Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Να σου κάτσουν βόλι στο στομάχι μωρή*

Είδα ένα βιντεοαπόσπασμα πρωϊνάδικου που κυκλοφόρησε ευρέως, στο οποίο καλεσμένος ξεστόμισε τη λέξη "απεργία" βραχυκυκλώνοντας τις τηλεφακλάνες του πλατώ. Επ' αυτού και άλλων μού'ρθε να γράψω μερικούς αφορισμούς:
Οι εκπομπές πρωϊνού πορνό απευθύνονται σε καταναλωτές οι οποίοι θεωρώ πως εντάσσονται συλλήβδην στην κατηγορία "χαμένη υπόθεση".
Ας υποθέσουμε πως μια ωραία πρωΐα ένας απηυδισμένος απεργός / άνεργος / πεινασμένος καβαλούσε έναν οδοστρωτήρα και ισοπέδωνε τα στούντιο των πρωϊνάδικων μαζί με τον έμψυχο (λέμε τώρα) διάκοσμο (ξαναλέμε τώρα) που φύεται εκεί. Ποια θα ήταν άραγε η αντίδραση των καταναλωτών τηλεσαβούρας;
α. Θα γύριζαν στην ΕΤ1 για να παρακολουθήσουν Μονόγραμμα;
β. Θα έκλειναν την τηλεόραση για να περπατήσουν στη λιακάδα;
γ. Θα επωφελούνταν της ευκαιρίας για να επισκεφτούν τους απεργούς της χαλυβουργίας;
δ. Ή μήπως θα έτρεχαν στο περίπτερο ν'αγοράσουν την εφημερίδα Καπουτσίνο βρίζοντας μέχρι έκτης γενιάς το σόι του παράλογου δράστη;
Το ερώτημα είναι κάλπικο και υποβολιμαίο. Εξάλλου εκτός από την Καπουτσίνο υπάρχει και το Τρίτο Ψέμα, το Παρντόν και άλλα έντυπα πρωϊνάδικα. Όταν τελειώσει η πρέζα του εξαρτημένου δεν τρέχει καρφί στο κέντρο απεξάρτησης, πάει στην πιάτσα να πάρει άλλη. Κι αν δε βρει απ' τη δικιά του παίρνει άλλη μάρκα.

Κι εδώ γεννώνται τα κρίσιμα ερωτήματα. Η επίθεση με πυρηνική βόμβα ή έστω οδοστρωτήρα στα τηλεοπτικά στούντιο είναι επαναστατική πράξη ή χαμένος κόπος; Έχει νόημα να μιλά κανείς για προσπάθεια ευαισθητοποίησης των αδιάφορων ή πρέπει να τους θεωρούμε ως ντε φάκτο αντιπάλους;

Όταν προλεταριοποιήθηκαν βιαίως οι αγροτικοί πληθυσμοί, στο έμπα του 19ου αιώνα, προέκυψε ως "υποπροϊόν" το λούμπεν προλεταριάτο. Στη μαρξιστική του προσέγγιση το λούμπεν προλεταριάτο αποτελούνταν από πάμφτωχα, εξαθλιωμένα, ημιπρολεταριοποιημένα στρώματα, τα οποία ακριβώς λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους και της έλλειψης σταθερού πυρήνα κατοικίας δεν είχαν τη δυνατότητα και τη θέληση να οργανωθούν με την υπόλοιπη εργατική τάξη. Αναγκάζονταν δε να καταφεύγουν σε ευκαιριακές, νόμιμες ή παράνομες δραστηριότητες για να επιζήσουν. Βρέθηκαν έτσι μοιραία απέναντι στις προσπάθειες οργάνωσης και ταξικής συνειδητοποίησης του προλεταριάτου, αλλά χρησιμοποιήθηκαν κιόλας στην κατεύθυνση αυτή από την τότε αστική τάξη.
Σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές, οι σύγχρονοι λούμπεν δεν φορούν κουρέλια. Οι σύγχρονοι λούμπεν δεν προέκυψαν από βίαιες κοινωνικές διεργασίες αλλά από διαδικασίες δημοπράτησης της ταξικής τους συνείδησης με αντίτιμο χάντρες, καθρεφτάκια και πληθώρα τηλεοπτικής πρέζας. Γι αυτό ακριβώς αποτελούν πολύ ισχυρότερα βαρίδια για τη σύγχρονη εργατική τάξη. Γι αυτό είναι περιττή η κολακεία τους και η επίκληση της λαϊκότητάς τους και απαραίτητη η συνειδητοποίηση του αδιάβατου μεταξύ της δικής τους όχθης και της όχθης όσων δεν εκποίησαν οριστικά την ταξική τους συνείδηση.

