστήματος κατά της εργατικής τάξης, αποσπώντας την προσοχή από τα δόντια του ασθμαίνοντος τέρατος και μεταθέτοντάς την στην περμανάντ του. Τα δόντια όμως μασουλάνε το βιοτικό της επίπεδο, τις δημοκρατικές της ελευθερίες, το δικαιώμά της να συνδικαλίζεται και να αμύνεται, τη δημόσια υγεία και παιδεία. Και μάλιστα "δικαιολογημένα". Το βιοτικό επίπεδο κατακρημνίζεται διότι "μαζί τα φάγαμε" και πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε. Ο συνδικαλισμός είναι η αιτία κάθε κακού, αφού διώχνει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη ενώ οι συνδικαλιστές είναι χαραμοφάηδες, προδότες και τραμπούκοι. Η φτώχεια δεν είναι εγκληματικό απότοκο του εκμεταλλευτικού συστήματος, αλλά ιδιώνυμο αδίκημα. Κι όταν μάλιστα συνδυάζεται με τη μετανάστευση είναι λέπρα.
Δεν χρειάζεται τετραψήφιο αϊκιού για να τα δει κανείς τις μεθοδεύσεις αυτές. Κι όμως το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της ίδιας της εργατικής τάξης συντάσσεται ηθικά με τον επιτιθέμενο καπιταλισμό και τα χυδαία εργαλεία του και όχι με την ίδια του την τάξη, αποδεικνύει ότι τα εργαλεία αυτά είναι εξαιρετικής αποτελεσματικότητας. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που αποδίδουν το γεγονός στα φαντάσματα και την αβασκανία.
Υπάρχει καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο; Εξημερώνεται ο καπιταλισμός; Μπορείς να τον βάλεις να κάνει και τούμπες στο τσίρκο;
Όχι.
Τότε πως θα κυβερνήσεις φιλολαϊκά βρε έρμε;
Η πλάκα είναι ότι πολλοί από αυτούς που τρέφουν τέτοιες αυταπάτες ακούγονταν μέχρι πρόσφατα να λένε το σύνθημα "Αν οι εκλογές άλλαζαν κάτι θα ήταν παράνομες". Για να μην πω το "Να καεί το μπουρδέλο η βουλή".
(Το πρώτο εννοοείται ότι το συμμερίζομαι κι εγώ).
Και τότε τι διάολο να κάνουμε;
Αν πιστεύεις στην "ανατροπή εντός συστήματος" τότε είσαι καταδικασμένος να προσπαθήσεις να πείσεις το μικροαστό ότι θα γίνεις κεντρώος στη θέση του κεντρώου. Ειδάλλως ο μικροαστός θα μείνει σ'αυτά που ξέρει. Τι να κάνει ο δόλιος; Έχει αγαπήσει το κελί του και θα το άλλαζε μόνο για ένα παρόμοιο, μόνο λίγο πιο ευρύχωρο.
Λυπάμαι που δεν μπορώ, ως μονάδα, να σε ακολουθήσω σ'αυτό. Μακάρι τελικά να τα καταφέρεις το ακατόρθωτο και το κελί να έχει θέα.
Αν πιστεύεις στην ανατροπή του συστήματος χρειάζεσαι κυρίως να υποστείς μια εσωτερική διεργασία. Να αναμετρηθείς πρώτιστα με το μικροαστό που σέρνεται μέσα σου και δευτερευόντως με αυτόν των άλλων. Να αναμετρηθείς με το φόβο του αγνώστου, της ριζικής αλλαγής. Να απαρνηθείς το "κάλλιο πέντε -ή εστω τέσσερα- και στο χέρι". Χρειάζεται σε τελική ανάλυση να απαντήσεις με ειλικρίνεια στο ερώτημα "Είμαι εγώ έτοιμος για την ανατροπή;".
