Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013

Για τον 902

Τον τελευταίο καιρό δεν έχω ιδιαίτερη όρεξη για ποστάρισμα. Αλλά για τον 902 θα κάνω μια παρεμβολή.
Χρόνια ακούω τον 902. Από την εποχή που το σημερινό μεταμεσονύχτιο σήμα του ήταν ημερήσιο και η ακροαματικότητά του ήταν μέσα στις 10 πρώτες. Έκτοτε η ακροαματικότητα κατρακύλησε, ο σταθμός όμως παρέμεινε ότι πιο αξιόλογο υπάρχει στο ραδιόφωνο, μετά τουλάχιστον τη δολοφονημένη ΕΡΑ. Οι αλλεργικοί στο ΚΚΕ πιθανότατα δεν αντέχουν τις ειδήσεις και τις ενημερωτικές εκπομπές του, οι οποίες ομολογουμένως, πλην του "Εξ αιτίας" θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερες. Η "Ποιητική Αδεία" ωστόσο, "Οι φωταψίες της άλλης όχθης", οι μουσικές "Επιλογές", ακόμα και τα λαϊκά "Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα", είναι εκπομπές που δύσκολα βρίσκουν -επαναλαμβάνω, πλην ΕΡΑ- ανάλογο σε άλλο ραδιόφωνο.
Ακόμα και ο τηλεοπτικός 902 έχει κάποιες -μετρημένες- ενδιαφέρουσες εκπομπές, οι οποίες βέβαια δεν αρκούν για να τον χαρακτηρίσουν αξιόλογο. Εξάλλου δεν υπάρχει πια τίποτα αξιόλογο στην τηλεόραση, εκτός ίσως από το δελτίο τουρλώματος κωλομεριών του Σταρ. Αν και αυτό που απολαμβάνω πλέον περισσότερο είναι κάτι τηλεπωλήσεις με οργασμικό σασπένς στην κλιμάκωση της "απίστευτης προσφοράς". Οι τηλεπωλήσεις πάντως που παίζουν στον 902 δεν είναι γουστόζικες.

Όταν δεν είσαι επιχειρηματίας, όταν δεν σωρεύεις δηλαδή αποθεματικά και υπεραξίες, είσαι πολύ πιο ευάλωτος στις οικονομικές φουρτούνες. Ο επιχειρηματίας ίσως να μπορεί να στηρίξει την επιχείρησή του με τις καβάτζες που ενδεχομένως σχημάτισε τις εποχές της αφθονίας. Οι κομματικές επιχειρήσεις όμως δεν σχηματίζουν καβάτζες, αφού δεν αποσκοπούν στην κερδοσκοπία και την σώρευση. Είναι ίσως κι αυτό ένα στοιχείο που δείχνει την αντιφατικότητα της κομματικής "επιχειρηματικότητας". Κι έτσι φτάσαμε στο σημείο που το ΚΚΕ ξεπουλά τις ραδιοτηλεοπτικές του εγκαταστάσεις κι ο 902 κλείνει παρασύροντας τους εργαζόμενούς του στην ανεργία.

Δεν ξέρω αν έχει νόημα να συζητάμε για το αν το κλείσιμο θα μπορούσε να αποτραπεί. Αν ο σταθμός είχε περισσότερες διαφημίσεις, αν ήταν πιο τραβηκτικός, αν έτεινε περισσότερο προς το mainstream ίσως να επιζούσε περισσότερο. Δεν θα υπηρετούσε όμως το ρόλο που υπηρετεί.
Θα μπορούσε βέβαια να υλοποιηθεί η γεμάτη σαφήνεια πρωτοσέλιδη πρόταση της Αυγής, να δοθεί η τηλεόραση στην "Αριστερά". Η "Αριστερά", έννοια φαρμακευτική δια πάσαν νόσον, θα έκανε το σταθμό αυτοχρηματοδοτούμενο και υγιή.

