Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Η βιολογική ταξινόμηση των μπάτσων

Να κάνουμε εξαρχής ξεκάθαρο πως οι μπάτσοι είναι έμβια όντα. Το ότι είναι όντα είναι βέβαια αδιαμφισβήτητο. Το πρόβλημα ξεκινά με την ταξινόμησή τους στο ζωικό βασίλειο. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα επιχειρεί να μελετήσει το παρόν ποστ, το οποίο φυσικά καμία σχέση δεν έχει με τα χτεσινοβραδυνά γεγονότα.

Κάθε νεογέννητος μπάτσος είναι γαλακτοφάγος, συνήθως με τη μέθοδο του θηλασμού. Αυτό είναι ένα αντικειμενικό στοιχείο που αν το προσεγγίσει κανείς μεμονωμένα τείνει στο συμπέρασμα πως οι μπάτσοι ανήκουν στην ομοταξία των θηλαστικών (Mammalia). Κάποιοι μεμονωμένοι επιστήμονες αμφισβητούν τη συγκεκριμένη ταξινόμηση, ισχυριζόμενοι πως η ορθή ομοταξία είναι αυτή των Σαυρόψιδων (Sauropsida). Κύριο επιχείρημά τους είναι ότι οι μπάτσοι εκκολάπτουν (και εκκολάπτονται από) το αυγό του φιδιού. Καθώς επίσης ότι ψεκάζουν δηλητήριο όπως και οι κόμπρες (έστω κι αν το δικό τους αντιμετωπίζεται με Maalox κι όχι αντιοφικό ορό). Αν και μέχρι σήμερα η θεωρία αυτή δεν έχει αποδειχτεί εργαστηριακά, τεκμηριώνεται σε σημαντικό βαθμό με την εις άτοπον απαγωγή. Το δεδομένο είναι ότι τα θηλαστικά είναι η πιο εξελιγμένη ομοταξία του ζωικού βασιλείου με κύρια χαρακτηριστικά την αυξημένη νοημοσύνη, το ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα, τον μεγάλο εγκέφαλο και την εξειδίκευση των οργάνων τους. Από τα τέσσερα αυτά κεντρικά χαρακτηριστικά οι εν λόγω επιστήμονες δυσκολεύονται να αμφισβητήσουν την εξειδίκευση των οργάνων των μπάτσων (όργανο της τάξης, όργανο καταστολής κλπ.). Έτσι, ελλείψει και της εργαστηριακής απόδειξης, η θεωρία αυτή μένει αναπόδεικτη. Μοιραία, η συντριπτική πλειοψηφία του επιστημονικού κόσμου τείνει στο ότι οι μπάτσοι είναι θηλαστικά.

Η έτερη ριζοσπαστική θεωρία η οποία διατυπώνεται από τον επιστημονικό κόσμο, είναι πως οι μπάτσοι είναι όντως θηλαστικά και ανήκουν στην οικογένεια των Συιδών (Suidae). Αναλυτικότερα, η θεωρία αυτή κατατάσσει τους μπάτσους στο γένος των Σιδών (Sus), το είδος των Σκροφών (Sus Scrofa) και το υποείδος των Sus Scrofa Domestica. Ισχυρό επιχείρημα όσον αφορά στην ορθότητα της ταξινόμησης αυτής αποτελεί η ακροστιχίδα του είδους (SS), δημοφιλέστατη μεταξύ των στελεχών του κρινόμενου είδους.
Κύριο μειονέκτημα της θεωρίας αυτής είναι η αντιεπιστημονικότητα της διατύπωσής της. Καθώς δεν έχει τύχει θετικής αποδοχής από τις επιστημονικές εκδόσεις, διατυπώνεται συνήθως λεκτικά, με τρόπο μάλιστα στερούμενο στοιχειώδους κομψότητας. Λέγοντας επί παραδείγματι ένας επιστήμων:
"Μικρό μου πόνυ, μικρό μου πόνυ
μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι"
θέτει εν αμφιβόλω την επιστημονική του επάρκεια. Διότι, ως γνωστόν σ' εμάς τους επιστήμονες, το πόνυ ανήκει στο είδος Equus Ferus Cabalus της οικογενείας των Ιππιδών, το οποίο καμία σχέση δεν έχει με τα γουρούνια. Εξάλλου ένας σωστός επιστήμων ποτέ δεν θα αποκαλούσε το κρινόμενο είδος "γουρούνι", πόσο μάλλον συλλήβδην "γουρούνια-δολοφόνοι". Αντίθετα θα χρησιμοποιούσε την επιστημονική ορολογία "σις-σκρόφα" ή έστω στον πληθυντικό "σεις-σκρόφες-δολοφόνοι".