Κι αν τα καταφέρεις, τότε θα χρειαστείς γερό στομάχι. Γιατί απέναντί σου, εκτός από τους άλλους, θα έχεις πολλούς από αυτούς που συνειδητοποίησαν ότι η ανατροπή είναι ωραία μόνο ως σύνθημα.
Δεν νομίζω πάντως ότι η απάντηση είναι εύκολη.
15 σχόλια:
Επειδη ειναι ΑΔΥΝΑΤΟ να απαντησω σεολα...Εβαλες ενα βιβλιο ερωτησεις..Νομιζω οτι αυτος που θα απαντησει τεκμηριωμενα σε ολες...Εχει το δεκαρι στην πολιτικη οικονομια στην τσεπη...!!
Λεω λοιπον κι εγω, απο καθεδρας τη θεση μου...
Αναμφιβολα η καταρρευση του υπαρκτου
Απεδειξε οτι ο Κομμουνισμος, ειχε απο πολλα χρονια καταρρευσει στις χωρες αυτες..Ισως απο την εποχη του Χρουτσωφ...
Εκεινο που μετραει εδω ομως..Δεν ειναι η ΚΑΘΑΥΤΗ καταρρευση..Οσο η
ΔΙΚΑΙΩΣΗ της Καπιταλιστρικης προπαγανδας...
Εγινε οπως τα ειχαν πει..Οι χειροτεροι προπαγανδιστες του "κοκκινου φασισμου"
Αυτο ειπαν στους λαους τους..Και τους ΕΠΕΙΣΑΝ...
Και μετα..εθεσαν το σχεδιο τους σε εφαρμογη..Ποιο σχεδιο;;Αυτο με την Παγοσμια σταδιακη Κινεζοποιηση...
Μεσα σε μια γεννια..Οσα ειχε πετυχει η παγκοσμια εργατικη ταξη..Θα επιστρεψουν στο Κεφαλαιο..Που θα διατηρησει απο τον ΕΠΑΡΑΤΟ Κομμουνισμο..ΜΟΝΟ τους μισθους...!!!
Μαλιστα..Δεν αρχιζει το ΦΑΓΩΜΑ..Απο τα μικρα..Αλλα απο τα βασικα...[8 ωρο..Μονιμη σταθερη εργασια,εκπαιδευση,υγεια..Προνοια..Κοινωνικες δομες και κρατικη υποσταση...]
Σε πολυ ελαχιστο χρονο..Θα πρεπει να θεωρουμε..Την Τουρκοκρατια..Ως εποχη..αναπτυξης και κοινωνικης ευημεριας...!!!
Και δυστυχως,οχι μονο στη χωρα μας...!!
Αναλογως με τις επιδικνυομενες ανοχες του ντοπιου πολιτικου προσωπικου..Θα ειναι και η..ΣΤΑΘΜΗ της υποδουλωσης του λαου...
[συνεχιζεται]
ΑΥΤΑ λοιπον τα..Ωραια..Τα γνωριζει εδω ο Κοσμος,απο ενστικτο..Και διερμηνευοντας την κατασταση..Με τα παραδειγματα της Σερβιας...Που η.."αντισταση" της..κατεληξε σε πληρη ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΜΟ...!!!
Και το ιδιο θα γινει..Σε οποιαδηποτε χωρα,διανοηθει να παρεκκλινει..Απο το ΣΧΕΔΙΟ...
Θα βρεθει μια δικαιολογια..Ενας ΕΜΦΥΛΙΟΣ..Η Μια χρεωκοπια...Μια προπαγανδα,οτι ειναι...Πλουσιοσυνταξιουχοι Τεμπεληδες, με τα δανεικα,των υπολοιπων..
Και θα βομβαρδιστει ανηλεως...
Και με στρατιωτικα,και με οικονομικα πυρομαχικα...