Θεωρώ ότι το ραδιόφωνο θα έπρεπε να διατηρηθεί. Το κλείσιμο του ραδιοφωνικού 902 είναι λάθος. Το portal δεν αρκεί και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωντάνια του ραδιοφώνου. Θα είναι πολύ δυσάρεστο η συχνότητα από την οποία ακούγαμε τον 902 να γίνει συχνότητα ενός νέου ραντιοντίτζεϊ ή βημαεφέμ.
Αν η Ραδιοτηλεοπτική χρωστά στους εργαζόμενους και τα ταμεία μπορεί να αποταθεί εκτάκτως στους μόνιμους χρηματοδότες του κόμματος. Με κουπόνια. Ας πουλήσει ότι έχει να κάνει με την τηλεόραση κι ας κάνει μια εξόρμηση για την επιβίωση του ραδιοφωνικού 902.

Υ.Γ. Οι καλόπιστοι σχολιαστές της επικαιρότητας χαρακτηρίζουν το ξεπούλημα των ραδιοτηλεοτικών εγκαταστάσεων ως "business". Είναι προφανώς κάτι σαν τις "business" που κάνουν όσοι πουλάνε το αυτοκίνητό τους, όχι για να πάρουν το νέο μοντέλο αλλά για να καλύψουν άλλες τρέχουσες ανάγκες. Εκτός αν πιστεύουν ότι το ΚΚΕ πουλάει τις εγκαταστάσεις για να πάρει νέο άιφον ο Κουτσούμπας.

10 σχόλια:

Δημητρης Κ είπε...

Το ΚΚΕ είναι καλά οργανωμένο και με την θεωρητική εμπειρία 160 χρόνων σοσιαλιστικής θεωρίας που κουβαλά θα έπρεπε να μπορεί να διαχειριστεί το βασικό του μέσο προπαγανδας. Τα παραδείγματα αυτοδιαχείρισης υπαρχουν γύρω του και στην χώρα μας και αλλού, η διάθεση υπήρχε από ένα μεγάλο κομματι της Αριστεράς. Η πρόταση που έγινε δεν ήταν φαιδρή όπως υπονοείς αλλά είχε βάσεις επιτυχίας. Όταν αδιαφορείς να κάνεις μια τέτοια προσπάθεια και αντ'αυτού κερδοσκοπείς με αέρα παραχωρημένο από την δημόσια σφαίρα(συχνότητες) και ως απάντηση σε όλα αυτά βγάζεις μία ανακοίνωση την οποία θα μπορούσε να έχει βγάλει και ο Αλαφούζος, τότε κλείνεις το κόμμα σου και περιμένεις τους άλλους μπας και αποτύχουν, εξάλλου αυτό κάνει το ΚΚΕ. Και η δικαιολογία έτοιμη: "Καπιταλισμός γαρ" που λένε και οι ελευθεραγορίτες που μας κάνουν την ζωή μαύρη.
Μία σημειώση: Ουδείς μεγαλοεπιχειρηματίας την σήμερον ημέρα τρωει από τις καβάντζες του για να κρατησει μια επιχειρηση. Την κάνει με ελαφρά πηδηματακια χαρις στην ευνοικη για τετοια πραγματα νομοθεσία. Απεναντίας ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός μπορεί. Αρκεί να θέλει....

ένας στρατολάτης είπε...

Η "πρόταση" που έγινε ήταν κάτι χειρότερο από φαιδρή. Θυμίζει αυτόν που σου λέει "αχ μωρέ, άμα τό'ξερα θα.. μπλαμπλα". Σκέψου να στο λέει και πρωτοσέλιδα. Και την ίδια ώρα να έχει κι αυτός τα ίδια οικονομικά προβλήματα!
Ασφαλώς ισχύει αυτό που γράφεις στη σημείωσή σου για τις καβάντζες. Το συμπέρασμα όμως για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς είναι αστήριχτο. Η σώρευση δεν συνηθίζεται σε μη κερδοσκοπικά πρόσωπα.
Κατά τα λοιπά ίσως παρατήρησες ότι καθόλου δεν με χαροποίησε το γεγονός.

