Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Δυο ταυτόχρονες απώλειες



Κάποιες φορές η ιστορία σερβίρει περίεργες συμπτώσεις.
Το σαββατοκύριακο αποχαιρέτησαν το μάταιο τούτο κόσμο ο βορειοκορεάτης φεουδάρχης Κιμ Γιονγκ Ιλ και ο πρώην τσεχοσλοβάκος-λογοτέχνης-αντιφρονούντας-βελουδοπρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ. Πρόκειται για δυο σύμβολα του σύγχρονου κόσμου, τοποθετημένα στα δύο άκρα της καθεστηκυίας κλίμακας αξιών.

Ο πρώτος αναδείχτηκε σε "φωτεινό ηγέτη" της Βορείου Κορέας, διαδεχόμενος τον πατέρα του Κιμ Ιλ Σουνγκ στον θρόνο προεδρικό θώκο. Τώρα που απεβίωσε τη θέση του θα πάρει -με τη σειρά του- ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ουν (Κάπου τό'χουμε ξαναδεί αυτό νομίζω και μάλιστα πάρα πολύ κοντά αλλά εκεί έγινε "δημοκρατικά"). Η Βόρειος Κορέα είναι βέβαια μια μυστηριώδης χώρα για την οποία οι πληροφορίες μας προέρχονται αποκλειστικά από τις ανεξάρτητες και φιλαλήθεις πηγές της Δύσης. Δεν γνωρίζουμε επομένως απολύτως τίποτα το θετικό, αν και για να είμαστε ειλικρινείς, η εικόνα του καθεστώτος της δεν πολυφέρνει στο σοσιαλισμό των ονείρων μας. Για τον Κιμ Γιονγκ Ιλ ως άτομο γνωρίζουμε μόνο κάποια πάθη του χαρακτήρα του τα οποία θυμίζουν περισσότερο καρικατούρα "κακού" σε κόμικ της Μάρβελ.

Ο δεύτερος αναδείχτηκε σε εξέχουσα φυσιογνωμία της πολιτικής μετά την "άνοιξη της Πράγας". Η ιδιότητα του αντικαθεστωτικού εξέθρεψε αρκετές εξέχουσες φυσιογνωμίες, όπως ο Λεχ Βαλέσα και ο Μπαρίς Γιέλτσιν, οι περισσότερες εκ των οποίων ηγήθηκαν των χωρών τους μετακομμουνιστικά με μεγάλη επιτυχία. Ο Βάτσλαβ Χάβελ διετέλεσε και λογοτέχνης χαρακτηριζόμενος (από άγνωστο κριτικό) σαν μίγμα Άρθουρ Μίλερ και Νέλσον Μαντέλα (!!) Αν βέβαια ήταν φιλοκαθεστωτικός δεν θα τον ήξερε ούτε ο θυρωρός του. Ένας άλλος στοχαστής του καιρού μας, ο Μπιλ Κλίντον συνέκρινε τον Χάβελ με τον Μαχάτμα Γκάντι και τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Είναι προφανές πως τον Χάβελ τον συνέκριναν με πολλές προσωπικότητες, αμφίβολο όμως είναι αν θα τολμήσουν ποτέ να συγκρίνουν κάποιον με το Χάβελ, κατάμουτρα τουλάχιστον. Η μεγαλύτερη πάντως επιτυχία του ήταν πως παρέλαβε μία χώρα και παρέδωσε δύο. 

Διαβάζω πως οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν στην είδηση του θανάτου του Κιμ Γιονγκ Ιλ με πτώση, καθώς φοβούνται τον κίνδυνο αστάθειας στην περιοχή. Οι ίδιες οι αγορές, η καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος, εμμέσως πλην σαφώς χαρακτηρίζουν τον Κιμ Γιονγκ Ιλ παράγοντα σταθερότητας της κορεατικής χερσονήσου!! Κανένα σέβας πια, κωμωδία τον έκαναν το χαμό του ανθρώπου!

9 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Ποσες υαινες περιμενουν στη γωνια..Να "σωσουν" και αυτον τον λαο;;

Θα δειξει το αμεσο μελλον...!!

Μαζεστίξ είπε...

H εικόνα όλα τα λεφτά!!!
Μεγάλη έμπνευση!

