Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

Φωτομεζεδάκια

Σ' ένα παλιό κουτί παπουτσιών είναι στοιβαγμένες οι παλιές οικογενειακές φωτογραφίες. Είναι ένα κουτί που ανοίγει πάντοτε όταν βρισκόμαστε στα πατρώα. Μέσα του επικρατεί πλήρης αταξία, οι γενιές και τα σόγια ανακατεμένα, κι ανάμεσά τους κάμποσες παρείσακτες φωτογραφίες. Όσες φορές κι αν έχω ρωτήσει "ποιος είναι πάλι τούτος;" την απάντηση δεν θα τη συγκρατήσω ποτέ.

Δεν έχω ιδέα ποια είναι η ξενιτεμένη στο Αμέρικα κυρία, σόι μου πάντως δεν είναι αφού ούτε οι Β. ούτε οι Μ. έστειλαν ποτέ εκπρόσωπό τους εκεί. Απ' όσο γνωρίζω τουλάχιστον.

Το ζουμί βρίσκεται εξάλλου στο πίσω μέρος της φωτογραφίας:
Εδό ξεκουράζετε και βλέπι το τελεβίζιο και αυτή τη όρα που τη πίρα τη φοτογραφία ήχε μια καλί φοτογραφία αλά δεν ξεύρο διατή δεν βγίκε στην φοτογραφία.

Δεν είναι η ορθογραφία βέβαια το ζητούμενο. Πρόκειται για μια φωτογραφία ενθύμιο που κάποιος έστειλε, για λογαριασμό της εικονιζόμενης, στους συγγενείς στην πατρίδα. Εξηγεί ο χριστιανός τι είναι το κουτί που δεσπόζει στο χώρο (είναι τελεβίζιο ντε). Η "καλή φωτογραφία" που είχε, θα ήταν προφανώς κάποιο καρέ από την εκπομπή που προβαλλόταν. Ο φωτογράφος θα ήθελε να το αποτυπώσει αλλά είχε την ατυχία να φωτογραφήσει το ενδιάμεσο της ανανέωσης των καρέ, γι' αυτό φαίνεται μαύρο. Κι αναρωτιέται ο έρμος τι στην ευχή πήγε στραβά.
Υποθέτω πως πρόκειται περί τα μέσα της δεκαετίας του '50, αν κρίνω τουλάχιστον από τη συσκευή που γκουγκλάρισα ως RCA. Εποχή που μια συσκευή τηλεόρασης θα ήταν αξιοθέατο στην Ελλάδα. 

Ένα άλλο κομμάτι φωτογραφίας, από κάποιο γάμο αγνώστου.
Δείγμα εορταστικής υπόδεσης της εποχής. Κυριαρχεί το ασπρόμαυρο λουστρίνι του κυρίου που κουβαλά μάλλον κάποιο γαμήλιο δώρο.

2 σχόλια:

Λύσιππος είπε...

Το ελληνικό ντεκορέσιον πάντως γιουνιβερσαλ και αθάνατο...

Πέραν του αστείου,όλες οι παλιές φωτό και περισσότερο των ξενιτεμένων έχουν έναν υπαρξιακό πόνο-σα να περιγελά ο χρόνος-σχεδόν τραγικό....

Ivo Serenthà είπε...

My compliments for your blog and pictures included,I invite you in my VIDEOBLOG".

CLICK VIEW WORLD

Greetings from Italy