Λύσιππος είπε...

Ψύχραιμα αντιμετωπίζεις το θέμα,και χωρίς υπερβολές.
Παραβλέπεις όμως κάτι σημαντικό.
Την ηθική διάσταση στον ιστορικό αλλά και παρόντα χρόνο.
Τα όπλα δεν πωλούνται στον εχθρό.

Αλλά και η μη ανακοίνωση ποιός είναι ο αγοραστής,τι εξυπηρετεί δεν καταλαβαίνω.

ένας στρατολάτης είπε...

Τι είναι "ηθικότερο"; Να διατηρήσεις ένα όπλο χωρίς σφαίρες και με τους οπλίτες σου απλήρωτους ή να πουλήσεις το όπλο ώστε να πληρωθούν έστω οι φεσωμένοι;
Κανένα από τα δύο. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Τουλάχιστον θα πάρουν τα λεφτά τους οι έχοντες λαμβάνειν.
Τι σημασία έχει ποιος είναι ο αγοραστής; Αυτό εγώ δεν καταλαβαίνω. Σημασία έχει μόνο για όσους θα κάνουν τις γνωστές επεκτάσεις.

Λύσιππος είπε...

Μερικές φορές με εκπλήσσεις

Θυμάσαι κείνο το παλιό "ο καπιταλιστής θα σου πουλήσει το σκοινί που θα τον κρεμάσεις" ποιός είναι ο καπιταλιστής εδώ?

Αφού δεν έχει καμμιά σημασία ποιός είναι ο αγοραστής,γιατί δεν λέγεται?
Αυτό είναι το ερώτημα

Τέλος γιατί θα πρέπει να πιστέψω τους Σαμαρο-Στουρνάρηδες ότι το ξεπούλημα που κάνουν το κάνουν για το καλό μας?

ένας στρατολάτης είπε...

Άρα, όπως το θέτεις, υπάρχουν καλοί και κακοί καπιταλιστές:
"Α, ωραία, τουλάχιστον παίρνει τη συχνότητα ο Χ που είναι παιδί τζιμάνι!", ή:
"Πως; Ώστε ο Ψ, ο επονομαζόμενος και αιματορουφήχτρα, κρύβεται πίσω από το ντιλ; Τώρα εξηγούνται όλα!"
Όμως όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη. Γι'αυτό ποσώς μ'ενδιαφέρει ποιος παίρνει τη συχνότητα. Προφανώς κάποια στιγμή θα ανακοινωθεί.
Εννοείται πάντα ότι μιλώ για την τηλεοπτική. Η ραδιοφωνική δεν πρέπει να δοθεί.

Ανώνυμος είπε...

τα αυτοδιαχειριζόμενα μμε όπως ο ρ/σ φλας και η εφημ.των συντακτων πάνε καλά
άρα Ο ΛΌΓΟς ΕΊΝΑΙ ΜΌΝΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ και τα άλλα κανείς δε τα πιστευει

Λύσιππος είπε...

η πρώτη παράγραφος τί είναι?Εγώ μιλάω για τη πώληση στο εκτελεστή

Ενταξει ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΙΟΣ,τέλος.
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ,όχι αν έχει σημασία

Περί Σαμαρο-Στουρνάρα ξεπούλημα δέχεσαι ότι το κάνουν για το καλό του λαού? δε μου απαντάς

stelth είπε...

γι αυτούς που ψαχνουν απαντήσεις http://redflyplanet.blogspot.com/2013/08/902_9627.html

akrat είπε...

ευτυχώς τέλεψε και αυτό...

θα υπάρξει μια αναταραχή και πάει καλλιά του...

ουφ...