Ούτε το σκυλολόι του Καρατζαφέρη, ούτε οι καταναλωτές τηλεσαβούρας είναι λαός, διότι απλά δεν θέλουν να είναι.

(* Με αφορμή μια καθώς πρέπει κυράτσα που επιχειρηματολογούσε με αγανακτισμένο ύφος στο σουβλατζή για την ανάγκη βιαιότερης στάσης των μπάτσων και απαγόρευσης των διαδηλώσεων στο κέντρο)

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

..ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΕΣ.....
Τελικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε 2 σημαντικά πράγματα
1-Αξίζει και πρέπει να γίνουν στόχος οι εκμαυλιστές και τα όργανα τους.Ο ρόλος τους ειναι θεμελιώδης για το σύστημα.
2-Πράγματι για κάποιους απ'αυτούς δεν υπάρχει ελπίδα,γιατί το πρόβλημα τους είναι η ψυχική και ηθική εξαχρίωση τους.
χ

μαχαιρης είπε...

Aνεβασες πιεση Ετσι;;;

ΧΑΧΑΧΑ...

Λοιπον, σοβαρα τωρα...!!
Δεν συμφωνω..!!!
Δεν νομιζω οτι εχουν αυτες περισσοτερη επιδραση στον κοσμο απο τα πραγματικα γεγονοτα...!!!

Για τον οδοστρωτηρα...Μαζι με τα κτηρια...Πατα και τον...Καναλαρχη...!!
Αμεσως αχριστευεις και τα ενεργουμενα του...!!!

gitsanas είπε...

Το άκουσα κι εγώ κι έβγαλα καπνούς από τα αυτιά...
@%^$#&*^($#@^&% ηλίθιες @&*^%$*#@&

ένας στρατολάτης είπε...

Χ, άμα δεις και το σχετικό βίντεο..
Τα είδωλα του λαού..


Μαχαίρη καλημέρα. Πιο πολύ ανέβασα πίεση όσο άκουγα τη @!$^όγρια δίπλα μου στο σουβλατζήδικο και προσπαθούσα να συγκρατηθώ για να μην βγάλω τον βασιβουζούκο που κρύβω μέσα μου. Θαυμάζω αυτούς που μπορούν να βάζουν τον άλλο στη θέση του με ψυχραιμία.


Πα πα, πατριώτισσα! Πιπέρι!

pavlosk είπε...

Το επίμαχο βίντεο είναι εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=k9cctKBiCOI&feature=youtu.be

Με το που πήγε να ξεφύγει η συζήτηση και έπεσε η λέξη ταμπου (απεργία) στο τραπέζι τρελάθηκαν όλοι...Έσκασε κατευθείαν στο πλατό η αστρολόγος-μαγείρισσα να μην πάθουν τίποτα οι νοικοκυρές που απολάμβαναν την γυάλινη αηδία του πρωϊνάδικου...

Αναπολώ φίλε Στρατολάτη την εποχή των 2 και μόνο κρατικών καναλιών. Αυτή η τηλεόραση τα τελευταία 20 χρόνια έχει κάψει παρα πολλούς εγκέφαλους...

Μαζεστίξ είπε...

Αντιλαμβάνοαι την απέχθειά σου για τους καταναλωτές (και όχι πολίτες).
Και μένα με πιάνει συχνά-πυκνά.