Υπάρχει τέλος μια τρίτη αιρετική θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι μπάτσοι ανήκουν στο γένος των Στρουμφιδών (Strumfidae). Η θεωρία αυτή ήταν δημοφιλέστατη στο παρελθόν, είχε μάλιστα διατυπωθεί ευρέως με τη γνωστή επιστημονική ρήση:
"Hyacintho vestis
et albus hats
ipsi non sunt Batsidae
ipsi sunt Strumfidae"

(σε μετάφραση από τα λατινικά:)
"Γαλάζια στολή
και άσπρα καπελάκια
αυτοί δεν είναι Μπάτσοι
αυτοί είναι Στρουμφάκια"
Η θεωρία αυτή ωστόσο ξεπεράστηκε από τη στιγμή που οι μπάτσοι ενδύθηκαν το σύγχρονο χακί ένδυμα.

Η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί πάντως να σπαράσσεται από έριδες αναφορικά με το ζήτημα της ταξινόμησης.

(εξ αυτοαναδημοσιεύσεως)

9 σχόλια:

Μαρία Νικολάου είπε...

Dr στρατολάτη φοβερή η επιστημονική σου ανάλυσή. Τροφή για σκέψη.
Καλό βράδυ.

TRASH είπε...

Αψογος!

Ο νεροχύτης βούλωσε- βρώμισε το σιφώνι/
μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι!

Δραση στο Ωραιοκαστρο είπε...

Στρατολάτη, μήπως αυτό το είδος του μπάτσου είναι η βελτιωμένη έκδοση του παλιού μπασκίνα?
Πολύ καλό φίλε μου. Καλό βράδυ

ο Ικτίνος είπε...

Ορμώμενος εκ του "Από τότε που γνώρισα τους ανθρώπους,αγάπησα τα ζώα" νομίζω ότι η προσπάθεια κατάταξης σε ομοταξία του ζωικού βασιλείου είναι λανθασμένη και ΑΔΙΚΗ για τους φίλους μας τα ζώα.
Η έρευνα σου ας προσανατολιστεί στις "Ανθρωπίδες" κι Ανθρωποειδή...

Επίσης,δε θα πρέπει να προσβάλουμε τα γουρουνάκια.Το γουρούνι στο ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και όχι σε αιχμαλωσία-εκμετάλευση,είναι ένα ζωάκι ΠΑΝΕΞΥΠΝΟ,ΚΑΘΑΡΟΤΑΤΟ και ΦΙΛΕΙΡΙΝΙΚΟ,ουδεμία σχέση δηλ.με τα πανηλίθια και βίαια όντα που αποκαλούνται μπάτσοι.

Μαζεστίξ είπε...

Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή οι μπάτσοι να είναι είδος που τις ρίζες του βρίσκουμε στην πρώιμη φάση της εξέλιξης του ανθρωπίνου είδους, σύμφωνα με τη δαρβινική θεωρία.

Δεν κατάφεραν όμως να περάσουν τις εξετάσεις διότι δεν ήξεραν να γράφουν (τα "ΟΥΓΚ" δεν πιάνονται σωστές απαντήσεις ανάπτυξης) και, -ενώ όλοι οι υπόλοιποι προχωρούσαν- αυτοί έμειναν αιωνίως στην ίδια τάξη, στο στάδιο του πιθήκου δηλαδή.

Homo Mpatsius Pithicus

Ανώνυμος είπε...

Να υποθέσω ότι όλα αυτά τα πορίσματα είναι βγαλμένα από σοβαρή και ενδελεχή μελέτη. Τεμαχίζεις μπάτσους και τους μελετάς στο μικροσκόπιο σου;

Εγώ πάλι πιστεύω ότι οι μπάτσοι είναι μια νέα εκδοχή των Ούρουκ-Χάι και κάπως έτσι πρέπει να έχουν δημιουργηθεί...

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Το χάρηκα
και κοινοποιώ.

ένας στρατολάτης είπε...

Χμμ.. Ωραία ακούγεται το "Dr Στρατολάτης" Μαρία. Ίσως ήρθε η ώρα να αναβαθμιστώ!

Τρας, το αγαπημένο μου είναι:
Στα χόρτα ξύδι ζήτησα και μου'βαλαν λεμόνι
Μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι.

Ανορθόγραφε, δεν ξέρω. Τελευταία φορά που άκουσα τον όρο "μπασκίνας" αφορούσε σε κάτι ατημέλητους επαρχιακούς μπάτσους.

Η έρευνα συνεχίζεται Ικτίνε. Τα εργαστηριακά πειράματα θα δείξουν. Αν χρειαστεί θα δοκιμάσουμε κανα φιλετάκι να συγκρίνουμε γεύση.

Μαζεστίξ, έχει βρεθεί κανα παλαιοντολογικό εύρημα του Χόμο Μπάτσικους; Κανα οστό, κανα απολιθωμένο γκλομπ, οτιδήποτε που να στηρίζει τη θεωρία σου; Διότι αλλιώς θα σε καταγγείλω στον επιστημονικό κόσμο ως τσαρλατάνο!

Νετ, προς θεού! Ένας φίλος μου μου φέρνει έτοιμα τα δείγματα! (Μην το διαβάσει κανας μπάτσος κι άντε μετά να του αποδείξεις πως δεν είσαι ο Γκάνταλφ)

Δάφνη, χαιρόμαστε που χαιρόσαστε.

akrat είπε...

χαχα

βρε καταπληκτική ανάρτηση.... χαχα