Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η Αλέκα και η Β' Εθνική

Όταν το Φλεβάρη του 1991 η Αλέκα Παπαρήγα εκλεγόνταν γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, η ΑΕΚ διεκδικούσε το πρωτάθλημα. Επρόκειτο μάλιστα σύντομα να το κατακτήσει και μάλιστα επί τρεις διαδοχικές σεζόν -με πρώτη αυτή του 1991/92- έχοντας ως τιμονιέρη το Ντούσαν Μπάγιεβιτς.

Εμείς οι σταλινισταί γνωρίζουμε από προσωπολατρεία. Τι διάολο, εμείς τη μετατρέψαμε σε επιστήμη και τέχνη.
Κι εμείς οι ΑΕΚτζήδες γνωρίζουμε από προσωπολατρεία. Εγώ, ας πούμε, είμαι φουλ μπαγιεβιτσικός και κάμποσο ντεμικός. Παράλληλα είμαι σφόδρα αντι-μελισσανιδικός. Πιο παλιά ήμουν αντι-οριτζιναλικός, μετά όμως τις πρόσφατες πολιτικές τους παρεμβάσεις έγινα φιλο-οριτζιναλικός εν μία νυκτί.


Πως γίνεται, αλήθεια, να μην είσαι "προσωπολάτρης"; Όπου πρωταγωνιστεί το ανθρώπινο ταλέντο η προσωπολατρεία είναι βέβαιο πως κάποιο ρόλο, μικρό ή μεγάλο, θα τον παίξει. Είναι φυσικό πως αν ο σέντερφόρ σου βάλει γκολ με τακουνάκι απ' το κόρνερ, θα τον στολίσεις με όλες τις αρετές του ανθρωπίνου γένους. Το τίμημα, εξάλλου, της "αποθέωσης" περιλαμβάνει την αποκαθήλωση σε dt.

Οι ντρίπλες πάντως είναι αρετή καθαρά ποδοσφαιρική. Στην πολιτική η ντρίπλα ισοδυναμεί με αστάθεια αρχών και καλείται ξυλιστί "οπορτουνισμός". Ένας ζογκλέρ της πολιτικής ντρίπλας ενδέχεται βέβαια να χειροκροτηθεί κι ίσως κάποτε μετονομαστεί από "παπατζής" και "ανεμόμυλος" σε "γέρος της δημοκρατίας". Εμείς όμως οι σταλινισταί από ντρίπλες είμαστε ντιπ άτεχνοι. Γι' αυτό ίσως δεν καταφέρνουμε να κάνουμε ούτε μακρινό σουτ στην αντίπαλη εστία. Αντίθετα, παίζουμε μαζική άμυνα και καρτερούμε την πολυπόθητη αντεπίθεση που θα φέρει το σοσιαλιγκόλ. Το οποίο όμως απαιτεί να μπουν οι θεατές μέσα και να το σκοράρουν αυτοί (σε αντίθεση με αυτούς που -προφανώς βάσει σχεδίου- μπούκαραν χτες βράδυ στο γκαζόν του ΟΑΚΑ), αλλιώς όντως θα μπει τη δευτέρα παρουσία.

Κι έτσι πέρασαν εικοσιδύο χρόνια. Και πριν λαλήσει ο κόκκορας τρις μετά τη διαδοχή της Αλέκας, η ΑΕΚ βρέθηκε στη Β' Εθνική. Πάντα την εκτιμούσα την Αλέκα αλλά δεν φανταζόμουν πως η αντικατάστασή της θα συνοδευόταν από τέτοιο σοκ...

Σύντροφε Κουτσούμπα, σιδεροκέφαλος.

4 σχόλια:

Λύσιππος είπε...

Την ανάρτηση αυτή την αναδημοσιεύει σήμερα το TVXS του Κούλογλου.
Το είδες?

ένας στρατολάτης είπε...

Θα είναι κι αυτοί χανούμια φαίνεται.

akrat είπε...

χαχα

έγραψες....

Ανώνυμος είπε...

ΚΛΑΨΤΕ ΟΥΡΑΝΟΙ ΚΙ ΑΣΤΕΡΙΑ ...