Επομενως..Οι επαναστατικες και ανατρεπτικες διεργασιες..Βρισκονται ΜΟΝΟ στα μυαλα,των ΔΗΘΕΝ επαναστατων..Που θα ειναι και οι πρωτοι..Που θα τρεξουν να συνθηκολογησουν....Αν Ω μοι γενοιτο...Συμβει το απευκταιο....
Ανθρωποι μεγαλωμενοι και ΑΝΔΡΩΜΕΝΟΙ μεσα στο Αστικο συστημα..ΠΟΥΛΑΝΕ επανασταση..Που την εχουνε δει..Μονο σε βιβλια...!!!
Ονειρευονται μαχες..Σαν αυτες που παιζουν..Στο πλαιηστεσιον του Αι μπαντ τους...!!
Που το πληρωνει η ΜΑΜΑΚΑ...!!!
[Αντε..Γιατι οσο το σκεφτομαι..Φορτωνω...]
Μου μιλαγε ενας φιλος της κορης μου..Τις προαλλες...
Για την επανασταση..Και τις μαχες..Και μετα μου εξηγησε..Οτι πηγε..Φαρμακευτικη..Γιατι,φοβωτανε τα..αιματα...!!!
Αναμφιβολα..Το ΚΚΕ εχει δικιο...
Δεν ειναι αλλωστε,αυτα που λεει,βγαλμενα απο το κεφαλι κανενος..Φωτισμενου..Ειναι προιοντα πολυχρονης πολιτικης αναλυσης..Και
τεκμηριωσης...
ΑΛΛΑ..Η εργατικη Ταξη..Που ΠΕΙΣΘΗΚΕ στα ΨΕΜΜΑΤΑ του Παπανδρεισμου..Περι Λαικου καπιταλισμου..Περι.."κοινωνικων Εταιρων"
Περι..Αγροτο-βιομηχανικων συγκροτηματων..Και περι..Κοινωνικοποιησης των χερωκοπημενων επιχειρησεων,[που βουλαξαν το κρατος...]
Αυτοι οι..Ανανηψαντες Κομμουνιστες
[Παγκυ]
Και οι εγαλοαστοι..Που εκαναν ανεξοδα..Την ΔΗΘΕΝ επανασταση τους...
Παρεα με τους οπαδους,που ξεγελασαν..Και τους αλλους..Που βολευτηκαν σε μια θεσουλα αργομισθοι..
Η εισεπρατταν τις επιδοτησεις..Αναπτυξης του αγροτικου τομεα..Χωρις να καλλιεργουνε, ουτε πατατες...!!
Αυτοι,φιλε..Επανασταση ΔΕΝ κανουν με τιποτα..Και σε κανενα Κομμα...!!
Ειναι ευχαριστημενοι..Να βγαλουνε τελικα μια συνταξουλα-βοηθημα...
Να νοικιασουνε και καννα ΡΕΝΤ ΡΟΥΜ που χτισανε στα πατατοχωραφα..Με επιδοτηση...
Και να την βγαλουνε....
Επανασταση θα κανουνε..Οι απογονοι τους..Της σημερινης γεννιας των σαρανταρηδων..Που θα παν να αντικαταστησουνε τους ΓΚΑΣΤΑΡΜΠΑΙΤΕΡΣ..που πηραν..συνταξη...!!!
Αυτοι..
Που θα νοιωσουνε στο πετσι τους τον ΒΟΥΡΔΟΥΛΑ..Και θα εχουνε να χασουνε ΜΟΝΟ..Τις αλυσιδες τους....
Μεχρι τοτε..Τι κανουμε;;;
Ψηφιζουμε ΣΥΡΙΖΑ...
Για να..ευχηθουμε,να χασουμε...
οσο το δδυνατον..
Λιγωτερα..Απο την αναβαθμιση του πολιτικου προσωπικου του τοπου...!!!
ΑΥΤΑ..Και ζητω συγγνωμη,για την καταχρηση του χωρου....