Αλλά νομίζω πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αντίπαλοι ή εχθροί.
Παρά μόνο ως αδρανή σημεία στο δρόμο μας.
Σαν κώνοι στην εθνική οδό.
Μπορεί να σου περιορίζουν λιγάκι το ρεύμα σου, αλλά οπωσδήποτε δεν είναι αυτοί το εμπόδιο, αλλά τα αμάξια που έρχονται απ το αντίθετο ρεύμα με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Εξάλλου οι κώνοι τελικά πάντα βρίσκονται πεσμένοι στο οδόστρωμα είτε απ τους από δω είτε απ τους από κει.

Δε χρειάζονται γλείψιμο, αλλά ούτε και βία.
Υπομονή κι όσοι έρθουν από δω καλώς.
Αδιαφορία για τους υπόλοιπους.
Ετσι κι αλλιώς οι αποφασισμένοι ισόβιοι καταναλωτές δεν είναι ικανοί ούτε να σταθούν ως αντίπαλοι.


Κι όσο για το λούμπεν προλεταριάτο, είναι και οι καταναλωτές αλλά και πολλά από τα "κουρέλια" ακόμη και σήμερα.
Λειτουργούν ως τάγματα εφόδου της αστικης τάξης. (βλ. Λιβύη, Μέση Ανατολή)
Ούτε οι λούμπεν είναι εχθροί εξ ορισμού.
Αλλά αν δεν ενσωματωθούν γρήγορα, τότε μπορει να αποβούν τέτοιοι.

Ας μην ξεχνάμε ότι και το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κίνημα κάποιων λούμπεν της αριστεράς τη δεκαετία του 70 και ίσως γι αυτό κατέληξε έτσι με λίγη εξουσια στα χέρια τους...
Αρκεί να δει κανείς την ιστορική του βάση.

ένας στρατολάτης είπε...

Που να ακουγόταν Παύλο καμια λέξη στυλ "καπιταλισμός" ή "επανάσταση"! Θα φούσκωναν οι σάλτσες στις κατσαρόλες, θα αμολιόντουσαν οι τοξότες να κυνηγούν υδροχόους και παρθένους ανάμεσα στα μπούτια της τηλεπαρτουζιάστριας, θα κατέρρεε το σκηνικό πάνω στις γλάστρες.
Ε ρε γλέντια!
Εδώ και τώρα να κλείσουν τα κωλοκάναλα και να μείνει μόνο η ΕΤ1 (άντε και το Nickelodeon για να βλέπουμε Bob Σφουγγαράκη!)


Αδρανή σημεία είναι Μαζεστίξ ή λόγγοι με βάτα που εμποδίζουν την κίνηση; Το λες και συ, τι είναι το ΠΑΣΟΚ και τι έκανε στον τόπο εκτός απ' το να μας πνίξει μες στο λουμπεναριό;
Εντάξει, τον τραβάω λίγο απ' τα μαλλιά τον ορισμό, το σύγχρονο "λούμπεν" είναι σπουδαγμένο, με πτυχία και κορδέλες. Μα το μυαλό τό'χει παστώσει στην κονσέρβα της "μεσαίας τάξης", τίγκα στο συντηρητικό και τη μούχλα.
Δεν αντέχω να τους βλέπω άλλο βρε Μαζεστίξ. Να γαμιέται γύρω τους ο κόσμος κι αυτοί να χαχανίζουν με την κάθε τηλεφακλάνα και νά'ναι πάντα πρώτοι στην απεργοσπασία.

Μαζεστίξ είπε...

Δίκιο έχεις, αλλά αφού η νίκη εξαρτάται από τη μαζικότητα, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή με όσους μας κάνουν ακόμη τα νεύρα κρόσια και να τους... "διεκδικήσουμε".
Ήδη έχουν υπάρξει αποτελέσματα.
Και κοιτώντας προσωπικά στον κύκλο μου ("πες-πες... κάτι μένει!") αλλά και στη σύγκριση των διαδηλώσεων μέχρι πριν 2-3 χρόνια και τώρα.
Σύγκριση και σε πλήθος και σε ανατρπετική διάθεση.

Και οι αδρανείς καμιά φορά μια... κλωτσιά χρειάζονται για να πάρουν μπρος.
Αρκεί να ρίξεις την κλωτσιά με τέτοιο τρόπο που να χτυπήσει τον εχθρό και να μη γυρίσει να χτυπήσει εσένα...