Ανώνυμος είπε...

ενημερωτικά, ένα ελληνικό blog που ασχολείται με την Λ.Δ.Κορέας.

http://redkorea.wordpress.com/

Αν θέλετε ψάξτε το, με προσοχή βέβαια καθόσον είναι γεμάτο με κομμουνιστική προπαγάνδα.

Taliban

ένας στρατολάτης είπε...

Όλο και πληθαίνουν οι ύαινες και λιγοστεύουν οι λαοί προς "σωτηρία". Άντε να δούμε Μαχαίρη πότε θα μας πάρει όλους ο διάολος... εε, η σωτηρία εννοώ.


Ε, δεν κομίζωμεν Μαζεστίξ και καμιά γλαύκα εις τας Αθήνας! Οι έρωτες και τα μίση της Δύσης είναι ξεκάθαρα.


Καλά όλα αυτά βρε Ταλιμπάν και ωραία η κομμουνιστική προπαγάνδα στην οποία συχνότατα και ημείς επιπιδόμαστε. Αλλά επιμένω και ρωτώ. Τι σχέση έχει το κληρονομικού δικαίου καθεστώς της Β.Κορέας με το σοσιαλισμό των ονείρων μας;

Ανώνυμος είπε...

εγώ πάντως, αν επιτρεπότανε (υπάρχει βέβαια και το πρόβλημα της γλώσσας), με χίλια μετανάστευα στην Βόρεια Κορέα.

Taliban

ένας στρατολάτης είπε...

Εγώ πάλι όχι Ταλιμπάν. Ούτε γι'αστείο.
Ακόμα κι αν επρόκειτο για τον Υπέρτατο Σοσιαλιστικό Παράδεισο, έχω δύο ζητήματα που θα με σταματούσαν. Το ένα είναι η προσωπολατρεία που χτυπά άσχημα στην αισθητική μου και το άλλο η μεγάλη διαφορά κουλτούρας έλληνα και απω-ανατολίτη. Για τη Σοβιετική Ένωση πάντως το συζητούσα.
Επομένως προτιμώ να παραμείνω εδώ ώστε να υποδεχτώ -όταν με το καλό την ιδρύσουμε- τη Λαϊκή Δημοκρατία της Ελλάδος!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Κάποια τέτοια καθεστώτα δυσφημίζουν -μιας και την καπηλεύονται- την ιδεολογία της απελευθέρωσης του ανθρώπου από τα δεσμά της καπιταλιστικής σκλαβιάς.

Καμία σχέση δεν μπορεί να έχει ο σοσιαλισμός με τέτοια μορφώματα τύπου σημερινής Κορέας.

Η ληστρική Δύση των ιμπεριαλιστών φυσικά και καραδοκεί. Αλλά αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για τον κρατικοκαπιταλισμό της δυναστείας των Κιμ.

pavlosk είπε...

Για την Κούβα δε θα το σκεφτόμουν καν! Θα έφευγα χθες να εγκατασταθώ.

Για τη Β.Κορέα όμως δεν ξέρω. Δεν μου αρέσει όταν ο φωτεινός ηγέτης(μεγάλη η Xάρη Tου) του Κομμουνιστικού Κόμματος μπλέκεται ακόμα και στα ποδοσφαιρικά τεκτενόμενα...

http://tvxs.gr/news/αθλητικά/σε-δημόσια-διαπόμπευση-υπέβαλε-η-β-κορέα-την-εθνική-ομάδα-λόγω-μουντιάλ

Πέρα από την πλάκα δεν μπορώ με τίποτα να υπερασπιστώ αυτό το γελοίο καθεστώς για να μην πω τιποτα χειρότερο. Αν είναι να καταντήσει έτσι ο σοσιαλισμός που ευαγγελιζομαστε, άστε το...καλύτερα είμαστε στον καπιταλισμό!

ένας στρατολάτης είπε...

Ιχνηλάτη, η αλήθεια είναι αυτή και δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε πίσω από κανένα άλλοθι.


Παύλο, σαφώς δεν είναι αυτός ο σοσιαλισμός που ευαγγελιζόμαστε. Αλλά από τα σχετικά δημοσιεύματα είναι αμφίβολο αν πρέπει να πιστεύει κανείς το εν τρίτο.