Έγραψες ένα εκτενές post και για να διaτυπώσω την κριτική μου χωρίς να σε αδικήσω θα ήθελα να μου απαντήσεις στα εξής
-Είσαι Άνεργος ή μερικά απασχολούμενος;
-Τα παιδιά σου τρώνε καθημερινά και κανονικά;
-Έχεις ιατροφαρ/κή περίθαλψη (αχρείαστη νά'ναι);
Aπάντησε έστω και με ένα Ναι ή Όχι.
Το κείμενο με βοήθησε πολύ στα ερωτήματα που είχα και έβγαλα σημαντικά συμπεράσματα που συμπληρώνουν τις σκέψεις σου.
1." κατά συνέπεια οι προβλέψεις του κόμματος επαληθεύονται πάντα. "ΔΗΛ.την επομένη των εκλογών του Μαίου 2012 που η Παπαρήγα στο Πεδίο του Άρεως ζητούσε εκλογές, ΕΊΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ότι θα έχανε τη μισή του δύναμη το ΚΚΕ.Μετά όμως δεν ήξερε γιατί πήγε εκεί που πήγε και ούτε το αλάνθαστο μαντείο το είπε.
2.ο Καπιταλισμός στις ΗΠΑ είναι ίδιος με της Ελλάδας,της Νορβηγίας,της Κίνας και της Κένυας
3.Μικροαστοί είναι όλοι οι άλλοι.περίπου 95,5% των Ελλήνων και 99,9% του παγκόσμιου πληθυσμού.
4. "Είναι επίσης η ευρύτερη διεθνής συγκυρία." Η συγκυρία διαρκεί περίπου διακόσια χρόνια και παρόλες τις περιοδικές τρομερές κρίσεις του καπιταλισμού και τους πολέμους παρέμεινε πάντα δυσμενής συγκυρία ιδιαίτερα για τους Έλληνες.
5. α- "Ας ρίξουμε την κυβέρνηση αυτή ώστε να πάρει ο λαός μια ανάσα και βλέπουμε παρακάτω".(ΣΥΡΙΖΑ)
β-"Να ανατρέψουμε το σύστημα για ν'αναπνεύσει ο λαός μια κι έξω".(ΚΚΕ)
Επειδή για άγνωστο λόγο αν γίνει το (α) μετά δεν μπορεί να γίνει το (β) καλύτερα να μη γίνει ποτέ το (α) και να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν με καπιταλισμό ΝΔ και όχι με καπιταλισμό ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι να καταφέρουμε να χειραφετηθούν οι μικροαστοί, να γίνουν επαναστάτες και βοηθούσης της διεθνούς συγκυρίας να αναστήσουμε την ιστορία που ψόφησε άνευ λόγου.Μέχρι τότε όμως οι επαναστάτες θα είναι στη βουλή ,στο κοινοβούλιο.
6.Πρέπει εγώ ο άθλιος μικροαστός που δεν είχα παρα μόνο την εργασία μου για να ζήσω και τώρα άνεργος πεινάω μαζί με τα παιδιά μου,να μη βιαστώ.Γιατί όποιος βιάζεται σκοντάφτει.Να απαρνηθώ το κάλλιο πέντε και στο χέρι,και μέχρι να ψοφήσω από τη πείνα να ατενίζω το λαμπρό κομμουνιστικό μέλλον που θα έρθει.
7.Βεβαιώθηκα ότι μπορώ να εμπιστεύομαι κόμματα και πολιτικούς,οι οποίοι εκτός απο καθαροί ιδεαλιστές είναι διαμάντια ηθικής,και όχι πουλημένα τομάρια.
8.Η μελέτη της Ιστορίας, φιλοσοφίας, οικονομίας,ψυχολογίας είναι απολύτως περιττή γιατί δημιουργούν αμφιβολίες ,ερωτηματικά και διαψεύσεις της υπέρτατης αλήθειας και μου χαλάει το όνειρο.
9. Οι διαδηλώσεις,Απεργίες και διαμαρτυρίες που αφορούν αλλαγές μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα είναι απολύτως περιττές και επιζήμιες αφού δεν το ανατρέπουν και ταιριάζουν στους σκοπούς του ΣΥΡΙΖΑ.Επειδή όμως χρειάζεται και η γυμναστική θα μαζευόμαστε μόνοι μας και θα κάνουμε μερικές ασκήσεις.
10.Οποιοδήποτε μη δεσμευτικό Μέτωπο στα κοινά σημεία πχ.Συλ.Συμβ.Εργ.ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ.
Το μόνο μέτωπο που ήταν σωστό ήταν με το ΔΗΚΙ του Τσοβόλα.Η προπολεμική Γαλλία,το ΕΑΜ,η ΕΔΑ ήταν λάθη που δεν θα επαναληφθούν.
12. Η Λουκά που λέει ότι ζούμε στο σύστημα του Αντίχριστου αλλά αν αλλάξουμε και δούμε την αλήθεια ,θα κερδίσουμε το παράδεισο διαρκείας ,πρέπει να είναι κομουνίστρια και την είχα παρεξηγήσει.
Στρατολάτη Εμένα με έπεισες, ελπίζω να έπεισες και τον φίλο μου τον Θανάση .
Επαναστατες.....
Με αιτια..Και κινητα τηλεφωνα...!!!
ΛΕΤΕ ΝΑ μην το ηξερε τη Παπαρηγα;;;;
Οσο για τις γυμναστικες..Η απεργια των εκπαιδευτικων, δεν μας εδειξε τιποτα;;;
Η Κυπρος η Λιβυη, ο Λιβανος, η Αιγυπτος;;;
Τι γινεται;;
Ολα ειναι..Αστικη προπαγανδα;;
Κι εδω θα μας..Τη χαρισουνε;;;
Το ΙΡΑΝ δεχθηκε την υπαρξη του Ισραηλ....!!!
Η Β Κορεα, εκανε τις εχθροπραξιες..ΓΑΡΓΑΡΑ....!!
Και παει για συνολικη εμπορικη συμφωνια...
Οι Κινεζοι,αγοραζουν σπιτια στο Πηλιο..
Κι εμεις..Λαδωνουμε τα Καλασνικωφ...!!!
Μαχαίρη, αφιέρωσες πολύ χρόνο και πρέπει να πω πως σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου.
Θα διαφωνήσω λίγο με το ότι άνθρωποι μεγαλωμένοι και ανδρειωμένοι στο αστικό σύστημα δεν μπορούν να επαναστατήσουν όταν κληθούν. Δεν θα είναι η πρώτη φορά εξάλλου. Ίσως να έχεις δίκιο αναφορικά με τη γενιά που τελικά θα επαναστατήσει.
Μέχρι τότε λοιπόν, ενήλικος είσαι, μπορείς να ψηφίσεις ότι θέλεις. Μπορείς όμως να εθελοτυφλείς για τις προσδοκίες σου από αυτό;
Ανώνυμε, οι απαντήσεις είναι όχι/ναι/ναι. Εκφράσου ελεύθερα.
Λύσιππε, θέλεις πραγματικά απαντήσεις σ' αυτά που ρωτάς; Ή έτσι, κουβέντα να γίνεται;
1. Αναφέρομαι φυσικά στις πολιτικές και μακροοικονομικές προβλέψεις και όχι στις ιπποδρομιακές.
2. Όχι
3. Πλειοψηφία ναι, αλλά όχι και 95%.
4. Μάλλον δεν το διατύπωσα καλά. Αναφέρομαι στη συγκυρία μετά από μία ανατροπή σε εθνικό επίπεδο. Μία σοσιαλιστική νησίδα χωρίς συμμάχους και εμπορικούς εταίρους δεν θα μπορεί να επιζήσει επί μακρόν.
5. Δεν υπάρχει "καπιταλισμός ΝΔ" ή "καπιταλισμός ΣΥΡΙΖΑ". Υπάρχει σκέτο καπιταλισμός ο οποίος αδιαφορεί αν κυβερνά η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό το α. είναι επί της ουσίας άτοπο.
6. Το αντίθετο λέω. Όποιος έχει πρόβλημα επιβίωσης και πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα του δώσει ανάσα, δεν έχει παρά να τον επιλέξει.
Τα 7-12 είναι για να κάνεις το κομμάτι σου. Περιμένω να μάθω πως ταιριάζουν τα συνθήματα για τις εκλογές και τη βουλή με τα όψιμα κομματικά πάθη.
Κατά τα λοιπά εκτός από τις γνωστές ιδεοληψίες και κριτικές δεν έχεις παρά να γράψεις κι εσύ το τι να κάνουμε. Στην κριτική ειμαι κι εγώ καλός.
Αφού ουτε άνεργος είσαι,ούτε τα παιδιά πεινάνε,και κάλυψη περίθαλψης υπάρχει,είσαι απ'αυτόύς τους χορτάτους που λένε στους εξαθλιωμένους να κάνουν υπομονή μερικές δεκαετίες και θα αλλάξουν τα πράγματα αρκεί να μη ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ.
Κάνουν τους αριστερούς με τη μάσκα ΔΗΜΑΡ ή ΚΚΕ για να κρύψουν το κυνισμό τους που δέχεται το 40% του πληθυσμού να εξοντωθεί από το 60% που δημοκρατικότατα είναι η πλειοψηφία.
Στη ρητορική αυτής της καλυμένης προπαγάνδας του ναι με αλλά από το Σαμαρά έως τον Κουβέλη και το Κουτσούμπα,και από το Μεγα έως τη Διβάνη εντάσεται και η άποψη σου.ΌΛΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ σε μερικές δεκαετίες αρκεί να παραμείνουμε εμείς στις καρέκλες μας.
Έξοχα. Αφού λέω αυτά που λες και όχι αυτά που νομίζω ότι λέω, τότε δεν έχεις παρά να αγνοήσεις ότι νομίζεις ότι λέω και να κάνεις του κεφαλιού σου.
Τα ξεράσματα περί τόξου ΝΔ-ΚΚΕ (που τ' ακούμε απ' το '93) τα (ξανα)αποκαλύψατε. Θα ήθελα όμως κάποιος να μου απαντήσει: Τι προσδοκά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;
Το είπα
Αποκατάσταση εργατικής νομοθεσίας,περίθαλψη για όλους,πρόνοια για ευπαθείς,στοιχειώδη έστω αστική δημοκρατία.
Εσύ μπορείς να μου πείς τι αλλά προπαντός ΠΌΤΕ να περιμένω από το ΚΚΕ;το 2014,το 2021,το 2075 πότε το βλέπεις με τις δικές σου γνώσεις και εκτιμήσεις.Και μέχρι τότε εμείς οι περιθωριοποιημένοι πως θα ζούμε
Όπως λοιπόν έγραψα και στο ποστ, αν πραγματικά ελπίζεις σ'αυτά δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις την ελπίδα σου. Θεωρώ ότι κλάσμα όσων ελπίζεις ίσως είναι εφικτό. Αλλά είμαι βέβαιος ότι ο καπιταλισμός, στρατηγικά, δεν δίνει πλέον περιθώρια σε φιλολαϊκές πολιτικές. Και συνεχώς θα παίρνει πίσω περισσότερα. Γι' αυτό πρέπει να ανατραπεί και όχι να "εξανθρωπιστεί".
Όπως έγραψα και στο ποστ, οι συνθήκες ανατροπής δεν δίνονται με συνταγή. Μπορεί νά 'ναι το 2014, μπορεί και το 2041. Το ζήτημα είναι να θέλει ο λαός της ανατροπή όταν αυτές προκύψουν, όχι μόνο του το ΚΚΕ. Δεν παριστάνω τον ξερόλα, καταγράφω τις εντυπώσεις μου.
Η απόσταση του "περιθωριοποιημένου" από τον "μη ακόμα περιθωριοποιημένο" είναι ένα τσιγάρο δρόμος. Τι υποδείξεις θα μπορούσα να κάνω εγώ; Σάμπως αύριο δεν θά 'μαι κι εγώ στην ίδια θέση;
Δεν ήταν ερωτήσεις,αλλά συμπεράσματα του παράλογου σκεπτικού.Κι ας προσπαθείς να τα απαξιώσεις.
ΟΚ Ειναι ιπποδρομικό να προβλέψει η ηγεσία ότι αυτό που ζητάει είναι αυτοκτονία.Η εκδοχή ότι κάποιοι άλλοι ήθελαν τις εκλογές για να έχουν επαρκείς έδρες δεν παίζει.
Ενώ αναφέρεις κάποια κοινά σημεία,αποφεύγεις να εξετάσεις στην ανάρτηση και το θέμα του ΜΕΤΩΠΟΥ,και γιατί ο λαός ΣΉΜΕΡΑ ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΚΚΕ αν έτσι κρίνει.Έχουμε ισόβια συμβόλαια μαζί τους άσχετα από τις πράξεις τους?
Αυτά τα θέματα αποφεύγονται.
Επίσης προς τον αδύναμο/περιθ/νο σχολιαστή δεν λέγεται στην απάντηση ότι η προσπάθεια του ΔΕΝ αρκεί γιατί εγκαταλείπεται μόνος του ενώ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΚΚΕ θεωρούν την προσπάθεια του το Βασικό εχθρό τους,την ακυρώνουν και τον καταδικάζουν να συνεχίσει στην υπάρχουσα κατασταση εξόντωσης του.
Ποιος ωφελήθηκε επιτέλους από τη στάση του ΚΚΕ στις εκλογές; Η Νουδού; Η Νουδού πήρε το 50% των ψήφων του ΚΚΕ; Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Εγώ όμως δεν έχω συναφή ειδικότητα.
Η απάντηση που δίνω στο σχολιαστή είναι η απάντηση που εκφράζει εμένα. Αν θέλεις μπορείς να δώσεις εσύ άλλη απάντηση. Επίσης μπορείς να ζωγραφίσεις όσους συνδυασμούς εχθρών θέλεις, αλλά υποθέτω ότι επιτρέπεται να έχω άλλη άποψη.
Το δευτερο σχολιο μου σχετικα με τα λαδωμενα καλασνικωφ..ΔΕΝ αφορα εσενα, η το κειμενο σου...
Αφορα τους αλλους που σχολιαζουν, και δεν περιμενα απαντηση τους....
Η σιωπη τους ειναι η απαντηση μου...
@Στρατολάτη
Τη δεύτερη παραγρ.περί Μετώπου και ισόβιας δέσμευσης πάλι την αποφεύγεις στην απάντηση
@Μαχαίρη
Δεν έχω καταλάβει αν αναφέρεσαι σε δικό μου σχόλιο και περιμένεις κάποια απάντηση.Αν θέλεις γίνε πιό σαφής.
Πάντως το πρώτο μου σχόλιο ήταν παρωδία του παραλόγου.
δες πόσες έδρες είχαν στις 6Μάη 12 ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ καθώς και τη στάση κουβέλη που έπρεπε να απεγκλωβιστεί για να συνδράμει και θα καταλάβεις ποιοί ήθελαν δεύτερες εκλογές και ποιούς εξυπηρετούσε η αυτοκτονική γενναιότητα ή αφέλεια.
Η μήπως ήξερε αλλά ήθελε να χαρίσει στο ΣΥΡΙΖΑ μερικές επιπλέον έδρες η Αλέκα
x
Δημοσίευση σχολίου